Vridna baguetter- Naturella eller med Oliver & Soltorkade tomater



För totalt 4 långa vridna baguetter.
Jag gjorde en liten special och halverade degen precis innan första jäsningen. På så sätt fick två av bröden en ny smaksättning av oliver och soltorkade tomater. Vill ni bara ha naturella så hoppa över momentet där * står. Men bas receptet är:

25 gram jäst
5 dl vattenn 37°
1 msk salt

2 msk olivolja

12- 13dl siktat vetemjöl

 

Valfritt: vatten för pensling

Salt

Frön ex. vallmo

 

 

Smula jästen i en bunke och lös i lite av vattnet. Häll på resterande av vattnet. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet. Jag använde 12 dl och ca ½ till utbaket. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, jag använde mig av en köksmaskin.

 

*Här delade jag degen i två, och lät ena vara naturell som fick en ny bunke och egen bakduk. Hade i oliver, soltorkade tomater, oregano och vitlöken och lät det arbetas ihop för att sedan jäsas under bakduk. Dubbla nedanstående om du vill ha det till alla 4 bröden.

 

1 dl grovt hackade oliver

1 dl grovt hackade soltorkade tomater

½-1 pressad vitlöksklyfta

 

Ev. Oregano, basilika eller timjan*

 


Jäs under duk ca 1 timme
. Ta sedan upp degen/degarna på mjölat bord, men knåda den inte för då försvinner luften. Dela den i totalt 4 delar och vrid degen till den form du vill ha brödet. Pudra över lite mjöl. Låt jäsa under duk ca 30 min. Sätt ugnen på 250° och ställ en ugnsfast form med vatten i botten för ångan.

 

Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter totalt. Sänk graderna efter 5 minuter och sänk till 200° och stänk/spraya lite nytt kallt vatten på bröden och runt om. Grädda ytterligare 10 minuter.

 

Låt svalna på galler utan duk.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Lilli Nyfiken - Junibrud 2013!

Familj Vänner Foto Choklad Böcker Bakning Matlagning

RSS 2.0