Franskt dinkelbröd med solrosfrön



Kikade igenom skafferiet, och döm min förvåning
att jag hittade ett kilo dinkelmjöl. Har en massa jäst som måste bakas upp i kylen med, så slängde ihop ett bröd:

50 gram jäst
5 1/2 dl ljummet vatten
50 gram smör, flytande eller avsvalnat smält smör
1 msk salt
1 kg dinkelmjöl

solrosfrön

Gör så här:

Smält smöret, om du hade som jag- enbart hårt smör. Tänk på att det ska hinna svalna innan det blandas med jästen, för annars dör jästen på grund av värmen. Blanda lite av vattnet för att kyla det. Smula jästen i den största bunke du har,  och tillsätt 1 dl av vattnet och rör ut. Häll i resterande vatten och rör. Tillsätt sedan smör och salt.
Tillsätt nästan allt mjöl, men spara 1 dl till utbaket.
 




Arbeta degen kraftigt med degkrokar i 5 minuter, eller 10 minuter med handkraft så att den känns smidig. Låt jäsa under duk ca 30 minuter, eller dubbel storlek. Knåda på mjölat bord, och forma 3 limpor. Lägg degarna på en plåt med bakplåtspapper och jäs 30 - 40 minuter. Sätt på ugnen på 250 grader efter att halva tiden har gått.





Efter att jästiden är slut så sänk till 225 grader. Pensla bröden och gör snitt med en vass kniv. Strö över solrosfrönen. Grädda i nedre delen av ugnen i 25- 30 minuter. Låt brödet svalna på galler.










Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Lilli Nyfiken - Junibrud 2013!

Familj Vänner Foto Choklad Böcker Bakning Matlagning

RSS 2.0