Vallmobröd



 50
g jäst
 5 5 dl vatten
 50 50 g smör eller margarin
 2 2 tsk salt
 14 14 dl vetemjöl (gärna special)

vallmofrö


Gör så här

Smält smöret, går bra i micron. Häll i ljummet vatten och känn efter så att blandingen motsvarar fingertoppsvärme (37°).  Smula jästen i en stor bunke, och häll i ungefär 1 dl av despadet och rör tills jästen löst sig helt. Tillsätta resten av spadet. Tillsätt saltet och 13 dl av mjölet. Degen blir ganska lös och lite kladdig. Med maskin kan du arbeta i ca 5 minuter, längre för hand. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.





Knåda hela degen, därefter delar du den i två delar. Forma till små knubbiga limor, och lägg skarven nedåt på en blåt klädd med bakplåtspapper. Jäs ytterligare 40 minuter. Placera dem lite längre ifrån varandra äv vad jag gjorde på bilden, så de inte jäser ihop. Gör dem även lite mer avlånga.





Sätt på ugnen på 200° efter halva tiden. Ställ då en ugnssäker form med vatten på botten av ugnen.
När jäsningen är klar så pensla bröden med lite kallt vatten. Snitta bröden med en vass kniv för mönster. Strö sist över vallmofröna. Detta hjälpte lillan mig med.

Det vänstra brödet penslade jag först och sedan snittade, och tvärtom på andra. Jag tyckte det blev bäst med det vänstra, fast det kanske inte syns såväl.





Grädda nederst i ugnen, så långt du kan komma med tanke på vattnet i ca 40 minuter. Det ska låta ihåligt när man lätt knackar på undersidan av brödet. Svalna på galler, och om du vill behålla den spröda skorpan så låter du den svalna utan duk.





Kommentarer
Michaela

Tack! Du sätter dig ned och räknar 10 för varje G, 15 för VG och 20 för MVG. Har du en kurs som är på 100 poäng och du har fått vg så tar du 15*100. Alltså betyget( 10, 15,20) gånger så många poäng kursen är. När du räknat ut alla dina kurser sådär och lagt ihop dem så delar du allt med så många totala poäng du har.

Ex. säg att du får 30 000 när du räknat ihop alla dina betyg och du har läst 2600p sammanlagt så delar du 30000/2600. då får du ditt jämförelsetal=)

2011-07-01 @ 18:36:32
URL: http://mixiz.blogg.se/
sandra nensen

såg gott ut, men nr försvann så syns inte va många dl och g osv.

2011-07-01 @ 20:02:36
URL: http://sandranensen.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Lilli Nyfiken - Junibrud 2013!

Familj Vänner Foto Choklad Böcker Bakning Matlagning

RSS 2.0