Svarta vinbärssaftGjorde lite svarta vinbärssaft, på hemmaplan denna gång. Lite enklare nu med en riktig sil!

1 kg bär
6-7 dl vatten
socker efter smak, men ca 5-6 dl socker
1 krm natriumbensonat per kg

Stor gryta
Potatisstöt
Sil
Hålslev
Vattenkokare
Flaskor - glas eller hårdplast (bunkar)

Rensa ut fula bär, övermogna som omogna. De kan förstöra hela saften. Bry dig inte om att repa av, utan ta med skaften också, det spelar ingen roll. Skölj väl. Koka upp vattnet och tillsätt sedan bären, låt koka i 10 minuter. Ta en potatisstöt och mosa bären. Häll över i en finmaskig sil och låt rinna av. När det mesta utav saften runnit ut så kan du lägga över bärmassan i gryta och koka upp igen med lite vatten. Ta gärna fram en stavmixer och purea skalen ännu mer för att få en mer intensiv saft. Häll åter igen i silen och låt stå och rinna av i ca 30 minuter.

Diska rent grytan ordentligt. Se till att dina flaskor är väl rengjorda! Koka upp vatten och häll i de tilltänkta flaskorna OBS! du ska inte hälla kokande vatten i plastflaskor som det varit kolsyrat vatten i eller coca cola! Utan detta råd gäller bara glasflaskor eller hårdplastflaskor. Lägg kapsyler eller korkar i en mugg och häll på hett vatten. Detta för att sterilisera din flaska för en mer hållbar saft! Häll sedan ut då en liten stund innan saften är helt klar då flaskorna ska vara varma, men inte för heta.

Häll upp saften och koka upp på nytt. Släng bärmassan. Vispa i lite socker i taget, smaka av eftersom. Om du vill ha en hållbarare saft kan du ha i natriumbensonat. Om du vill ha en saft utan, så håller saften ca en vecka. Om du ska frysa saften direkt så uteslut då bensonatet. Ha inte i för mycket då saften kan smaka best. Natriumbensonaten häller du i efter sockret, då saften fortfarande är het, och vispa noga.

Ställ undan ca 5 minuter så att skummet ska framträda helt. Använd en hålslev (eller en vanlig matsked, men hålslev är enklare) och skumma av. Skummet innehåller bakterier som kan göra att saften möglar eller börjar jäsa!

Häll upp i varma flaskor, ändå upp till kanten! Saften sjunker lite när den kallnat, men detta gör att det skapas ett naturligt vakuum. Ska du dock frysa saften så häll då i rena plastbunkar, men inte ändå upp - då saften expanderar. Eller varför inte först frysa in i iskuber, som man sedan lägger i en stor plastbunke med lock, och sedan ta några kuber och lägga i ett glas och fylla på med vatten. Och vips, så har man ett iskallt glas saft.

Några tips är att ställa flaskorna i en större bunke när man häller i det kokande vattnet, då man häller detta på tygsilen. Koka även upp en ny omgång vatten, då svarta vinbär är ena riktiga skvallerbär och missfärgar tyget mer än röda vinbär! Notera också att saft skvätter när bärmassan "trillar" ned i silen, och saften är varm. Torka bort så fort som möjligt. Använd även ett stort förkläde att skydda kläderna med!

Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Lilli Nyfiken - Junibrud 2013!

Familj Vänner Foto Choklad Böcker Bakning Matlagning

RSS 2.0