Skinkpaj


Någon annan än jag som fick julskinka över?

 

Och vad gör man när man tröttnar på knäckebrödsmackor med tunna skivor julskinka som pålägg? (om det går?)

Ett tips är att göra en skinkpaj. Oftast har man ganska mycket ost över också såhär vid jul.

Skinkpaj är för mig ganska somrigt, men det funkar nu ändå.

Tänk på att julskinkan är väldigt salt, så så du behöver inte salta i äggstanningen som man normalt gör med vanlig skinka.

Vid detta recept får ni ha tålamod med mig, för detta är i sann kock- anda, lite på en höft sådär.

 

 

Pajskal:

125 gram smör (mjuka upp det lite i micron)

3 dl mjöl

3 msk kallt vatten

salt

 

Blanda snabbt ihop, och kyl.

(Gör äggstanningen + fyllningen så länge.)

Klä en pajform (springform) och nagga botten liten för att undvika luftfickor.

 

Om du tycker att degen känns lite kladdig, klappa in lite mer mjöl när du klätt formen.

Då suger degen upp det.
(Sprid över lite med fingrarna, och gör som du gör när du fixar till ströbröd när man bakar sockerkakor.)

Om kanterna halkar ned, låt den stå lite i ugnen och så tryck upp den lite med en gaffel.

 


Förgrädda i ca 10 minuter på 200 grader. Får gärna en aningen färg.

Viktiga är att skalet är helt torrt!

 

Äggstanning:

 

3 dl kokt avsvalnad mjölk. (Tips, micra innan du gör pajskalet och ställ ut på balkongen vintertid)

3 ägg

(salt)

peppar

Dragon-  Jag tycker det är väldigt gott med lite torkad dragon. På sommaren brukar jag använda mig utav färska örter som jag har på balkongen, men nu så står sig inte färska kryddor sig så bra hemma.

1/2 gul lök

 

Vispa ihop i en skål.

 

Fyllningen:

Här kommer höftningen:

Skär (jul)skinkan i skivor och tärna i så stora bitar du vill ha. Jag tog 0.5cm X 0.5cm ungefär.

Blev ca 300 gram.

Hacka en halv gul lök. Om ni som mig har barn, hacka fint.

Hyvla skivor med ost och skär sedan i bitar. För mig tog jag 50 gram.

 


Blanda i fyllningen i äggstanning.

När du plockar ut pajskalet ur ugnen, kolla den för evt. sprickor som kan ha blivit.

Ta lite ost från fyllningen och lappa igen dem så inte äggstanningen rinner igenom.


 

Vill du ha en matig paj, så försöker du få över så mycket av fyllningen i skalet och så fyller du upp med äggstanningen efter, så du vet att du får plats i skalet.

 


Här så dummade jag mig igen med att inte klocka tiden, men kolla efter 40 minuter med en tandpetare. Den ska vara ”torr” när den kommer upp.

Alltså, inte kletig men tänk på att pajen ska vara saftig.

 Kan ju ha lite mer färg än denna under, men lillan var hungrig, och den var klar.

 

 

Till detta är det gott med en tomatsalsa.

 

Ta en tomat, och hacka ned i bitar.

Fin hacka rödlök, salta och peppra och ringla lite olivolja över.

Blanda ihop och låt stå en stund innan servering.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Lilli Nyfiken - Junibrud 2013!

Familj Vänner Foto Choklad Böcker Bakning Matlagning

RSS 2.0