Ananaspaj
Har varit nyfiken på ananaspaj ett bra tag nu. Så nu köpte jag helt enkelt med en ananas hem och körde igång. Receptet funkar även med burkananas.
Skal:
150 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl crème fraiche (1 liten burk)
1 ½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
350 gram färsk ananas
Smält och kyl smöret, det senare glömde jag så jag fick ställa in den färdiga formen i frysen och lite extra mjöl pudrat över för att kanterna inte skulle sjunka ned. Blanda alla ingredienser i degen och tryck ut i en pajform. Förgrädda några minuter så att botten är hård, passa kanterna som gärna tar färg. Skär upp ananasen, och om den är väldigt saftig- låt den rinna av lite. Om du använder burkananas så låt den rinna av ordentligt. Rör ihop övriga ingredienser i fyllningen, och sist i med ananas precis innan fyllningen hälls i skalet och in i ugnen. Grädda i ca 30-40 minuter i mitten av ugnen i 175 grader. Kan ta längre tid beroende på ugn.
Serveras kall med ex glass, vispad grädde eller vaniljvisp.