Hur går en plasmatappning till?

 
Här kommer ett långt inlägg från mitt besök på Claratappen idag. När jag fyllde 18 så började jag lämna plasma, inte blod för jag hade för dåligt blodvärde, men plasma gick bra. Fick även med mig maken, då endast som pojkvän/sambo, att börja med. Föga kunde vi veta att detta skulle ligga extra varmt om hjärtat några år senare med att vår framtida dotter skulle komma att brännskadas svårt! Hur som haver, att lämna plasma kan man göra ungefär 2 gånger i månaden, var 14e dag. Numera har de höjt beloppet, för var det 70 kronor men numera får man 100 kronor per besök. Eller det är väl snarare "poäng". Dessa poäng kan man "handla" i deras poängshop- men mer om den längst ned i inlägget. Eller så får man checkar som går att lösa in i radda affärer.
 
Jag försöker alltid värva folk att göra detta, man vet ju aldrig - tänk om man själv skulle behöva det? Eller någon närstående? Jag har fått en fråga tidigare om biverkningar, och enda jag känt av är att mina läppar blir lite kalla och "pirrar" under själva tappningen. Man kan åka och arbeta igen senare. Jag började fota när jag var inkopplad, och hålla på att ställa in vitbalans etc. var inget alternativ just då, men blev lite bilder i alla fall även om jag missade att ta vissa.
 
 
Så här går det till:
 
 
 
 
 
 
Först när man skriver in sig får man göra en engångsintervju, finns vissa kriterier man måste uppfylla. Dessa går jag inte igenom nu. Förr skrev man på papper, men det var ett tag sedan pga. graviditeten, amningen samt att jag tog ett extra hål i ena örat runt påsk - man måste nämligen vänta 6 månader vid piercing. Men nu är det elektroniskt, och man får göra en hälsokontroll genom att svara på frågor, som ex: Har du varit utomlands, behandlats av läkare, medicinering etc.
 
 
 
 
Annat som var nytt var att man nu kan göra en signatur med hjälp av fingeravtryck. Åh, bara det var ju tillräckligt coolt att åka dit. Hur ofta får man göra det, i laglig anda?
 
 
 
 
Sen låser man av sina saker i skåp och ett tips är att gå på toaletten innan... Sen hämtar man valfri dryck.
 
 
 
 
Kalla och varma alternativ. Sen hämtar man ett gäng tidningar.
 
 

 
När min mamma lämnade på mer regelbunden basis, så valde hon alltid Fantomen. Själv väljer jag alltid Kalle Anka... Det finns ett gäng andra tidningar också givetvis, eller så tar man med något eget.
 
 
 
 
Och lägger sig till rätta. Känsliga läsare varnas härmed för kommande bilder:
 
 
________
 
 
 
 Armvecket spritas, och en sköterska sticker in nålen och sedan tejpar fast den.
 
 
 
 
Ser det läskigt ut? Okej, nålen är tjockare än vanliga vid blodprovstagning. Enda nackdelen som finns. Om till och med jag, vars smärttröskel befinner sig i källaren, kan göra det så kan nog vem som helst också... Det är ett stick, suck it up.
 
 
 
 
Nu kan jag inte de riktiga namnen och rätta formuleringar men hoppas ni hänger med. När blodet pumpas ur så dras bandet som är satt runt överarmen åt. Automatiskt. Då ska man klämma på sin lilla dyna regelbundet under den tiden. När maskinen fått tillräckligt så släpper bandet, och du kan ligga helt stilla. Plasman och blodet separeras och du får tillbaka blodet.
 
 
 
 
 
Här är första "omgången" som togs. Jag ser att jag har druckit jävligt dåligt, då plasman är så mörk. Annars så är den ljusare. Så skärpning på mig. Så när ni lämnar, drick ordentligt innan!
 
 
 
 
 
 
 
Ni ser kanske lamporna lyser, där det står return. Under tiden tappningen sker lyser de andra, så man har lite koll. Lyser det vid Low eller None så får man klämma åt lite fortare och ordentligare på sin lilla dyna.
 
 
 
 
Min tappning tog 33 minuter och jag lämnade 638 ml.
 
 
 

Roligast får du om du drar med dig någon. Jag hade min man med mig, då detta är en giltigt frånvaro på de flesta arbetsplatser, så sågs vi runt lunchtid. Romantisk dejt va? Då allt ställs in efter vikt samt höjd så tog det kortare tid för lilla mig än för maken. Trots att han började före mig idag. Så jag kunde lugnt fota honom, vad skulle han göra åt det liksom? Efter lämningen så plåstras man om, ingen bild dock, och sedan får man gå till cafét.
 
 
 

En ovanligt tom kyl, men lite olika smörgåsalternativ, olika bröd med ost eller skinka med någon grönsak.
 
 
 
Förutom kaffe och varmchoklad så finns det te. Och så kakor som de varierar gång till gång.
 
 
 
Viktigt att sätta sig en liten stund och återställa lite av vätskebalansen igen så man inte blir yr.
 
 

De hade bytt rum och hade nu poängshoppen i entrén. Väldigt urplockat idag. Men jag har bytt till mig ett supersnyggt regnset med cerise jacka och svarta byxor, en vit vindjacka och annat. Det har även funnits samlarglas ex från Lasse Åberg. Till höger om denna bild så stor en monter med diverse glas.
 
 
 
Böcker finns också, hade jag haft tiden idag så skulle jag tagit en bok.  Maken behövde tillbaka till arbetet och jag hade ungarna att hämta på dagis. De kostar förövrigt 40 poäng styck. "En man som heter Ove" av skribentkungen Fredrik Backman, längst nere till vänster har jag velat ha ett tag. Hoppas den finns kvar om två veckor!
 
 
 
Sammanfattning samt andra tips är:
 
 
 
* Här i Karlstad ligger Claratappen i Karolinenhuset. De har egna parkeringsplatser (nr 1-24) där du står gratis, hämta en tillståndslapp vid första besöket vid receptionen och förvara sen i bilen.
 
* 054-61 95 00 är numret, ring!
 
* Fundera inte. Bara gör. Hur ofta får du fika när du gör en riktigt god gärning och betalt för det? Samtligt?
 
* Förutom fika och "poäng" så delar de även ut andra små gratis prytlar mellan varven. Almanackor, bilskrapor och som idag - cykelsadelsskydd.
 
* Ät och drick ordentligt innan.
 
* Ta på dig en tillgänglig tröja, så du kan dra upp ärmen bekvämt om det behövs.
 
* Gå på toaletten innan.
 
* Ta med en tröja. Att ha den som filt, då man blir lite kall när man ligger så pass stilla. Eller ha den som en extra kudde.
 
* Hörlurar, om man har musik i telefonen är också bra, om man är själv.
 
* Våga säga till om det gör ont, det känns i början men det ska verkligen inte göra ont under hela tappningen!
 
* Studenter får inte sticka vid plasma, då detta är en transfusion, då du får tillbaka blodet. Detta får bar legitimerade göra, så om du har en skräck för "nybörjare" ska sticka i dig, så glöm den fobin.
 
* Bland det viktigaste av allt: Kolla utgivningsnumren i hörnen på tidningarna. Kalle Anka är inte rolig ock läsa om man hamnar i en följetång. Fast det kanske bara är jag som stör mig på sådant?
 
 
 
 


Kommentarer
Helena

Väldigt bra genomgång av hur det går till! Skicka länken till Claratappen, vettja! De skulle kunna använda sig av den för att värva folk, om den inte skrivs så att den handlar om just dig då ;) Eller de kanske har nåt sånt redan...? Anyway! Bra gjort :)
Nu när jag bor så nära, så borde jag ju kunna ställa upp emellanåt, egentligen... Ska ta mig en funderare :) Minns att det ställde till det med hur ofta man kunde träna i samband med det hela, men det kanske är andra direktiv nu.

Svar: Tack! Men du, fundera inte. Bara gör... Ring och fråga imorgon. Så kan du ju tipsa om mig haha
Lilli Nyfiken - Nybliven fru, småbarnsmama och blivande fotograf!

2013-09-26 @ 18:27:34
L

Jag har varit givare. Niklas är.
En man som heter Ove vill jag också ha!

Svar: Får se vem som skaffar den först. Läst de böcker jag lånat ut?
Lilli Nyfiken - Nybliven fru, småbarnsmama och blivande fotograf!

2013-09-26 @ 19:03:11
Anna Johansson

Åh vilken bra genomgång, nu hänger jag med bättre. Tisdagar och varannan fredag är jag ledig på, då följer jag gärna med :)

2013-09-26 @ 21:35:11
Giia

Här är en till som ska börja NU! Måste leta reda på närmsta ställe här bara. Skönt att äntligen få stenkoll på vad det är som händer, så man slipper strunta i det för att man oroar sig!

Svar: Wiee ännu en, vad glad jag blir!
Lilli Nyfiken - Nybliven fru, småbarnsmama och blivande fotograf!

2013-09-27 @ 13:49:22
URL: http://idagabrielle.wordpress.com
Maria i monsterhuset

Du kan låna Ove av mig 😍 den är toppenbra!!

Svar: Oh, har du den? Gärna :)
Lilli Nyfiken - Nybliven fru, småbarnsmama och blivande fotograf!

2013-09-27 @ 17:04:41


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Lilli Nyfiken - Junibrud 2013!

Familj Vänner Foto Choklad Böcker Bakning Matlagning

RSS 2.0