Toscakaka - med mycket toscaglasyr!

 
 
När vi var ute och plockade jordgubbar så köpte vi lite fika efteråt på deras lilla café. Sambon valde en bit toscakaka, men de fanns endast i yttepytteminibitarsformat i storlek 1 ½ tugga -  så smakupplevelsen var väl sådär... Så jag överraskade honom med att baka en hel kaka till honom! Eller ja, Lillan hjälpte till såklart. Hon krossade mandeln, då jag inte hade alltför mycket mandelspån kvar hemma och då detta var lite av en spontangrej så fick det bli hela nötter istället.
 

Kakan

 

100 gram smör
2 ägg 1 ½ dl socker
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
½ dl mjölk

 

Glasyr

 

150 g mandelspån eller krossad mandel
150 g smör
1 ½ dl socker
3 msk vetemjöl
3msk mjölk
2 msk ljus sirap

 

 

Kakan:   Smält smör och låt det svalna. Sätt på ugnen på 175 och smöra och bröa en form med löstagbar kant. Vispa ägg och socker pösigt, ca 3-4 minuter på högsta nivå. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ned och vispa. Så fort bakpulver blandas med vätska så drar jäsningsprocessen igång, så här gäller det att inte låta det hela stå eller gå för sakta. Strila ned det smälta smöret och sist mjölken. In i ugnen, på nedersta falsen i ca 20-25 minuter. Prova med sticka.

 

 

Glasyr:   Om du har alla ingredienserna framme och klara a’la mice en place  så går glasyren fort att göra. Blanda i alla i alla ingredienserna utom mandeln i en kastrull, så fort det smält samman så tippa i mandeln. Rör hela tiden tills glasyren börjar tjockna. Passa på så att det inte bränns fast i botten. Den får gärna bubbla men inte koka. Är glasyren klar innan kakan så stäng av plattan och låt den stå på eftervärmen. Håll fortfarande koll och vispa emellanåt. Ta ut kakan ur ugnen och häll på glasyren till ett jämnt täcke. Flytta upp plåten eller ugnsgallret något hack så kakan placeras i mitten av ugnen. Låt kakan stå inne ytterligare 15-20 minuter eller tills en önskad gyllenbrunfärg är uppnådd. Tag kakan ur ugnen och låt den stå i några minuter innan du lossar kanten.

 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Lilli Nyfiken - Junibrud 2013!

Familj Vänner Foto Choklad Böcker Bakning Matlagning

RSS 2.0