Hej, nya vardag!



Hej hej, nya liv! Vet inte om jag ska vara glad att äntligen bli tagen på allvar av min superhurtiga barnmorska, att detta ska underlätta livet på dagarna - och framför allt nätterna! Men även lite ledsamt- känns det inte så kul att det ska behövt gå såhär långt! Nästa steg är rullstol och efter det är sängliggande... Och hjälper detta mot att undvika de nästa stegen så gör det mig ingenting att stötta runt mig med dessa. Och i natt var de värda guld!

Skönt när man tar sig upp i trapporna. Och folk runt om kanske äntligen fattar att man inte rör sig så snabbt, om inte annat! Hämtade dessa i fredags, och håller fortfarande på att anpassa mig.

Nr 19

Sett att det kommit in ett par nya som följer på bloglovin. Hej hej och tack! Blev verkligen jätte glad när jag såg det! Vissa vet jag ju om- vilka som följer. Andra är hemliga... Hojta gärna in med en kommentar!

Baby To Be paketet hämtat



Hämtat ut mitt paket av Baby to be från apoteket. Det innehöll:

4 stycken Föräldrar & Barn tidningar
2 stycken Mor & Barn Omega 3 och 6 kapslar från Efalex
2 stycket paket tuggummi från V6
2 stycken nappar från Avent
1 plastnecessär med tillbehör från Baby seba med:
1 badleksak
2 stycken småprover av Bubbelbad
2 stycken småprover av Body Cream
1 Skin Care Oil

Ingen sked dock, men det gör inte så mycket. Var lite nervös för lillans skull, då det bara var saker enbart till lillebror och inte till henne. Men det gick fantastiskt, hon öppnade paketet och visade hänfört upp det ena och andra och var jätte glad att bebisen nu äntligen fick nappar!


Annorlunda



Denna helg som just passerat har varit en väldigt annorlunda. Sambon åkte tidigt i lördags för kurs, och sov på hotell. Hade tänkt att vi här hemma skulle ha en mysdag. Men lillan och jag hade ett mindre krig istället, vilket resulterade i att det varken blev barnprogram på tv, film eller dator för hennes del på hela dagen. Och per automatik inte för min del heller, fast inte som straff, utan för att jag tycker att man som förälder ska föregå med ett gott exempel och kan ju inte gärna sätta mig och titta på tv då... I alla fall när hon är vaken, passade på en sväng vid datorn när hon sov.

Och så igår, söndags, så gick lillan iväg till svärfarmor för att sova över till idag. Sambons faster skulle komma idag, så de skulle hitta på något, så hon är ledig från dagis. Så det var barnfritt igår, och när sambon väl kom kom hem så lagade vi mat och tittade på ett par filmer och åt lite annat gott hela kvällen.

Sovmorgon deluxe imorse med, och haft det riktigt lugnt hittills. Frukosten fick bli en rykande kopp te och ciabatta direkt från ugnen. Känner av lite kramper stundtals och känner tröttheten smyger på. Men först ska jag ut på en kort promenad i solen! I eftermiddag går allt tillbaka till det vanliga igen.  

Coleslaw



Gjorde coleslaw som tillbehör igår.
Hur gott som helst.  Vitkål är klart underskattat, som både är fiber och vitamin C rikt! Dock är de ju ganska stora, men på större affärer som ICA Maxi kan man köpa halverade. Finns även ekologiska, som är mindre- men några kronor dyrare. Men bättre än att slänga. Går ju även att göra ex stuvad vitkål och pizza sallad.



vitkål
morot
crème fraiche
majonnäs
vitvinsvinäger
citronsaft
dijonsenap
salt
peppar


Jag höftade hela tiden och smakade av så det passade mig. Men ungefär denna mängd anpassningen. Skär av lämpliga bitar av vitkålen, anpassat till hur många som ska äta. Ta så det blir ca 1-2 dl per person. Ta av yttre bladen. Strimla fint med kniv- men enklast är det faktiskt med att ta en osthyvel och hyvla! Lägg i en skål. Skala och grovriv en morot. Ta ca 2/3 del vitkål och sista 1/3 del morot. Hade nog i lite för lite morot, bev lite blekt. Blanda i ordentligt med crème fraiche, vi hade ca 1-2 dl. Till det ca 5 msk majonnäs och någon matsked senap. Någon tesked senap och några droppar citron och vinäger. Som sagt, viktigt att smaka av!

Passar till hamburgare, grillat eller som igår: Entrecote, ugnsrostad potatis, bearnaisesås och vitlökssmör samt sallad.

Vi är riktiga häxor!


Lillan kom och konstaterade lite bekymrat att:



Lillan:
När du var liten... Då fanns inte jag.
Jag: Nej?
Lillan: Varför?
Jag: Det är ju mamma och pappa som har gjort dig... (FAN... biter mig i tungan, varför sjutton sa jag så för?!)
Lillan: Blev ni häxor då?


Jag andades ut. Frågade om något helt annat och distraherade bort 3 åringens tankar. Någon gång ska vi ta det där samtalet. Någon gång, men inte nu...



Ananaspaj

 



Har varit nyfiken på ananaspaj ett bra tag nu.
Så nu köpte jag helt enkelt med en ananas hem och körde igång. Receptet funkar även med burkananas.


Skal:

150 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver


Fyllning:
2 dl crème fraiche (1 liten burk)
1 ½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
350 gram färsk ananas


Smält och kyl smöret, det senare glömde jag så jag fick ställa in den färdiga formen i frysen och lite extra mjöl pudrat över för att kanterna inte skulle sjunka ned. Blanda alla ingredienser i degen och tryck ut i en pajform. Förgrädda några minuter så att botten är hård, passa kanterna som gärna tar färg. Skär upp ananasen, och om den är väldigt saftig- låt den rinna av lite. Om du använder burkananas så låt den rinna av ordentligt. Rör ihop övriga ingredienser i fyllningen, och sist i med ananas precis innan fyllningen hälls i skalet och in i ugnen. Grädda i ca 30-40 minuter i mitten av ugnen i 175 grader. Kan ta längre tid beroende på ugn.


Serveras kall med ex glass, vispad grädde eller vaniljvisp.

Inte 23 år, utan 93 år

Inte så härlig dag. Eller natten till idag. Kroppen värkte. Låg vaken. Minut efter minut kom och gick och förvandlades till timmar. Försökte gå upp, gå på toaletten, gravidblåsa som man har. Fick väcka N ett par, som först fick stötta och putta upp mig i en halvt sittande position. Sedan fick han gå runt sängen och bära upp mig och stödja mig tills jag stod upp. Också när jag skulle tillbaka och ena benet låste sig i ett läge mitt i ett steg. Lillan vaknade innan klockan, jag var ju vaken ändå. Var fortfarande vaken när klockan började ringa.

N tog lillan till dagis, istället för mig. Lyckades till slut sova ett par timmar. Tog en varm dusch för att värma och mjuka upp mig. Varvet med hunden som normalt tar max 5 minuter tog 40 minuter. En gammal kvinna kom mig till mötes på gångvägen. Jösses, ögonen lämnade mig knappt. Ja, jag vet, jag går oerhört sakta, du är snabbare! 


Mindre än 3 månader kvar nu, tack och lov!


Baby To Be



Tips till alla gravida eller nyblivna föräldrar, få ett Baby to be paket från apoteksgruppen gratis! Registrera dig, skriv ut och hämta ut (finns länkat vart just ditt närmsta utlämningsställe finns!)

OBS! Gäller till 29 februari 2012 så långt lagret räcker och är ett erbjudande per familj.

Sommarmat



Inte världens bästa bild, men gott är det! Ost och skinksallad, rostat grovt bröd och coca cola. Och detta intas till en stund med Revenge. Sommaren, kom nu...

EDIT på trasiga saker

Just ja... Ska tillägga att fläkten i bilen la av igår... Lika kallt inne i bilen som ute... Jippi. Allt i januari. Sen ska vi hitta en barnvagn och antagligen en ny spjälsäng och övrigt. Jätte jätte okul.

Stavmixern är att lita på!



Stavmixern fixade jobbet! Tog lite längre tid, lite mera krångel och är nu lite tröttare i armen än vad jag skulle varit med matberedaren. Men men... Nu är jordnötssmöret färdigt i alla fall! Nu är jag gladare igen! Förut var det nog mer tur att ingen var hemma, var en riktig liten surkart där ett tag.

Maskinspöken!

Jag misstänker att vi har något maskinhatande spöke i detta hushåll… Nu börjar det mesta gå sönder. Köksvågen visar olika varje gång man väger, trots att man väger exakt samma sak... Ena datorn fick bytas ut vid jul. Fritösen la av mitt i tillagningen, och på hushållsassistenten lossnade en bit plast längst ned så vid tyngre jobb gör att skålen sängs runt. Och nu, matberedaren... Jag testade den då det var ett tag sedan den användes - den funkade. Tog ur den mindre behållaren och diskade rent den och satte på och hällde i det som skulle i... Och den fungerar inte! Vad är det här?

Tig(g)er


Det där med namn... Det är svårt. Vi har några förslag, men ändå. Vill ju hitta rätt. Lillans namn var förutbestämt. 2 dagar efter att vi blev ihop deklarerade min sambo att om vi fick en dotter någon gång så skulle hon heta just det. Ungefär 3 år senare fick vi vår dotter... Men nu... Vi vet inte.

Men kallar honom Tiger så länge. Efter Tigger i Nalle Puh. Och detta för att jag kom och tänka på den randiga figurens studsande. Exakt så känns det nämligen där inne i magen!

Kanske får bli så att namnet får komma på BB, när man ser att det är en X...

Har ni några förslag?

Dagens recension



Både idag och idag har magen varit ganska hård och krampat
. Känns ungefär som att man har världens träningsvärk... Legat ned ganska mycket idag, läst en bok. Men ändå fått saker gjort, fast inte i superfart kanske. Brev har postats, hunden har varit ute, det har städats, diskats, tvättats och dammsugit hela lägenheten. Hämta lillan och så hjälptes åt med maten. Lax är underbart!

Sedan började vi baka, medans maten höll på att bli klar. Men mitt i maten blev lillan så trött att hon nästan somnade vid matbordet! Som tur var så kom svärfarmor på besök och lilltjejen piggnade till. Bakade klart morotsmuffinsen och sedan fikade vi. Sambon är iväg på kurs så det var trevligt med lite sällskap.

Så, ja, det var väl dagens recension.




Hon orkade inte gå... Somnade på köksgolvet med förklädet. Klockan var runt 17, alltså inte en okej tid att sova på...

Jätte jätte JÄTTE jobbigt att ha hund...



Verkligen... Jätte jobbigt att ha hund... Eller ja, det är ingen hund. Det är en solkatt. Här på en filt vid lunchtid... Bilden under är i detta nu, här i vardagsrummet... Om hon är bekväm utav sig? Eh... Svar ja!


Hur det är att ha hund



Det där med att ha hund... Är ibland verkligen jättejobbigt... Efter morgonturen vid 8 imorse så har hon legat såhär, och ligger kvar så än nu när jag skriver. Hon öppnade ögonen och fnös lite missnöjt när jag flyttade på täcket för en bättre bild. Hon ligger här på alla kuddar hon fick tag i.


När vi köpte henne så fick vi höra att hon var en väldigt krävande ras. Och om hon inte fick utlopp för det så skulle lägenheten vara sönder rejsad. Tja, hon förstör ju när jag bäddat sängen när hon själv bäddar om…

Ballerina fylld Cookie



Var ju som sagt i affären igår. Hittade dessa. Såg jätte goda ut! Kanske bara var mitt chokladsug just då... Men jag vågade inte köpa, tänk om det är samma besvikelse som Maraboukakorna? Någon som har provat?

Vi lägger våra pengar på... mat...

Hur kommer det sig att när man bara åker iväg föra att "småhandla" lite så blir det ändå 5 proppfyllda påsar, varav två var papperskassar, som bärs hem? Ändå var det ingen direkt utsvävare från orginallistan eller vårt vanliga basutbud som vi har hemma. Uppdaterade mjöl och frösortimentet till bakningen och så två paket glass som fantasin räckte till. Och en ny pulka till lillan då hennes andra har fått ett hål.

1000 kronor bytte ägare, och jag sitter nu och tänker på att förra årets hushållshandel. Nu i januari fick vi en värdecheck från ICA. Där stod det vi handlat under 2011. Väldigt nära 63 000 kronor - hos enbart ICA! Och då sambons snus köpts på Willys, och därmed handlas det ibland även där och på typ Statoil och liknande. Och kläder, elektronik, inredning och sportartiklar etc är ju inte inräknat... Vet inte och jag är mest förskräckt eller fascinerad. Vad handlar vi egentligen?

Vad lägger ni pengarna på?

Klassiska Kolakakor



Perfekta kakor till en kopp te eller ett glas mjölk!
Brukar ha i lite extra sirap, än i vanliga recept, då jag gillar smaken som blir bättre.  I den restaurangskolan jag gick på fick vi faktiskt sällan smaka på det vi bakat. Lärarinnan räknade faktiskt bullarna... Ganska snabbt hittade jag den delen av köket som hon sällan var vid. Där börjades det bakas dubbla satser. Tillslut kunde jag just detta recept i sömnen så jag gjorde snabbt en plåt även om jag bakade något annat. Sen la jag upp dem ovanpå en av ugnarna. Lärarinnan var i samma längd som mig, vilket inte är så långt, och ugnarna var så höga så man fick sträcka upp en hand för att få tag i en kaka, men de syntes inte!


100 gram rumstempererat smör
1 dl socker  
1 msk vaniljsocker
1 ½ - 2 msk ljus sirap
2 ½ vetemjöl
1 tsk bakpulver


Rör smöret och socker poröst. Tillsätt vaniljsocker och sirapen och blanda jämt. Blanda mjöl och bakpulver ordentligt i en egen skål - detta för att kakorna inte ska spricka så, och tippa den. Rör ihop fort och platta ut två ca ½ cm tjocka längder på en bakplåtsklädd plåt. Grädda i mitten utav ugnen i 175 grader i ca 10 - 12 minuter. Kika in i slutet, de ska vara gyllenbruna! Ta ur och ställ plåten på ett galler, vänta en aning för att det ska svalna så du inte bränner dig. Snitta lite snett - men de måste snittas varma! Gör du det för sent går de sönder och det blir inga snygga kakor.

Vem är det som har gravidhormoner egentligen?

The Voice var på på tvn. Dosan var borttappad. En tjej sjöng. Då börjar denna konversation:

 

1- Mamman började grina… Jag med nästan…

2- Varför?

1- Du har gjort mig blödig, din jävel!

2- ? Vad har jag gjort?

1- Jag är gravid, hallå?!?

Gissa nu vem av mig och sambon som är nr 1 eller nr 2. Skenet kan bedra...



Vill sova men...

Jisses vad trött jag är. Vill göra som lillan, och gå och lägga mig tidigt. Men icke! Grannarna ovan verkar ha FF igen. Lillan var jätte trött idag, och ville somna på soffan redan vid 18. Så det var bara att dra på henne overallen och gå ut och leka en stund så hon piggnade till. Med det köpte vi oss tid ända fram till 19.40. Dock vaknade hon när de höjde ovanför för ett tag. Mamman verkar inte direkt som en drömgranne. Hon blänger bara när man möts och hälsar inte eller något sådant och inte dottern heller. Personligen tycker jag att det är allmänt hyfs att säga tack när någon håller upp dörren åt en?

Jag blir visst lite gnällig när jag är trött. Tog upp en bagel ur frysen, som redan var delad och rostade. Jätte gott! Så det förvandlandes till en smarrig laxtoast. Man får väl utnyttja vakentiden...

Ommöblering i sovrummet klart



Idag kom svärfar förbi och hjälpte till med att möblera om i vårt sovrum. Även om det är drygt 3 månader kvar innan spjälsängen måste vara på plats så tar vi tag i lite i taget. Att göra "allt" sista månaden är inget alternativ. Ommöbleringen skedde för att spjälsängen skulle få plats på det tilltänkta stället bredvid min säng. Innan har jag legat närmast fönstret, och vi ville inte ha draget som blir rätt ned i den lilles säng.


Och då inte jag kan flytta på tyngre saker nu, så fick svärfar alltså komma förbi. Och motorerna i vår säng gör ju inte sängen lättare direkt. Det hela gick väldigt fort och man fick det storstädat till på köpet. Har två stora byråer som man inte flyttar på direkt vid varje städning. Hej dammråttor!


Tycker ärligt talat inte om resultatet faktiskt. Men ibland har man ju inte så mycket till val. Visst vi kan köpa nya möbler, men samtidigt så känns det så onödigt. Vi ska ju liksom inte bo här så många mer år, och ska vi köpa nytt så uppdaterar man ju till lite saker i bättre kvalité och därmed lite dyrare snarare, och det skulle ju vara trist om de nya möblerna inte skulle passa in i det nya hemmet... Men det är nog snarare en vanesak just nu, blir nog bra ändå.

Får variera mig lite detaljer som mindre saker och blommor...

Gravid igen- Äntligen!



Sist vi var hos barnmorskan fick vi en ny bok. Gravid igen. I princip överallt är det ju mestadels böcker och information för förstföderskor. Och kanske något kapitel om syskon eller så. Inte mycket alls. Här så fokuserar vi nog mest på lillan. Att hon ska bli storasyster. Inte så mycket att vi ska bli tvåbarnsföräldrar.

Men nu har det kommit en hel bok, inte illa! Det är så mycket jag är nervös över, och lite rädd för faktiskt. Har ju inte så många kompisar runt om att prata med om det heller. Vi var ju bland de första ut med att överhuvudtaget få barn, och nu när de andra börjar få sitt första barn och allt vad det innebär så ska vi alltså ha vårt andra. Ska lägga mig och läsa denna sen- hoppas den är någorlunda vettig.

Böllopsmeny


Om ni skulle gifta er, vad skulle ni bjuda på då? Eller om ni redan gift er, vad bjöd ni på då?

4 sorters bröd



Det blev fyra bröd som fick följa med till sambons jobb. Det blev ett lite grövre bröd med morot och äpple, knäckebröd, brytbröd och bagels. Bagels fick bli med vallmofrön, sesamfrön och solrosfrön. Två sista bilderna togs sent på kvällen, då jag bakade det sent för att det skulle vara så färskt så möjligt, speciellt då det var vitt mjöl i, då det fanns en allergi. Sambons kollegor uppskattade hemmabaket och recept efterfrågades.







Barnvagnstips Jollyroom- Barn & baby nätbutik!



Kikar runt lite på nätet efter en barnvagn. Det har varit så utplockat i affärerna. Hittade Jollyrooms hemsida. Där blir det fraktfritt när man handlar över 1000 kronor. Nu har de även att om du handlar en vagn för +10 000 så får du ett 1000 kronors presentkort och om du handlar för +5000 så får du ett 500 kronors presentkort.

Är ju värt att kika på. Fanns även ett stort urval av ståbrädor också vilket är ett stort plus! De är lika dyra i affärerna som på nätet. Vi är ute efter en stabil kombivagn, helst med hårdlift. Fyra stora raka däck, som inte är luftdäck! Ingen punktering, ingen smygläcka och inget dåligt med luft här inte! Fanns flera som såg helt okej ut, och som var till kampanjpris, vilket inte är helt fel det heller!

De ska visst även ha Sveriges bredaste utbud inom barn och baby, så det finns allt från inredning till mammakläder. Klart värt en kik i vilket fall!

Semlor



Vem har ätit sin första semla än? Vi åt både i förrgår och igår. Redan innan lussebullarna kom ut för några månader sedan ville jag ha semlor. Sambon skrattade åt mig. Bad honom köpa för några dagar sedan. Redan? undrade han då.

Vilken dag är semlans dag? Ingen aning. Gott var det i vilket fall. Godaste semlorna finns på Pekås föresten. Lagom av allt, bra smak, lagom med grädde och lagom med mandelmassa. Kan ha varit en aningens för söt för mig men så är det ju med det mesta numera i mitt tillstånd. Har provat runt på olika ställen och konditoriernas är ofta överfulla med nästan enbart grädde till ett överpris.

Gilla MAM - Få en napp!



Ett till tips! Själv har jag ingen facebook, men sambon har så han får ta del av denna. Gilla MAM på facebook och få en napp- MAM Original 0-6 månader i Silk Teat! Kika på vänsterspalten när du väl klickat in och sedan skriv in vart nappen ska skickas!

Själv gillar jag verkligen MAM, gå gärna in och läs det jag skrivit här om den perfekta nappflaskan från just MAM! Finns i två olika storlekar, stora flaskor för större barn och små till mindre. Och de går numera att köpa på ex ICA och apotek!

Läkarbesöket

Var till läkaren i morse. Var väl både bra och dåligt. Eller ja. Har nu blivit diagnostiserad med mina problem med bäckenet. Det är skönt att få det bekräftat, det där knastret som kommer ibland låter allt bra läskligt men ändå inte så kul att ha det svart på vitt. Ja, ni kanske förstår. Promenaden är 2 kilometer totalt fram och tillbaka tog mig en timme att gå, som annars inte tar ens en tredjedel att gå. Jag är inte 23 år i kroppen utan snarare 93 år gammal.

De har byggt en mycket osmidig rondell precis vid övergångsstället, och när jag började gå över så var det ingen bil i sikte. När det var bara någon meter kvar så var det en bil från ingenstans och en mycket hemsk kvinna som hade den ytterst dåliga smaken att tuta på mig! Hur är man funtad då när man tutar på en fotgängare, som hon har stopp plikt för och som var där före henne? Hon körde för fort och kunde lika gärna kört på mig! Jag gick en bit till, och ser samma bil parkerad på ett ställe där man bara parkerar för att ta ut pengar snabbt. Och hon kommer ut från affären! Hon var alltså nära att köra på en människa för att hon skulle handla lite?!

Jag var så trött, upprörd och skärrad att jag var så småaktig och ropade högt att jag hoppades att hon skulle ha en riktigt dålig dag!

Nåväl, tillbaka till det jag började med. Huvudvärken finns ingenting att göra något åt tyvärr. Migränmedicinen är för stark för bebisen. Sen har det varit diverse andra saker som vi pratade om. Ska tillbaka om två veckor igen, och sedan ska jag ringa sjukhuset igen då jag nu ska ha en remiss för akupunktur för smärtan. Efter att jag kommit hem så kunde jag bara ligga ned. Jag är så trött på att vara fast i mig själv. Nu får jag koncentrera mig på att ta små korta steg när jag går och att att inte vara igång så länge.

Gissa vad...



Gissa vad kvällsbagerskan håller på med just nu?

Är det såhär det ska bli senare alltså?



Var inne på Barnens Hus för några dagar sedan, kikade på barnvagnar och annat. Lillan var med. Vi köpte bäddset till bebisen. Och lillan ville ju också ha någonting. Lika ska det ju vara. Föraning om vad som komma skall tror jag. Får ta och gå in i leksaksaffärer själv hädanefter tror jag...

Bakar lite



Segstartat i dag med. Fick gå och lägga mig direkt efter att ha lämnat på dagis, mådde så illa. Vaknade runt 11.30 igen. Då var det bara att dra igång brödbaket. Knäckbrödet gjorde jag ju igår, idag blev det åter igen brödet med äpple och morot. Blev förstjust i det. Ökade mängden vetemjöl och minskade rågsikten så morötterna ska komma fram lite bättre. Och så knådade jag det lite så det blev lite mer mjöl. Sist tippade jag ju bara i det i bröd formarna. Passade på att baka en ananaspaj med som fick stå i ugnen under sista jäsningen. Så det var bara att ta ut pajen när den var klar och så in med brödet. Smidigt, då ugnen redan var uppvärmd!

Annars så har det inte hänt så mycket mer. Städat lite och bäddat sängen. Duschade igår kväll så har tämjt lejonlockarna på huvudet. Finns det inte någon produkt som är anti-volym? Tvätten snurrar och jag ska sätta mig och leta efter lite mer brödrecept.

Halvfart



Dagen har gått i lite halvtempofart. Lätt illamående och andfådd för minsta lilla. Idag har jag bland annat gjort detta:

* Tvättat och hängt tvätt
* Plockat i och ur diskmaskinen
* Förberedde ananas för morgondagens bakning
* Bakat pizza - med bla färsk ananas = jättegott!
* Bakat knäckebröd
* Letat recept och inspiration för bröd (och annat smått och gott)
* Lekt med hund och barn ute en timme

Lagom slött, eller hur...

Laktosfritt SMÖR från Valio



Tänkte bara tipsa alla laktosintoleranta om att det faktiskt finns ett laktosfritt smör att köpa numera. Ett bra tag hittade jag bara mjölkfritt margarin från Milda. Men jag gillade inte riktigt resultaten när man bakade så jag började undvika recept som krävde mycket smör. Men numera finns detta att hitta i handeln. Här i Karlstad hittade vi 200 grams paketet på Willys och de stora 500 grams paketen finns ICA Maxi. Men det tar slut oerhört fort på sistnämnda.

Med ett litet rött snöre



Gjorde i ordning en matlåda till N. La ned lite kakor också. Jag tror han blir glad. Eller så blir en kollega glad. Min sambo pratar mer och mer om att bli nyttig. Han är ihop med helt fel person...

Underbar dag

Härlig dag det blev! Sovmorgon och sedan hämtade lillan. Lämnade av vovven till svärfar en stund då han ändå skulle lägga in ett program i den nya datorn. Handlade lite "nödproviant" och sedan bar det iväg till Deje badhus. Där spenderades det flera timmar i vattnet. Lillan var så himla duktig. Hon har växt en del på bara några månader - nu kunde hon vara utan både simringen och armpuffarna. Hon har tuffat till sig en del också och klättrade runt en del och hoppade.

Nu är vi hemma sedan en stund tillbaka, och efter att lillan fått äta ordentlig mat så kollapsa vi allihop i soffan till en film. Nu ligger hon i sängen och jag tog en kraftansträngning till att få i oss lite mat. Ska strax äta lite klyftpotatis, fläskfilé och bearnaisesås samt sallad. Hade lite framförhållning och nu även gjort potatismos för imorgon. Ska hitta på något annorlunda då tänkte jag mig.

Fick en beställning av sambon till att baka bröd till på onsdag då han har hand om frukosten. Tips på några goda bröd? Ska vara enkla då det ska vara till 17 personer.

Så här blev det


Blev filmen The hangover part 2 igår.
Glatt överraskad. Den var bättre än ettan. Trots att det var ganska mörk och ganska rå stundtals. Men man kunde ju inte alls fundera ut vad som skulle hända härnäst! Blev hamburgare med de vanliga tillbehören. Gjorde dock lite annorlunda. Gjorde en broccolikräm med vitlök och schalottenlök som blev jätte god till och så i brist på majskolvar värmde jag majskorn med smör och salt.

Sambon, som inte sagt att hans styrelsemöte skulle vara på Pitcher's, där de även åt. Hamburgare! Sen dog vår fritös med, mitt i. Så det blev halvklara pommes frites som hamnade i soporna. Typiskt. Men blev en härlig kväll. Nu har vi sovit jätte länge och ska snart hämta lillan och sen bär det av till det mycket efterfrågade och efterlängtade badhuset! Att det ska vara så svårt att hitta bra lediga dagar så att vi kan åka iväg allihop...

Vad ska man göra ikväll då?

Vi blev otippat barnfri ikväll. Svärfarmor ringde igår och berättade att hon saknade lillan. Och till gammelfarmor vill lillan alltid gå i princip. Så idag så gick hon iväg dit en sväng på dagen. Sambon var borta och dömde och jag fick lite fritid som spenderades i sängen i halvt sovläge. Men nu ville hon inte hem, och ringde och fråga om hon fick sova kvar. Och visst fick hon det.

Så... Vad ska man göra ikväll? Än en gång, vad gör de utan barn eller ensamstående när de är lediga? Fanns inga roliga biofilmer när jag var in och kikade på hemsidan. Orkar inte gå ut, med mage och allt. Det studsar alldeles för mycket och jag är ju jämt trött!Sambon är iväg på styrelsemöte nu, så han är ju ingen hjälp just nu.

Hade tänkt och göra hamburgare, men funderar på lite roliga tillbehör till. Brist på fantasi. Vad brukar ni ha? Vi brukar ha grovt hamburgerbröd, hamburgerdressing, gurka, skivade tomater, rödlök, sallad, ketchup/ tomatpuré, senap... Kan ha glömt något? Ibland pommes eller klyftpotatis till... Vill ha något annorlunda...

LUMENE Eyeshadow Primer



Tänkte tipsa om en riktigt bra investering i sminksamlingen! Denna primer gör att skuggorna sitter bättre och färgen kommer fram helt på ett annat sätt. Jobbade 8 h i sträck i tempo och värmen och skuggan satt som ett smäck! Köpte denna i november, och nu vågar jag mig på att recensera den. Sminkar mig ju inte så ofta, och ännu mindre med ögonskuggor. Men då jag nu jobbat så var det lite roligare att fixa till sig, och denna har fått sina prövningar av värmen!

Tuben är liten men oerhört dryg,
då man använder en sådan liten mängd åt gången! Man någon millimeter klick på ett finger och stryker på ett tunt lager på ögonlocken. Låt torka. Detta för att undvika randen som i mitten, i ögonvecket. Stryk ett tunt lager puder över för att fixera innan du målar på med ögonskugga så sitter det hela bättre. Pudra lite tunt om det bara ska vara till vardags, krämen i sig är lite hudtonad redan, och pudret fixerar den lite extra så ser man lite piggare ut och döljer evt rodnad eller de tunna blodkärlen.

Så alltså: När det är torrt, fixerat med puder, så är det bara att släppa loss fantasin med ögonskugga!

Finns på bla Kicks för 109 kronor.

"Primer för ögonmakeup fixerar ögonmakeupen och gör att den sitter fint hela dagen. Ögonskugga och eyeliner går att applicera snyggt och jämnt. Har en neutral beige ton som jämnar ut ögonlockets färg. Ögonskuggans färg ser vacker och fräsch ut på ögonlocket. Kan också användas som primer för läppmakeup. Oparfymerad. Produkterna i serien Lumene Beauty Base innehåller arktiskt lingon som är sprängfyllt av närande flavonoider, återfuktande ämnen och antioxidanter, och dess C-vitamin hjälper att ge huden en klarare ton. Lingonfröoljan bidrar effektivt till att reparera huden. Huden känns lätt och fräsch, och du behöver inte oroa dig för din makeup under dagen, utan kan lita på att den sitter väl."

Lantbröd med sesamfrö



Bakade ett enkelt lantbröd igår. Har kommit över min motvilja mot färsk jäst, och brukar numera ha ett par paket hemma i kylskåpet.  Det blev faktiskt mycket godare denna gång med färsk jäst! Strax innan jag skjutsade in brödet i ugnen så penslade jag det lite lätt med vatten och strödde på sesamfrön. Tänk att man kan variera så mycket med så lite!

Mys med lillan



Idag så hämtade jag lillan tidigare, så nu har vi pysslat lite i köket. Bakade både bröd och lite kakor. Brödet har just kommit ur ugnen och kolakakorna är snittade. Ska snart ta och äta. Sen när sambon slutar ska vi åka och handla lite fredagsmys!

Vecka 25



Går idag in i vecka 25! Kom på att man kanske skulle ta lite bilder. Jag ville ju göra ett bildkollage vecka från vecka, men det blev ju inte av. Ska försöka skärpa mig. Men det är så svårt att ta bra bilder själv, och sambon är ju inte hemma vardagar då det är bra ljus. Var nästan försent nu, och bilden gör faktiskt inte magen särskilt rättvis.

I morse var vi även till BM, första gången sen inskrivningen typ. När man redan gått igenom en "problemfri" graviditet och förlossning så behöver man visst inte träffas så ofta. Ska dock till läkaren nästa vecka och prata igenom vissa saker som den extrema torrheten, knastret i svanken/ svanskotan och huvudvärken samt lite annat.

Vi lyssnade på hjärtat och mätte magen. Lär bli en stor bebis igen... Och gjorde ett blodsockerprov i fingret. Har ett litet blåmärke där nu. Det har jag nog aldrig haft förr!  Senaste tiden har ju aptiten återvänt och jag har fått behålla nästan allt, och nu gått upp totalt 4 kilo!

Saftigt bröd med Morot & Äpple



Mycket enkelt och nästan löjligt saftigt bröd! Själv tog jag direkt i degen i formarna för en mer rustikt utseende.

3 dl vatten
25 gram jäst
2 msk olja
1- 1 ½ tsk salt
½ tsk socker
5 msk krossade linfrön
2 dl rivna morötter
1 dl rivet äpple
4 dl rågmjöl
4 dl vetemjöl


Börja med att riva morötter och äpple så det är gjort. Lös upp jästen med lite av vattnet. Häll på resterande vatten och rör i med resten utom mjölet och rör jämt. Tippa i lite mjöl i taget. Arbeta ordentligt, gärna med degkrokar. Jäs under bakduk 40-45 minuter. Stjälp upp i en bröad form, och jäs under duk ytterligare 25 minuter. Grädda i 200 grader i ca 40- 45 minuter.

Och så ska man visst ha två...



Efter att ha ställt till en ordentlig skrikscen på dagis och betett sig som en mindre djävul så vandrade vi hemåt under tystnad. I min redan huvudvärkstyngda huvud hoppades jag på att hon skämdes. Kom in, och hon la sig på golvet. Förberedde mig på ytterligare bråk om att ta av sig kläderna. Men allt som hördes var en enda suck och så tvärsomnade hon. Bara sådär. Trots att hon sovit på dagis.

Att börja om igen



Så märkligt det kändes att börja köpa små blöjor igen. Man börjar inse att man har ytterligare några år med blöjbyten framför sig. Att börja om från början igen.

Aj, mitt stackars huvud

Ingen bra dag idag. Huvudvärken kom igår och vägrade ge sig. Vaknade flera gånger i natt och den fanns kvar, i värre styrka. Fick väcka N vid ett tillfälle för att massera nacken, det hjälper ibland om det är någon nerv. Men nej. Den ökade. N fick ta lillan till dagis och jag kurade ihop i sovrummet. Får ju inte ta annat än alvedon, så migränmedicinen är bara att glömma. Försökte isolera sovrummet med en filt över fönstret.

Då börjar grannen spela musik precis ovanför. Med mycket elaka och hatiska tankar i mitt onda huvud släpade jag mig och mina kuddar oss till soffan i vardagsrummet. Inte alls lika bekväm som sängen, och då under dessa grövre huvudvärksattacker spelar sådant väldigt stor roll. Men bättre det än dunk-dunk-dunk... Drog igen vid fönstren och lyckades sova en stund. Vaknade av att det var strålande sol! Hu, så hemskt!

Att jag i min klass 2 migrän (självsatt system för att förklara för omgivningen hur jag mår- får ta det senare) är mycket ljud och speciellt ljuskänslig. Fönstren är fortfarande fördragna och jag sitter i mörka solglasögon inomhus.  

Mina termobyxor!



Jag kan inte få igen mina termobyxor! Ena jackan är på gränsen, men andra funkar fortfarande. Annars så skulle jag ta en av Ns jackor. Så långt hade jag tänkt. Men byxorna då? Får fixa ett bälte så jag fortfarande kan leka med lillan i snön som nu äntligen har kommit!

I paketet låg det



URSÄKTA!

Jag hade precis återvänt till tomtelandet då en av nissar kom springande med en julsäck som inte var tom! Gulp… Hittade några paket som skulle till er, beklagar detta! Jag skulle gärna velat överlämna dessa paket personligen, men tiden är knapp och produktionen till årets julklappar är i full gång. Jag ber tusen gånger om ursäkt och jag hoppas, hoppas, hoppas att ni blir nöjda med era sena (eller alldeles för tidiga?) julklappar! Glad påsk och på återseende!


Julkramar / Tomten

P.S Kajsa och Sabuz hälsar D.S.

 

Efter dagis så tog vi oss en promenad bland snöflingorna iväg till posten och hämtade ut paketet. Väl hemma deklarerade dottern att vi måste vänta på att far i huset skulle komma hem. Skojade hon nu eller? Paketet stod ju i mitt namn. Från min bästa vän. Måste han vara med? Han kan väl titta sen... Det var typ de tankarna som for i mitt huvud.

Men, vi väntade. Han kom knappt innanför dörren innan lillan beordrade "- Kom! Vi ska öppna!" I paketet ytterligare paket, fint inslagna. Min lagom tacksamma dotter öppnade sina paket från sin gudmor och blev inte allt för road av det sista hon öppnade "– Men jag har ju redan massor av pärlor!"


Själv fick jag oljor från Weleda.
En massageolja som ska förebygga bristningar på bla mage. Sen en förberedelseolja. Hade inte den blekaste om att sådana fanns ens. Man ska tydligen börja massera in den från v. 34 och framåt i mellangården. Vet ni vad mellangården är? Ja, det är upp till er att ta reda på annars. Kan ju säga att min kära vän har förstört Barnen i Bullerbyn för mig nu… När vi talades vid i telefonen så berättade hon att hon tänkte på att jag hade spruckit när lillan föddes, men det var ju för att hon hade så himla brått ut! Ja, det är ju bra att någon tänker på det. Jag försöker mest undvika att tänka på det…  


Efter att paketen var öppnade så sa jag att vi måste ringa Kajsa för att tacka. Lillan utbrister:


"-       Vi måste ringa och tacka tomten också!"


Tänk att vara 3 år igen…

Vad kan det vara?!



Öppnade brevlådan förut och hittade denna! Där kan vi prata om att bli glatt överasskad! Undrar vad det kan vara! Från världens bästa Kajsa, är det enda jag vet. Får se om jag och lillan orkar med en promenad senare eller om jag måste orka med att stå ut fram tills dess sambon kommer hem.

Jordgubbssirap



Sirap, syrup, koli, sås... Ja, kalla den vad ni själva vill - men jag liknar den vid sirap i konsistensen. Busenkelt och busgott är det i vilket fall!

När man ex tinar frysta jordgubbar eller bara mosar dem så bildas det alltis en saft. Ta den saften och koka upp. När det kokar så tippar man i socker. Smaka av, är jordgubbarna väldigt söta redan så behövs det ju inte så mycket. Koka ur vätskan och fortsätt tills saften tjocknar.

Jätte gott att ringa i och över ex glassen!

Liten uppdatering om en liten början

Varit ganska stilla nu den senaste veckan. Efter de tre dagarna med kraftiga kramper så kändes det bara dumt att vara igång, vill ju inte dra igång en alldeles för tidig förlossning. Varit mycket trött och somnat väldigt lätt lite när som. Men lite då och då har energin kommit, och jag har försökt vara lite aktiv. Julen är nu utstädad sånär på att dammsuga bort det sista granbarren imorgon. Vi har börjat handla lite babykläder, blöjor etc. Nu när vi tog ned de sista julkartongerna så tog vi med lite babysaker upp som vi sparat, så man kan kolla igenom allt.

Vi visste ju att lillan skulle bli en tjej, och då min mor fick två flickor så fanns det en del sparat från oss och så fick vi efter sambons yngre kusin. Men det är mycket som inte ens använde till lillan. Mycket rysch och pysch, mycket in -your -face figurer och mönster, massor av spetsar och annat bjäfs. Så de åkte lika fort ned i en kartong som ska skänkas vidare!

Men bra att ha lite koll på bärselar, hoppgungor och vagn tillbehör etc. De ska de ned i källaren igen i väntan på att barnet kommer. Typ allt åker nog ned igen, men mer sorterat och märkt så det bara är att plocka upp igen för att göras i ordning ju närmare bf vi kommer.

Liten smak av sommar



Längtar lite till sommaren! Åt denna nyss, den mycket somriga jordgubbsglassen med jordgubbssirapen som jag senare toppade med lite lätta maränger och blåbär som jag tog upp från frysen igår till min frukost- det blev lite över. Längtar att äta denna en varm sommarkväll! Hur gott som helst!

När vi ändå håller på...


Äsch vad sjutton, vi började med frysen också. Lika bra. Nytt år, ny mat. Nu börjar vi med en bra och fräscht år När gjorde ni rent frysen?




CRIBS: I vårt kylskåp



Varit på märkligt dåligt humör idag. Då är det rätt bra att ta tag i saker... Som att göra rent kylskåpet. Grundligt! Rensade ur massor, två soppåsar. Saker som faktiskt gått ur datum, typ burkar etc. Saker man aldrig äter och saker man glömt när man öppnat dem. Nu när det faktiskt är någon minus ute så får man passa på, så resterande mat som skulle vara kvar hamnade på balkongen så länge. Sen tog ur alla hyllplan, till och med glaset ur hyllorna togs ur och gjordes rent! Skrubbade som tusan, och nu är det rent! Och rensat! Så skönt!

Men det ekar ovanligt tomt nu så vi får ta en sväng till Maxi imorgon. Så känns det lite bättre när jag öppnar kylskåpsdörren! När gjorde ni rensning och rengöring av kylen?

AQUALIA THERMAL RICH



Nu har jag mellandagsfyndat! Eller ja, mellandagarna är väl över. Men rean består. Hade lite ärenden i stan igår, och passade på att kika in på apoteket. Någon månad innan jul så kände jag att min hy hade anpassat sig allt för bra till ansiktskrämen, så jag valde att byta hudvård. Men tyckte det funkade sådär, och nu i blandning av graviditet och vinter har gjort mig super torr. Hur som helt, en vecka efter jag köpte min burk - så kom det ett julerbjudande. Burken med en ansiktsrengöring. För exakt samma pris enbart burken, alltså 189 kronor! Surt tänkte jag, men jag ville prova krämen först och hade senare  slut på hela burken.

Nu kan det ju ta ett tag innan huden anpassar sig, och jag var in till apoteket igen. Men det finns inte så mycket alternativ för super torrisar och jag fick hem lite provburkar. Men nu fungerade krämen mycket bättre. Och så gick jag förbi apoteket som nu rear ut sina specialpaket (finns i många fler serier än just denna) och nu kostade kartongen 132 kronor istället! Så nu köpte jag den, mycket billigare burk samt rengöring i samma serie på köpet!Rengöringen är en 3-i-1 produkt, rengöringslotion, ögonmakeupremouver och ansiktsvatten. Dock tyckte jag den sved i ögonen och lämnade kvar lite mascara rester - men det sista beror nog på att jag använder vattenfast mascara. Men min huden är helt annorlunda nu, tvättade både igår och i morse. Stramar inte alls utav torrhet eller flagnar! Super! Nästan så jag köper en till... 
 
Gå in och kolla på apoteket och få med små prover hem. Det är ju till för att prova. Sedan är de jätte bra att ha med på kortare resor eller övernattningar för då slipper man ju ta med hela stora burken.

Minuset med denna burk är just att den är på burk! Inga fingrar i med andra ord. Usch för bakterier! Använd en liten spatel eller en tops och få upp krämen med. Bakterierna kan faktiskt förvärra evt hudproblem! Och att burken är av glas. Jag är expert på att ha ned saker från badrumshyllan...

Njut av det lilla



En svettig man är hemma, lillan sover, hunden har varit ute. Mina händer har vårdats och nu sitter jag och njuter av en ljuvlig chokladmousse och nötter. Sugen på några mandarinklyftor, men burken är nog lite för stor för att öppna nu när det bara är jag som äter. Lyxar till det med att ha mjölken i vinglas. Inte somnat än. Men snart. Kvällen blev bättre än gårdagen!

Känns lite bättre idag

Igår fortsatte kramperna, blev värre på kvällen. Men fick i alla fall sova hyfsat inatt. Sambon gick med lillan till dagis denna morgon så jag fick sova vidare. Kroppen kändes som den varit med om världens träningspass! Varit sängliggande större delen av dagen och varit väldigt stilla. Orkade ut med hunden, ända bort till brevlådan... Var helt slut när jag kom hem!


Några timmar senare hämtade jag lillan, senare så kom sambon hem. Han hade köpt hem godmorgonjuice blodapelsin. Den hade jag nästan gömt bort! Försvinnande god. Lagade mat gjorde han med, och borstade tänderna på vår dotter. När hon var lagd så drog han iväg till träningen. Själv gjorde jag mig en chokladmousse som nu står på kylning och nu suttit med ett glas eller två med härlig juice!


Ska ta och fixa naglarna lite, en lagom aktiv aktivitet tror jag. Eller går och lägger mig. Har knappt känt mig vaken alls idag. Den lille har lagt sig helt på tvären och stökar runt.

ICA Maxi hörde oss nog



För bara någon dag sedan insåg jag och sambon att ja, det kanske är dags att börja handla med lite babysaker nu då bf datumet närmar sig. Inte ens fyra månader kvar! Även om vissa saker finns så vill vi ju byta ut vissa saker - exempel på att vi ska ha en ny barnvagn, en som är stabil nog för en ståplatta till lillan. Sådana saker. Men också lite nya kläder och så givetvis blöjor. När lillan föddes hade vi runt 200 blöjor hemma och de tog slut i ett nafs! Så låg detta i brevlådan idag! Helt okej för mig...

Snön kom och snön försvann!



Igår kom det runt 10 cm snö. Bara sådär. Mesta som kommit här i Karlstad denna säsong! Som jag skrev igår så var vi ute och åkte pulka och byggde snögubbe. Idag såg det ut såhär. Vår snögubbe är krympt, sned och arm- och huvudlös! Ja, vi hade kul så länge det varade i alla fall!

Första hel natten på 2012

Hu, det var ingen härlig natt... Kunde aldrig somna igår. Gick in i badrummet och kräktes och senare så fick jag väldigt ont. Kändes som värkar. Låg inne på badrumsgolvet och skakade så illa att jag idag har träningsvärk i armarna. Ont i tandkött och käke då man biter ihop under krampanfallen. Även tårna var helt slut då de också drar ihop sig och för att inte tala om att det känns i handflatorna där naglarna grävt sig in. Och det fungerar inte särskilt bra att profylaxandas när man är förkyld! Somnade först efter att sambon gått till dagis med lillan. Den mannen är värd sin vikt i diamanter! Han kom med vatten, hårsnodd och en kudde så att inte huvudet skulle slå i golvet under kramperna. Höll om mig under kvarstående natten, pratade, trots min odör av spya och tuggummi.

Lillan vaknade tyvärr, så han fick gå till henne med. Lilla stackaren. När jag kom in i sängen igen så undrade hon om "bebisen hoppar väldigt mycket i magen?" Men hon somnade fort om.

Är nu såpass långt i graviditeten att barnet klarar sig utanför magen, om det ska vara till någon tröst om det fortsätter, men det medför ju ändå så mycket risker. Nej, den lille får allt ta och hålla sig kvar där inne. Ringde sambon när jag vaknade förut för att uppdatera läget lite. Har små kramper nu, men inte så att lösa kroppsdelar slår som i ett epilepsianfall! Han berättade att han fått reda på att sin kusin- som skulle få sitt första barn i februari nu hade fått. 7 veckor för tidigt.

Nu är jag väl uppe och fått i mig en tallrik yoghurt, än har det inte kommit upp i alla fall. Försökt få tag i min barnmorska, men hon har visst semester... Hunden har varit ute, vilket jag är löjligt nöjd över mig själv att jag klarade av. Lollo fick hålla mig sällskap över telefonen. Ska ta det fruktansvärt lugnt idag i vilket fall.

Första dagen på 2012



Ja, jag lagade trerätters igår ändå. En sockerärtssoppa med stekta kräftstjärtar med garnering utav creme fraiche, persilja och strimlade sockerärtor. Huvudrätten bestod av en köttbit, ugnsrostade rotsaker, grönsaker och frukt. Till det bearnaisesås, rödvinssås och vitlöks och örtsmör. Även en tomatsalsa och en mycket varierad blandsallad. Efterrätten blev serverad i mina nya dessertglas och bestod av en grym chokladmousse, chokladmousse och grovhackade neverstop. Även lite chips, ostbågar och godis hamnade i magen under kvällen. Inga fyrverkerier. Lillan var lite rädd, så vi gick inte ens ut mer än på den inglasade balkongen. Hade tänkt köpa kinesiska lyktor men det glömdes bort. Jätte stora tomtebloss tände vi däremot, och de hade en brinntid på typ en evighet.

Sov i gästrummet, som blev galet varmt. Vaknade flera gånger av att den lille hittade min blåsa som sparringboll. Såg att snön vräkte ned en gång. Lillan vaknade vid 11 (ja, 11!) och vi andra med. När hände det senast? När vi kom upp såg det hur som helst ut som på bilden. En stor frukost och några timmar senare så åkte vi hemåt. När vi öppnade dörren hörde vi det inte allt för välkomnande ljudet av pipet från frysen. Inget missöde på golvet, men massa glass hamnade i soporna och kött som precis tinat fick tas fram. Så det blev tacos idag!

Efter maten blev det lite vila. Att sitta och prata fram till småtimmarna är ju ingen vana direkt. Sen gick lillan och N ut i snön för pulkaåkning. Jag behövde vakna lite till och halsbrännan lägga sig. Men sedan gick jag ut och höll dem sällskap. En stor snögubbe byggdes, längre än N. Två ungar kom fram och kommenterade storleken.


Nu har jag ätit lite, och ska leta fram nässprayen.
Året har nämligen börjat med en härlig förkylning. Funderat lite efter inatt om jag blivit känslig mot katten som fanns i hemmet där vi var. Ögonen kliade och sved- nu är det bättre dock. Men denna graviditet har gjort mig känslig mot lite allt möjligt, så skulle inte förvåna mig om det var den som bråkar lite med mig angående katten.


Nej, sova snart!

Lilli Nyfiken - Junibrud 2013!

Familj Vänner Foto Choklad Böcker Bakning Matlagning

RSS 2.0