PysseltjejenEgentligen så råder numera sten, löv och pinnförbud som standardregel i detta hemmet i vanliga fall. Om det nu inte råkar vara något speciellt som ska göras. Och när lillan efter att ha varit ute idag kommer och utbrister:

"-Titta mamma, de glittrar! Kan vi måla stenarna?"

Ja, då kan man ju bara plocka fram färgerna och börja måla! Barnet har idéer! Och inte nekar man när hon vill vara kreativ. Hon valde att måla med vattenfärger och nu ligger stenarna och torkar i solen på fönsterblecket.

Tiden går men vänskap bestårVar i stan för några dagar sedan för lite ärenden och småshopping. Mötte då en gammal vän som flyttat tillbaka till de värmländska skogarna från huvudstaden. Sprang på varandra två gånger, och småpratade lite och skiljdes. Sen ringde telefonen och fick förfrågan vad jag gjorde. Stod då på Konsum med en banan och en festis i handen och nästan på väg att åka hem. Han meddelade mig då att han hade tänkt och luncha med mig. Sagt och gjort, mat blev det och det var till och med levande ljus på bordet. Trots att jag inte var så hungrig och inte brukar kunna äta så mycket i taget så åt jag nog mer än vad han gjorde!

Pratade om allt och ingenting – uppdaterade varandra om respektive liv och vad som hänt på senaste tiden. Även om det var ett bra tag sedan vi sågs sist så märktes det inte. Insåg att det gått 8-9 år sedan vi lärde känna varandra. När jag kom hem så kom jag även på att vi har suttit på exakt samma ställe och ätit förr, fast för många år sedan. Komiskt.

Ur sambomun

Vi tittar på första orginalfilmen med Pippi Långstrump. Var på den biten då alla ungar hade fått lerflöjtar.

Lillan: Vad är det?
Jag: Det är en lerflöjt.
Sambon: Varför heter det lerflöjt?
Jag: För att de är gjorda av lera...
Sambon: Är dom? Visste jag väl... Nu behöver vi aaaldrig prata om det här igen...

Om lillan själv får välja...Det är tivoli i staden denna helgen. Så igår lovade vi lillan att vi skulle hitta på något kul, en överraskning. Sambon slutade tidigare och så åkte han förbi tivolit innan han skulle hämta oss. Det var stängt! Ingenstans stod det något om öppettider heller, bara datum. Då vi bara lovat att hitta på något men inte vad så vi åkte till Barnens Hus så vi skulle titta på leksaker. Väl utanför ville hon inte ens gå in! Åkte förbi tivolit igen, men det hade inte öppnat än.

Och vad ville hon allra helst göra? Jo, åka till IKEA och leka i lekrummet! Så det var bara att åka dit, som tur var så fanns det plats för henne. Jag var ju på IKEA för bara några dagar sedan, och så kul är det inte när man har ont. Så sambon rullade iväg mig i rullstolen till restaurang där vi åt en mycket smaklös middag. När vi hämtade lillan en timme senare efter att vi lämnat henne så ville hon ha mjukglass.

Så denna fredag blev ju inte helt som vi tänkte oss. Alls.

Projekt igång!Nu när jag är så stilla som jag är så fullkomligt kliar det i fingrarna på mig! Och i huvudet snurrar mer idéer än vad jag hinner med att göra. Satt och skrev en massa inspirerande och i mitt tycke fina speciella ord och skrev ut och sedan suttit och klippt ut varje för ett kommande pysselprojekt. Har väl runt 4 - 5 projekt igångsatta nu. Så lite tid med fungerande ork. Gör ju typ ont om jag sitter upp för länge osv.

Vecka 36


Jahopp. Dagen har flutit på bra ändå.

Är inte beordrad till sängliggande och min oro för att tvingas till kejsarsnitt visade sig obefogad. Jag ska kunna föda som vanligt trots foglossningen. Är lite som jag förväntade mig, att det inte finns mycket man kan göra, hon tyckte jag skulle äta smärtstillande. 2 panodil 4 gånger per dag tillsammans med diflonac 2 gånger per dag. Nja, inte direkt så pigg på det. Lite väl mycket.

Det har bokats en ny tid om två veckor. Eftersom jag "bara" är i vecka 36 så kan det inte göras så mycket åt någonting, men då ska vi prata om hur det har gått - om det blivit värre samt undersöka om livmodertappen börjar utplånas. Och då ska vi prata om vi ska bli igångsatta. Jag vill verkligen inte bli igång satt! Jag ska ta det mycket lugnare nu och försöka stå ut!

Jag ska orka! Jag vill orka!

Tredje akupunkturtillfället - 14 nålarI början på denna kväll blev det tredje gången gillt med akupunkturen. 14 nålar sattes in. 4 fram, några på höfterna och så i ryggslutet. Hade med lillan, då hon och barnvakten inte riktigt var överens idag. Väl på plats så stod det något om någon sjukdom och barn måste vara över 8 för att komma in. Så hon och sin pappa kikade runt på sjukhuset.

Min lillasyster var dock med, hon ska sova över hos oss då hon har praktik på lillans dagis, och hon fick följa med så sällskap fick jag ändå. Det roliga är att hon numera är åldern "byxmyndig", skrämdes nog upp en aning när hon bevittnade nålarna. Jag ser ju inte så mycket, och det ser nog mycket värre ut än vad det känns... Trots att vissa nålar gjorde riktigt ont så var det mer som smärtan satt i henne, jag kunde roa mig kungligt åt hennes grimaser!

Ännu en dag har då gått

Handlat på maxi andra dagen i rad, glömde lite saker igår. Följde med mamma på en runda på IKEA innan, i rullstol. Sabla osmidig lånestol må jag säga, jätte bred och tung och inte alls flexibel för armarna. Mamma var med och skulle efter en bit ha 15 mycket otympliga kartonger, så jag fick rulla lite själv. Slutade med att hon ställde av kartongerna och sedan gick tillbaka efter dem när vi kommit till kassan. Det är väl det som hänt de senaste dagarna.

Just ja, vårt maskinspöke är i farten igen! tvättmaskinen har lämpligt nog börja krångla. Tvättar man ett timmes program så lägger den av när det är 20 -15 minuter kvar! Skulle tvätta alla babykläder för någon dag sen men nej... Inte lite stressad man känner sig då, allt som tidigare gått sönder och behövts bytas ut såsom fläkten i förra bilen etc och så nu detta! Alla "mina önskegrejor" som jag vill ha men inte är i superpriolistan åkte bakåt ytterligare ett snäpp...

Imorgon kommer förövrigt bli en jätte utdragen dag som jag inte alls ser fram emot. Först specialistmödravården på morgonen, möte jämt innan lunch och så akupunktur på kvällen. Slumpen planerade inte alls inte det något bra tycker jag. Tror dagarnas strapatser har kört slut på mig, är super trött! In i duschen snart och sen i säng!

Pitabröd
Göra egna pitabröd är både enkelt och gott! Att baka av i ugnen går fort, det är jäsningen som tar tid- har man lite framförhållning och planerar lite samt att den sköter den sig själv så fixar sig det hela! Prova!

1/4 pkt jäst
2 ½ dl vatten
1 msk olivolja
½ msk honung
cirka ½ tsk salt
6 – 7 dl vetemjöl


Häll på ½ dl ljummet vatten och lös upp jästen.
Tillsätt resten av vattnet och sedan olja, honung samt salt och blanda. Tippa i mjölet några deciliter i taget. Arbeta tills degen släpper i kanterna, använd gärna degkrokar. Jäs under bakduk i 1 timme. Mjöla bakbordet och ta ut 8 lika stora bullar som sedan kavlas eller plattas ut för hand ca 1 cm tjocka. Grädda mitt i ugnen i 275 grader i cirka 5-10 minuter beroende på ugn. Bröden ska puffas upp och få en fin färg!

Fyllningar: Köttfärs, grönsaker, räkor, kyckling... Fantasin sätter gränserna!

Bättre idag!En balkong. Doftande vårblommor. En humla... Bra fototillfälle? Ja, om inte humlan flög bort var gång kameran ens kom i närheten! Enda bilden jag lyckades ta... Typiskt!

Känns mycket bättre idag, somnade om efter att sambon och lillan cyklat iväg. Vaknade vid 10 igen och ingen känsla av "vad är poängen med att gå upp nu?" infann sig. Så varm dock och hela kroppen hade en hinna av svett så det var bara in i duschen. Vad tråkigt det har blivit att duscha numera, inget njutningsmoment där längre inte. Mamma kommer snart och ska hjälpa mig med veckohandlingen. Köpa ny duschtvål kanske så det blir lite roligare? Så när sambon och lillan kommer hem kan ägna resterande dagen åt lek och pyssel!

Jag vill så mycket, men vet att det ännu inte går

Har verkligen inte haft några jätte bra dagar. Det gör ont. Trött. Har en pigg och aktiv nattbebis som finns i magen, men kan inte längre vanka runt i lägenheten för att vagga det lilla livet till sömns. Det gör för ont. Somnade kanske vid 00.30 efter att ha legat i sängen sedan 20. Vaknade 01.30... 02.30... 03.30... 04.30... Och var gång blev det minste ett toalettbesök. Och så vaknade ju bebisen till lite var gång. Drömde mardrömmar, något om björnar. Pratade med specialist mödravården i morse, och tidigaste tiden att träffa läkare är på torsdag morgon. Jag är nervös. Någon nämnde något om rullstol och jag försöker verkligen acceptera tanken. Fick också höra om att man kanske lir igång satt tidigare? Nej, det känns inte så kul. Jag vill orka vara ute på promenader med hunden i det underbara varma vårvädret, jag vill leka med min lilla dotter i sandlådan och inte sitta på en bänk vid sidan av och titta på. 

Jag kan inte längre kontrollera ansiktet längre, och inte heller de ljud som nu stöts plågsamt högt ur min mun fastän jag inte vill i tid och otid. Människor stannar förskräckt till runt omkring och frågar om det är "dags" nu. Vilket det inte är. Igår var det en månad kvar. Samtidigt som det äntligen börjar kännas som det är en kort tid så känns det som en halv evighet.

Jag drömmer om att springa, tänker ofta på att kunna knäppa byxorna. Jag vill kramas och hångla med min sambo utan att värmeböljan som rasar i mig håller på att koka mig levande och jag vill bara kunna ligga på hans axel och mysa utan att behöva springa på toaletten. Jag hör från så många håll att jag "måste vara tacksam". Och att jag ska "tänka på andra". Jag är inte tacksam, fast det får man ju aldrig erkänna högt,  jag kommer vara tacksam när barnet är fött och jag vet om han eller om det nu blir en hon ändå, är frisk. Jag orkar inte tänka på andra när jag själv är i fokus i mig själv, vilket man sällan är vanligtvis. Jag vill fräsa och bita ifrån och säga att de bör vara så tacksamma som inte är gravida och de själva borde tänka på andra. Men jag tänker inte vara lika respektlös och sjunka till deras nivå. Jag är dock äcklad över sättet att pracka och hacka på någon som mår uruselt, att verkligen fråga om hur det är men att inte ens lyssna på svaret. Bara för att de inte får höra det de själva vill höra - som om alla graviditeter är rosa fluffiga moln och doftande rosor! Jag vet att allt kommer sluta i ett klimax av en enorm smärta innan det ens kan muttras om att "det blir bättre".

Mja, jag är nog rätt bitter nu. Jag vill fungera i något liknande tillstånd av vad som anses "normalt". Jag vill, men vet att det kommer ta lite mer tid. Att inte kunna leka med min dotter, det är nog det som faktiskt känns mest. Samvetet hugger var gång jag måste neka henne något så simpelt som att leka ute mer än korta stunder ibland! Jag skulle kunna tagit all smärta och illamående bara det inte gått ut så mycket som det gjort över henne. Jag hatar det, alltså verkligen hatar. Spelar ingen roll vad andra säger för att trösta, att det bara är en period, men jag tycker inte om att lämna över henne till andra. Jag vill ju så gärna själv.

Mindre än en månad kvar. Jag försöker se ljuset, underhålla mig själv. Min värld är ett mindre område där jag bor, promenaden från och till dagis och ICA Maxi. Små gyllene tillfällen när man kan åka till biblioteket som vi gjorde denna eftermiddag. Kom iväg till barnmässan, och ibland till barnaffärer och kanske en lunch på stan med sambon. De gyllene tillfällena förstorar vardagen enormt!

 

Vad betyder "tacos" för dig?Förbereder maten nu, lillan ville ha tacos istället för fläskfilé. Sambon handlade hem det som saknades. Började fundera lite, vad brukar ni ha till "tacos". Vi varierar oss mellan pitabröd och chips. Vanliga chips och cheese är det som finns på bordet då. I grönsaksväg brukar vi ha detta: sallad, rödlök, paprika, gurka och tomat. Gärna rädisor och strimlad vitkål till. Har även testat brytbönor och det var rätt gott till med, men det är ju mer sommartid från egen odling.

Majs och avokado tillkommer vid sidan av. Den första är för att sambon inte gillar det utan det är för mig och lillan. Den sista är ofta i form av guacamole. Creme fraiche, riven ost och salsa. Och köttfärsen då givetvis. Dryck brukar oftast vara coca cola. Väntar nu på att degen till pitabröden ska jäsa klart, om cirka 20 minuter, så ska vi ta och äta och se på film!

Mammas lilla hjälpreda!Insett att jag haft kryckorna i närmare 2 månader nu. I början var det bara när jag var ute på "längre turer" och på nätterna. Numera är de med jämt och det är bara inomhus som jag ibland är utan. Har varit lite jobbigt med promenaderna med hunden, flexikopplet är bra då hon kan röra sig längre men den är oerhört klumpig att hålla i medans man samtidigt håller i en krycka.

Men lillan är jätte duktig när vi är ute! Bra att ha en lydig hund och ett barn som är tillräckligt stor för att hunden inte ska få göra helt som den vill! Jag bara hoppas och ber om att de inte ska komma på att de faktiskt har övertaget över mig, egentligen...

BarnmässanSambon tog ledigt de sista timmarna på dagen och kom hem och hämtade oss, så åkte vi iväg och spenderade ett par timmar på barnmässan. Var mindre i år tycker jag, en hel del kläder och inte så mycket "gratis" ändå. I princip det som man fått i boxarna man fått från apoteken. Många delade ut goodiebags som för ögat såg bra ut och som bara innehöll broschyrer. Två familjer från "familjen annorlunda" var där, såg dem faktiskt på Mitt i City igår, men jag vet inte riktigt exakt de var där för. Men det kanske var något som var satt en viss tidpunkt. Blev lite smått som handlades, har ju redan barnvagn och sådant och ex babygymmet använde inte lillan något direkt alls så vi väntar och ser vad det blir för krabat som kommer. Inträdet kostade 100 kronor per vuxen och ska man räkna det krasst så gick vi väl plus minus noll. Lillan fick en prinsessballong som hon var alldeles exalterad från det hon fick den och så fikade vi lite.

Men, det är ju bara en gång per år, och sådant ska man väl stödja så att det utvecklas och bli kvar. Blev en lite mer annorlunda fredagseftermiddag än vanligt och bröt av vardagen. Är rätt nöjd ändå. Inte så mycket för bebisar eller så, utan jag tyckte det var mer för äldre barn liksom det varit tidigare år. Och nu är ju lillan äldre så hon kunde ju sitta vid de olika stationerna och pyssla etc. Personligen tyckte jag kanske inte det var så roligt för att jag var så orörlig och att jag inte kunde gå fram överallt och känna och klämma etc.

Vecka 35+


Vi började morgonen med att hämta lillan hos svärfarmor. Hur pigg och glad tjej som helst. Sen så åkte vi iväg till barnmorskan. Eller barnmorskorna, då de är två då ena snart är färdig barnmorska. Roliga är att hon också ska ha barn, någon vecka innan oss om jag inte minns fel. Allt verkar bra där inne, allt från tryck och hjärtljud samt mätningar. Bebisen har gått upp något i kurvan igen vilket är skönt. Trots min bristande aptit. Har också lyckats gå upp 9 kilo totalt nu! Drog inte av något för skor och kläder dock.

De är lite oroliga över smärtan i bäckenet, och det att att jag faller ihop är visst ingenting som hör till en "normal" foglossning så jag ska ringa specialist mödravården på måndag. Får se vad de har att säga.

Örhänge på hunden"Varför skrattar matte åt mig för?"

Hunden kom ut till mig i köket, med största sannolikhet för att tigga samt för att se om jag tappat något gott. Hon var inte med på att jag skulle springa och hämta kameran och fnissandes stå och fota henne!
"Jag ser då iiinget roligt!"

Akupunktur nr 2Skulle varit till barnmorskan idag, men vi tog fel på tid så när vi kom så skulle barnmorskan gå. Vi trodde det skulle vara 15.30 men det var visst 15. Så vi ska dit imorgon istället. Då lillan var hos barnvakten och vi skulle till sjukhuset vid 18 så hade vi några fria timmar så passade på att gå lite i några affärer. Var senare iväg på akupunktursession nummer två. Fick 4 nålar mer än förra gången. Där fram sattes 4 fram, 2 mer där alltså, längs troslinjen eller hur man ska förklara det. Sedan de 6 som syns i mitten av svanken, precis som förra gången, men hon satte till två på höfterna då jag har fått mycket mer problem med smärtan nu. Den ena nålen syns inte bara.

Känns rätt bra efter, jag är verkligen jätte positiv till akupunktur nu. Får se hur natten blir bara. Var bjuden på kryddparty ikväll egentligen, som givetvis började 18. Fick komma senare, men blev så himla sömnig igen så fick neka. Fick bara med oss en av de två tjejerna hem dock, och det var den fyrbenta. Lillan hade somnat tidigt hos svärfarmor så hon fick sova kvar. Hon får följa med till barnmorskan imorgon och lyssna på bebisen igen och gå till dagis senare.

Magnum Infinity
Sambon och jag tog oss en varsin glass i väntan på att akupunkturstiden skulle närma sig. Då han älskar kola och jag älskar choklad så tänkte vi att Magnums nyheter Infinity Choklad & Kola och Infinity Choklad skulle passa perfekt. Men icke. Inte mycket kola alls och chokladen kändes väldigt… kakaopulver aktigt… En okej glass, men för 22 kronor styck kan man hitta en godare för billigare peng. Ingen av oss lär köpa någon av dem igen. Verkligen tråkigt, det verkade ju så bra, älskar ju mörk choklad. En svag 2a får den, och då är jag snäll. Man blev mest törstig utav den!

Det ska gå från teori till praktik

Börjat tänka på att det närmar sig. Har det mesta fastän det ska bara fram och göras i ordning. Ibland trillar det ned något nytt plagg till den lille i byrålådan - detta Musse Pigg set i storlek 56 från kappahl kom ned igår. Märkligt att hålla i så små plagg igen. Men, allt ska ju tvättas också - oavsett om det är nytt eller begagnat. Spjälsängen ska skruvas upp och dess madrass måste ju luftas minst 72 timmar. Skrock eller inte så "ska" man ju inte bädda sängen förens bebisen kommer hem... Svärfarföräldrarna tar lillan, kommer över om det nu skulle ske på natten och lillan är även där tiden vi är på BB. Och för att tiden ska gå för henne så ska de även åka och hämta barnvagnen från Babyproffsen. Hunden ska till svärfar.

Det mesta finns här uppe i lägenheten, men är undanplockade då sakerna bara kommer stå framme en tid vilket mest känns i vägen.  Lite är i källaren. Men bara tanken på att allt ska plockas fram känns lite overkligt faktiskt, det närmar sig. Snart är vi fem i familjen, då vi räknar med damen på fyra tassar med svans.

Vi ska väl försöka ta tag i allt snart. Skulle gärna storstäda och rensa ut lite här, känns som man bara kommer lägga till en massa saker. Skulle vara skönt om det var lite bortplockat med saker som inte används nu ändå. Ska hitta tid bara, min kropp fungerar ju inte så bra och sambon är rätt fullbokad. Men. Tanken finns åtminstone.

Färsk frukt & grönt!Hade ingen hungerkänsla alls, men så kom jag på att vi har en massa frukt hemma! Mangon var helt underbar, helt perfekt nu - ska visst vara i "säsong". Inte träig i köttet alls utan bara söt och god! Jag och en vän satt och pratade lite om frukt och grönt igår. Här finns det alltid mycket frukt, om det inte är dagen före veckohandlingen i princip. Nu har vi allt från mango, röda vindruvor, päron, äpple, kiwi, banan och citroner.

I grönt avdelningen finns sallad, gurka, tomater, paprika, vitkål och morötter samt en färsk timjan står på köksbänken. Säkert något jag glömt. Jag tycker frukt och grönt samt färska örter är lite av lyxvaror, jag längtar enormt efter sommaren och ha min örttäppa på balkongen! Och just med frukt och grönt - det känns fräscht och man kan göra så mycket i både bak- och matlagning. Man kan variera sig så mycket mer. Äpple lagar jag en hel del mat med och morötter är gott i pannkakor och att baka med. 

Frysen är ett utmärkt alternativ som få tänker på. Har en hel del olika bär såsom hallon, vinbär och blåbär samt grönsaker och örter i frysen också, som också är ett riktigt bra alternativ för de som har svårt att hinna äta upp de färska alternativen. Allt plockas ju när de är som allra bäst och fryses sedan in, och ibland är frysdisken ett bättre alternativ än just färsk varudisken i miljö, vitamin och fräschhets synpunkter!

Vad har ni för något hemma? Hur ofta och mycket äter ni frukt och grönt? Äter ni de som de är eller gör ni något speciellt med dem?

Boktips från familjerådgivningenEn kvinna från kyrkans familjerådgivning var på sista föräldraträffen. I princip allt hon sa kändes rätt och ganska självklart - men sådant som jag redan visste. Efter ett barn så vet man om vilka slitningar ett barn kan medföra i en relation. Tidsbrist, trötthet, rädslor, hormoner... Sen är jag ju ett stort fan av självkänsla och vård av sig själv- samt har ett stort intresse att behålla kärleksrelationen till min sambo- och kanske även förbättra den. Detta gör att jag suger i mig som en svamp, största andelen av alla separationer mellan par sker just under småbarnsåren, det är värt att tänka på! Om inte annat så vill jag inte gå dag ut och dag in i en relation som inte är sund och givande på något sätt i flera år bara för "att".

Bläddrade igenom alla böckerna och de som fastnade mest var nummer 2 och nummer 4. Finns bl.a. hos adlibris.

"Lust och samliv" av Tone Ahlborg kostar 39 kronor.
2 "Håll kärleken levande" av Alf B Svensson kostar 94 kronor.
3 "7 gyllene regler för en lycklig kärleksrelation" av John Gottman kostar 39 kronor.
"Familjebygget" av Madeleine Cocozza kostar 159 kronor.

En sockerbagare...När jag gjorde drömtårtan i helgen så blev det två stora äggvitor över. Och skam över den som slänger när man ex kan göra maränger! Plastar man in och ställer i kylen så står de sig några dagar. För både mig och min sambo så får lillan vara med i köket närhelst hon vill. Hon får alltid vara med och laga mat eller baka när hon vill det själv! Man anpassar så klart, de jätte vassa och varma momenten sköts av oss vuxna men i princip resten kan och får hon göra och vara med på. Mat är en oerhört viktig del av vår familj, kan ha något att göra med att vi båda föräldrar är utbildade kockar? Både kreativt och gott!

När vi kom hem från kalaset så gjorde lillan och jag maränger, de går nämligen åt fort här i detta hushåll. Först bestämde hon vad jag skulle spritsa. Några S, några siffror och så ritade hon med fingrarna hur jag skulle göra. Hann väl göra totalt 10 figurer innan hon tog över spritspåsen och gjorde resten själv! Det var bara att hämta kameran och börja fota den lilla sockerbagerskan! Mammas tjej.

Stygnen är borta!Denna morgon bar det av till veterinären. Igen. Men nu behöver vi inte dit mer, för nu är alla stygnen borta! Dock får hon inte springa än på några dagar, stackars lilla dynamitpaketet. Hon lär ha träningsvärk al'a helvetet när hon väl får börja röra på sig... Ser ni föresten onda ögat hon ger husse? Inte lika ihopkrupen idag, men svanslös blev hon allt. Hon ville inte ens ha godis utanför. Men måste berömma Färjestadskliniken, för det har varit jätte bra och trevlig personal, vi har fått komma in tidigare - så de står inte och väntar ut en på minuten och så går det jätte fort! 

Hittade hennes "boll" innan vi gick också, ja det har faktiskt varit en boll. Som vägt över 700 gram...

Något jag började fundera på att när vi satt i väntrummet, så började ett par prata med oss. Jätte kul, men när de var så noga med att poängtera att sin hund var en "renrasig" jycke, utan att vi ens frågat något om något som ens var i närheten av ämnet, så kändes det inte så lockande att fortsätta samtalet. Vår hund är en renrasig staffordshire bullterrier med en riktigt fin stamtavla och vunnit flera priser när hon var yngre - men det är ju ingenting som man bara häver ur sig sådär med några minuters bekantskap till främlingar? Jag vill hellre framhäva vilken otrolig "nanny dog" hon faktiskt är och att hon alltid sover i fotänden på dotterns säng etc etc än om något som ändå bara står på papper... Konstigt det där, vad som är "viktigt" hos människor. De frågade liksom inte ens varför hon hade ett sår över bröstkorgen eller varför man var där som det brukas att småpratas om i väntrummet.

Inloggnings problem?


Någon annan som haft svårt att komma in på blogg.se? Tog ett bra tag innan jag väl kom in...

FikatFikat idag blev en kopp te, ett glas mjölk och rykande varm scone med kall lemon curd!Dags att göra fikaLänge sedan jag gjorde lemon curd. Ändring på det! Det är ju så himla gott! Till scones och en kopp te... Mmm!

Blommor i fönstretForsythia- helikopterblomman!

Godmorgon! Eller ja, jag har vaken i flera timmar men det känns som knoppen äntligen vaknat till nu. Pysslat lite här hemma och funderar på vad vi ska göra resten av dagen. Och vad vi ska ha för mat. Är lite sugen på att göra om lite i köket. Plockade in några kvistar forsythia förra veckan, de har nämligen klippt ned massor av buskar här på gården så jag passade på, och ställde i en vas med vatten. Ett par dagar senare slog blommorna ut och de håller minsann än! Tänk vad blommor kan göra med ett rum!

Åh, vad jag vill ha sommar! Men jag nöjer mig med våren, än så länge. Tredje blomman i rabatten är på väg upp upptäckte vi i morse när vi gick till dagis.När jag plötsligt vill ha någotHar inte haft någon direkt craving efter något. Eller någon aptit eller speciellt övrigt sug på något alls egentligen. Så är lite paff över mig själv idag, då jag plötsligt bara ville ha havregrynsgröt till frukost. Och nu detta, pringels och en cola. Har hänt någon sällsynt gång tidigare att "jag velat ha något", så jag unnar mig det direkt, om jag nu har det hemma. Blir detta en vana så kanske jag fyller ut mina byxor igen...

Det går fort när det väl händer

Ringde sambon vid lunch, bara för att fråga vart kuverten låg. Han hade ingen aning, men slängde ur sig att han just sålt vår bil. Vad? Det skulle komma en man senare på eftermiddagen och köpa den fick jag då veta. Jag vet att han lagt ut bilen för försäljning men jag vet också att han inte hittat en annan bil, så vi var alltså "billösa". Kände mig handikappad några timmar, innan han ringde upp och berättade att han nu hade bokat en bil på någon bilfirma. Kanske en smått bisarr känsla att känna sig handikappad utan bil, men speciellt nu när jag har svårt att röra mig och inte bara kan kila iväg till affären någon kilometer bort för att handla mat, och sen tanken på att det är några veckor kvar av graviditeten stressade på något då min inneboende faktiskt kan komma på tanken att komma ut tidigare.

Anledningen till att vi säljer bilen är för att vi skulle ha en större. Sambon är jättenöjd med den vi har, men med två vuxna, två bilbarnstolar, en hund samt en barnvagn i storlek XL så finns det ju inte jätte mycket plats över till annat. Sambon har ju fotbollen att tänka på också, då det oftast är han som kör och han har ju matcher i andra län.

Så nu ska vi alltså bli med minibuss...

Ur barnamun: 3 ½ år


Jag: Ska vi ha tomater på balkongen denna sommar också?
Lillan: Nej...
Jag: Nehej, vad ska vi ha då?
Lillan: Jag vill ha ett äppelträd!

Ja, men visst... Vi har en rätt stor balkong, men inte så stor! Försökte förklara att man inte kan ha äppelträd på balkongen men då kontrade hon med att hon ville ha ett litet äppelträd. Förklarade då att det måste vara stora träd om den är själva äpplena hon vill ha. Då började hon prata om vilken storleken på tomaterna det skulle vara, så jag tror jag slipper vidare diskussion... Fast man vet ju aldrig!

DrömtårtaIdag var vi på kalas. Vad ger man någon som inte vill ha något och har det mesta? Och jag kunde inte ta mig till en blombutik, så jag ställde mig och bakade en av hans favoriter istället.Skamvrå?Blev lite full i skratt när jag såg detta igår innan lillan gick. Jag undrar allt vad Pippi har gjort för att hamna här? 


Eget tapetklister
Ibland faller lusten på lite extra för att pyssla, och här är receptet för ett giftfritt tapetklister- perfekt för att pyssla med barn! Jätte enkelt att göra också!

4 dl vatten
½ dl strösocker
1 ½ msk potatismjöl


Häll sockret och 2 dl av vattnet i en kastrull och koka upp. Häll potatismjölet i en separat skål, och vispa resterande 2 dl vatten, lite i taget. Rör till en jämn smet. När sockervattnet kokat upp, så ta av kastrullen från plattan. Vispa i potatismjölsvattnet, och rör hela tiden. Ställ på plattan för att hettas upp igen, får dock inte koka. Vispa runt hela tiden, det går fortare än vad man tror när det väl börjar bli tjockt. Ställ sedan åt sidan och låt kallna.

Häll upp på burk om du inte ska använda det direkt. Fick plats i en rengjord burk som det varit 400 g äppelmos i tidigare.

Barnfritt

Blev visst barnledigt i natt... Lillan ringde och frågade om hon fick sova över. Hej sovmorgon! Så nu blir det tacos, vilket var tänkt från början - men en vanlig film istället för barnfilm. Alltid något...

SmåfyndatSambon är iväg och håller kurs och lillan är hos svärfarmor och bakar tårta, så passade jag på att sällskapa lite med Linn. Vi åkte iväg till en av de lokala loppisarna och spenderade någon timme. Hittade lite kul småkrafs, bland annat dessa. Skitfula ljusmanschetter i sig är första tanken, men massa pärlor är andra tanken i mitt huvud. 20 kronor för alla 4 var rätt okej pris ändå, har liknande småpärlor som redan är påsydda på lillans senaste kjol, med de håller på att ta slut. Ska sätta mig med avbitartången sedan och sortera upp dem. Funderar på att vänta på att lillan ska komma hem för att få hjälp. 

ÅterbesöketIgår hade vi tid till veterinären på morgonen. Stygnen skulle tas bort 11-12 dagar efter att de sattes. Hunden var måttligt road kan jag ju säga, hon har nog inte åkt bil sedan då och blängde misstänksamt på bilen när vi skulle åka. Där kröp hon ihop, ynklig och darrande som om hon visste exakt vart vi skulle. Domedagen i princip... På bordet stod hon och darrade som ett asplöv och gjorde en massa osäkra gäspningar. Kom in två veterinärer och det beslutades om att vi ska tillbaka nästa onsdag, då vissa stygn inte var redo att tas upp.


Så tji fick vi och tji fick vovven. Blir en tur till dit igen. Hon vågade sig till och med hoppa ned från hög höjd och vägrade ta godis. Ungefär så mycket tycker hon om sådana ställen, vilket säger en hel del då hon annars inhalerar godis...

Dilemmat i migNär jag hade mina turer i "utlandet" så köpte jag alltid med något hem, till var och en av familjemedlemmarna. Efter bergsvandringen i Rondane så fick jag höra av en som var med att "detta är minsann världens godaste öl". Så när vi stannade till en vecka senare en sista gång vid en norsk lite närbutik köpte jag med ett 6 pack som jag lyckades få hem utan att krossa en enda flaska med all min packning. Så nu i helgen då vi var barnlediga och sambon kom hem från fotbollen skulle han sätta sig med en öl och chips och titta på en match. För att inse att ölen hade ett bäst före datum, 26 mars 2011! 

Nykteristen i mig jublar, att min sambo i princip aldrig dricker. Ekonomen i mig däremot kvider och lider lite, ölen var ju svindyr... 

Ur barnamun: 3 ½ år

Vi gick hem från dagis, och jag fick vila mot staketet vid ett tillfälle.

Lillan: Mamma, hur mår du idag?
Jag: Det är ganska bra, det gör lite ont.
Lillan: Det är nog bäst att jag stannar hemma några dar...
Jag: Jasså, varför det då?
Lillan: För att hålla dig sällskap!

Jo, jag tackar ja...

Akupunktur för foglossningen!
Äntligen, äntligen, ÄNTLIGEN har jag nu fått komma iväg för akupunktur för foglossningen. Skrev in mig innan jul, och kölistan har verkligen varit helt full! Men nu, så ringde de för ett par dagar sedan, och jag fick tid! Hade jag tackat nej så hade det gått 30 namn före mig... Sambon tog ut flextid och kom och hämtade mig och följde med. Akupunkturen sker på förlossningen, kostar 100 kronor per tillfälle och tar cirka en halvtimme. 8 nålar sattes i så här på premiärdagen. Två fram - under magen på blygdbenet. Sedan 6 till i svanken. Sen fick de sitta cirka 10 minuter sedan så snurrade barnmorskan på dem och så fick de sitta ytterligare cirka 10 minuter.

Upplevde världens värmevallning ett kort tag, illamående vågor och så blev jag väldigt sömnig. De två sista hände även i bilen hem. Notis till mig själv är att fixa en "överrasknings -pappa-väska" som ska med till BB. Herregud, den mannen kunde verkligen inte vara stilla! Jag tror min lilla dotter på 3 år skulle pillat på mindre saker!

Får se om detta hjälper, är något skeptisk. Efter att hon satt i några nålar sa hon att symptomen faktiskt kan förvärras efter första gången och det kan ta 4-6 (8?) gånger innan det verkar. Har ju 6 veckor kvar... Nåväl, vi får se - om inte annat så finns ju akupunktur som smärtlindringsalternativ vid själva förlossningen så det kanske hjälper lite extra då?

Men måste erkänna, nu efter ett par timmar, så har trycket runt svanskotan faktiskt lättat enormt! Hoppas på fortsatt förbättring!Hämtat Kronans babyboxHämtat Kronans babybox, och i detta låg:


1 necessär  
1 napp från MAM 0-6 månader
1 Natusan babyolja 15 ml
1 Natusan first touch bath 40 ml
1 Natusan våtservetter 24 pack
1 Natusan amningskupor 2 st
1 ACO cleansing wash intimate care 50 ml
1 Babyseba Diaper Cream 10 ml
1 Babyseba Baby Cream 10 ml
1 Babyseba Bubble Bath 25 ml
3 långa maxi bindor
1 rabattkupong på Brauns öron termometer (557 kronor istället för 619 kronor)
1 rabattkupong på Kronans egna produktserie 20 %
1 erbjudande på att köpa Stora boken om barn för 99 kronor istället för 138 kronor
1 Babymassageguide från Natusan


Kan tycka att apoteksgruppens box var något roligare, med tidningar. Men alla småprodukter är ju alltid bra att ha med i skötväskan, och necessären får följa med i BB väskan. Ska visst följa med ett blöjpaket med, enligt en vän, så jag ringde för att kolla. Tur att jag gjorde det, för nästa gång jag är där så kan jag bara gå in och hämta ut ett.Pippi har gått sönderLillan kom med den stora Pippi Långstrump dockan denna morgon, och berättade lite olyckligt att "Pippi har gått sönder". Tur att alla sysaker är innom räckhåll dessa dagar och att det fanns svart tråd bland de rosa!

Vecka 34


Idag är vi inne på vecka 34 då föresten. Helt glömt bort att fota. Får göra det imorgon. En dag eller två spelar inte så stor roll?

DagsrecensionKlockan passerade 05 innan jag somnade.
Lillan vaknade vid 06.30 och var jätte pratig. När de kommit iväg försökte jag somna om, men det var svårt. Väl insomnad så vaknade jag snart igen av en mardröm. I den så gick lillan rätt in i den djupa delen i en pool och jag fick dyka för att rädda henne. Det var ingen rolig dröm, då var gårdagens en dröm om rosor i jämförelse... Låg och drog mig tillslut innan ett besök i duschen. Sen kom min mamma så åkte vi iväg och kikade på babykläder och så hjälpte hon mig med veckohandlingen. Mötte en gammal klasskamrat från gymnaiet, Z, och hon fick sitt första barn samma år som mig. Nu hade hon även fått en liten till, som nu var 5 månader. Lite kul.

Vi hämtade lillan och så gick de iväg på en promenad med hunden. Sen var det dags för min mor för att åka hem och lillan och jag började pyssla, och sambon kom hem i samma veva. Vi pysslade klart alla tre och började förbereda maten. Förberedde även lite påskpyssel som ska göras en annan dag. Mer om allt pyssel kan jag visa en annan dag.

Vad har ni gjort idag? 

Kronans babybox!Även Kronans apotek erbjuder en gratis babybox! Kika in och titta, välj ditt närmaste apotek och beställ här! Glöm inte att skriva ut "kvittot", blir lite kinkigt om man väl är där och de absolut kräver det.

Paljetter och pärlor!Börjat sortera ut passande paljetter förut idag. Orkade inte igår. Började sy på lite också, lite pilligt när man sitter och syr allt för hand. Sen skulle lillan hämtas och jag fick plocka ihop allt och gömma undan. Får fortsätta när hon somnat, svårt ikväll verkar det som dock. Sorterade ut från paljettkompotten som visas på bilden nedan. Tog en stund…Dagens lunch: Plättar med varma hallon, blåbär & vaniljglass!Idag hjälpte lillan mig med att göra plättar. Gick över förväntan att knäcka äggen faktiskt! Till det serverades några glas kall mjölk  och varma blåbär och hallon samt kall gammeldags vaniljglass! Kulorna gjorde jag med hjälp utav en melonkuljärn. Lite roligare med små glasskulor när allt annat var smått!

Det är ingen hund, det är en solkatt!Det är sällan numera att jag hittar denna dam i vår eller ens lillans säng på morgonen när jag kommer upp. Ett säkert kort är att hitta henne på vardagsrumsmattan i solen. Hon flyttar med ju mer solen rör på sig. Hon kan i sista läget gå ut i köket där solen tillslut försvinner, men där finns ju ingen matta...

Rosa paljetter!


Igår sydde jag själva kjolen och idag så arbetade jag på paljetthistorian vid linningen. Ska sätta mig ikväll med att i alla fall välja ut dekorationen till själva kjolen, men lillan är ju ännu vaken så det får vänta. Får se hur kroppen orkar med att sitta och sy. Men, har ju lite tid på mig att få klart skapelsen, om det vill sig som det ska.

Det bättrar sigFick bli ett enkelt lantbrödet som bakades och så lite framförhållning med dagens middag - en skinkpaj som nu står i ugnen. Ska snart hämta lillan, och därefter göra sallad. Tänkte överraska sambon med att maten står på bordet när han kommer hem. Suttit och sytt lite mer på tyllkjolen också. Är på mycket bättre humör nu!

Nu ska det väl bara bli bättre?Surisar för en suris. Glömde äta mitt "lördagsgodis", och har man en dålig dag så får man unna sig något gott ibland!

Igår var inte så roligt, och inte inatt, och inte morgon heller. Nu börjar det tas sig dock. När vi gick hem från middagen igår så började i tävla till dörren. Lillan och sambon gör jämt det och mamma som går sakta eller på kryckor kommer sist. Jämt. Men nu så råkade jag vara för dem och så började jag småjogga lite när tävlingen annonserades bakom mig. Jag kom några meter, sen la höfterna av. Jag stannade i chock över smärtan och de sprang förbi. Jag segnade ner till marken med en hund som stod och frustade bredvid att hon inte fick springa med de andra. Sambon kom tillbaka och hjälpte mig upp.


Senare på kvällen så skulle jag plocka in tvätten som torkat. På väg in i sovrummet hände samma sak och plötsligt låg jag där raklång på golvet med famnen full med lillans tröjor. Grät i ren ilska. Än en gång hjälpt upp.


Natten var lång,
var tvungen att gå upp på toaletten minst en gång i timmen så det var inte mycket sömn värt namnet jag fick. Vid 2 fick jag ta två värktabletter, dels för höften och för den begynnande huvudvärken. Sambon tog lillan till dagis, trots att måndagar är de dagar han egentligen inte har tid. Försökte somna. Gjorde ont. Vid 8 började grannen ovan spela musik. Högt. Kryckan dunkades i väggen, men nej. Trodde inte jag skulle klara trapporna upp för att ringa på, så tog min tillflykt in i lillans säng. De verkar ha spelaren i rummet ovanför oss så det lät inte allt för mycket men mer tillräckligt!


Lyckades väl somna något sånär,
för att sedan av vakna av världens mardröm att jag skulle bli våldtagen i tvättstugan… Hade en tid igår för att torka våra täcken som tvättats efter lillans sjukdom och hundens olycka. Har en egen maskin hemma, men ville att de skulle vara helt torra för natten så vi bokade för ovanligheternas skull tvättstugan. Tänk så små saker kan spela in! Kan ju säga att jag har haft bättre drömmar... Nu har jag gnällt av mig. Ska gå och ha en liten bakterapi stund i köket, så kanske humöret blir lika soligt som vädret ute!

 

Lite om dagenEn lugn och ensam dag har det varit idag. Sambon åkte iväg vid 9 denna morgon i fotbollsrelaterade uppdrag. Han var ute med hunden innan, så hon har mest legat och snarkat efter det. Han kom hem en sväng runt 15 och åkte igen, och tog hunden med sig. Om mindre om en timme ska vi på middag, och så hämta hem dottern. Hur det nu går... Hon kanske inte vill med hem? Jag tippar att det blir lite sura miner...

Själv har jag suttit med lite pyssel. Håller på att sy lillans andra rosa prinsesskjolshistoria i tyll. Hon ska få den i sitt "storasyster" paket hade jag tänkt mig. Paketet - eller snarare paketen får hon när vi är iväg på BB. Lite för att sysselsätta sig medans vi är borta, och så brukar omgivningen i regel ge presenter till bebisarna så vi vill inte att hon ska bli bortglömd eller känna sig utanför.

Trippel choklad & kola kladdkaka
En riktig kaloribomb deluxe! Låter kanske lite krångligt med de olika momenten, men läs igenom receptet noga några gånger så fixar det hela sig! Lite tålamodsfrestande då den först ska svalna innan man skär upp den och gärna ha ett dygn på sig att "gotta till sig".


Chokladkakan:
125 g smör
180 g choklad, blanda gärna mörk och ljus
3 ägg
2 dl socker
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt


Kolasås:
1 ½ dl vispgrädde
½ dl socker
½ dl sirapKoka kolasmeten först, så den är klar och hinner avsvalna något så slipper man tänka för mycket på att ugnen står på. Blanda ihop alla ingredienserna och koka upp i en kastrull under omrörning. Koka tills den tjocknar ordentligt, om du drar med vispen så ska det bildas en väg som inte flyter ihop på direkten.


Smörj och bröa en form med löstagbar kant, och sätt på ugnen på 175 grader. Smält smör i en kastrull och dra bort den sedan från plattan, bryt ner chokladen i och låt den smälta helt i det varma smöret. Rör om då och då. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ihop mjöl + vaniljsocker + saltet. Rör ner chokladblandningen och vänd i jämt. Vänd sedan i mjölblandningen - tänk på att inte slå ut luften som bildades tidigare. Häll i hälften av smeten i formen och grädda i cirka 10- 15 minuter i mitten av ugnen. När tiden har gått så sticker du ned en sticka ska den vara kladdig men ytan ska vara tillräckligt fast för att inte glida med när man stryker på kolasåsen. Häll i all kolasmet ovanpå kakan och kyl snabbt – i frysen eller på balkongen om det är vinter, så kolasåsen stelnar. Samma princip här, man ska kunna hälla på resterande av chokladsmeten ovanpå utan att all kolasås följer med. Grädda ytterligare 10- 15 minuter.


Tag ur ugnen och låt kallna helt och som sagt, gärna stå i kylen ett dygn innan servering! Detta för att inte hela kakan ska förvandlas till en chokladsoppa!

 

Stackars lillkillen

Någon annan än jag som såg den lilla killen runt 10 år i blårutig skjorta som stod vid gången på melodifestivalen och räckte ut handen för att få kontakt med artisterna? Jag började se honom när Loreen gick upp, och inte hon eller en enda av de andra som följde efter sträckte ut sin hand till honom! Vad besviken han såg ut!

Sambon försökte trösta mig om att han måste ha stått väldigt dumt till, menjag tyckte han syntes rätt bra...

I brist på annatDå sambon multitaskade med att äta chips, kollade på hur AIK förlorade samtidigt som han arbetade med kurserna på datorn kände jag mig vansinnigt uttråkad. Gick ut i köket och kikade igenom skafferiet och kylskåpet. Gjorde en sallad och skar upp de bitar av ryggbiff som blev kvar och panerade upp några och stekte dem knapriga. Blev okej, men kan ju ha ett mindre finare kött vanligtvis. Åt resterande bitar utan panering, smakade mer och bättre då.

Av äggvitan som blev kvar passade jag på att göra maränger. De blir bra till den senare desserten som ska avnjutas till melodifestivalen.

Jaha...

Sambon är nu hemma efter att ha dömt. Han cyklade även dit så nu så tycker han att det berättigar honom att sitta och äta grillchips och titta på hockey. Kul att hitta på något när man väl har chansen när lillan är borta? Istället för att dansa medans katten är borta så sitter råttan i soffan med ena datorn i knät...

Funderar på vad en annan ska hitta på, och om man skulle göra något ikväll. Sambon grusar alla planer av någon form av tid utanför hemmet med att det är final i melodifestivalen... Vad hände här liksom? Funderar på om man skulle ringa runt och bjuda in folk till middag, men inser att de flesta i omgivningen antingen har småbarn och att man kanske är något sent ute att fråga efter barnvakt eller de som inte har ett minsta intresse av melodifestivalen utan hellre är i krogmiljö. Det sista är ju ingenting för mig nu, så det lär bli slötid framför finalen alltså.

Ska nog dra mig ut i köket, för att baka eller laga något gott. Vad gör ni ikväll?

Lite om första barnfria kvällenTänk er en katt fången i en hundkropp som nöffar...

Handlingen igår var halvt galen. Människorna runt 40 - 50 år var nog ändå värst, de kunde stå i vägen hur länge som helst och gå och ställa sig före en när man nästan var framme. De såg helt borta ut i blicken, nästan lite läskigt. Nåväl, fort gick det då lillan inte var med. Inte för att det bråkas direkt i affären, men man kunde ställa av sig vagnen och hämta de närliggande varorna istället för att dra med sig den överallt och samtidigt ha superkoll på den! Alla kassar blev välpackade då inget barn var i vagnen att ta hänsyn till. Väl hemma blev det lite ryggbiff och annat gott och smällde nog i mig en halv stor chokladkaka efteråt helt själv till en film. Sambon hade ett sent telefonmöte med kassören i fotbollsstyrelsen angående kommande hurser som sambon håller i, så det drog ut lite på tiden. Blev en sen kvällspromenad - tillsammans. Känns så ovant att gå med sambon sådär då man i vanliga fall bara är en då den andra stannar hemma för att lillan sover.

Apropå hunden så beter hon sig mer och mer som en katt. Går och stryker runt benen på oss. Man märker hur rastlös hon är - varken pinnar eller bollar kastas och det blir bara kortare promenader. Såret gick upp lite när hon fick springa för någon dag sedan, så det är bara till att återgå till att vara försiktig igen. Låg i sängen och gosade förut och sa något i stil med att "Ja, snart ska vi till doktorn igen". Hon slutade och stirrade på oss en kort stund innan som för att se om hon hörde rätt innan hon hoppade ned och drog raskt ifrån rummet.

Ja, genomtänkt var det kanske inte riktigtI brist på annat att göra förut, började jag sminka mig. Inget dagis att gå till, så släppte loss lite med ögonskuggepaletten och eyelinern då jag sällan använder dessa. Är inte jätte bekväm att bära mycket smink mer än mascara och lite glans i princip, men man kan ju öva. Nästan klar inser jag att det inte alls kommer bli en hemmakväll som jag tänkte mig när jag började... Hello storhandling på ICA Maxi! Vi tänkte passa på nu när det är barnledigt och fotbollsfritt. Kan väl låtsas att jag ska på fest eller något ikväll? Bra, låtsas på...


Ur barnamun: 3 ½ årSkulle kunna tro att hon ska flytta hemifrån - hon hade en mindre påse till att ha i bilen...

Lillan ska sova borta i helgen, åkte idag och kommer hem på söndag. Så igår fick fredagsmys och lördagsgodis slås ihop till torsdagsbus. Åt hamburgare och pommes  och gjorde sockervadd till dessert, tror lillan åt hela tre stycken! Tittade på en Pippi Långstrump film fastän klockan var mycketSå när vi läst godnattsagan och släckt lampan blev jag lite känslosam…

Jag - Hur ska mamma klara sig utan sin älskling hela helgen?
Lillan - Du har ju pappa!
Jag - Men jag har ju inte din kind att gosa med...
Lillan - Stackars dej!

Ja, det är ju klart... Stackars, stackars, mig!

"Mamma, kan vi gå upp nu?"


Helt ärligt, de senaste två veckorna har det varit sura miner och småbråk över att gå upp för att gå till dagis. Lillan vill hellre sova. Så idag, när hon i ledig - sover hon då? Nääääää... Igår var hon uppe extra länge, hon hade sovmorgon och vem öppnar sina vackra blå strax efter 7 och är allt annat än trött?

Pappa är också prinsessa!Det var allt från att leka prinsessa, att pussa grodor, leka doktor och ha en docka instoppad under tröjan som hände ungefär samtidigt. När lillan skulle vara doktor fick pappa bli prinsessan. Hon satte på skor, rosa tyllkjol och prinsesskronan på honom. Det är bara att leka med!

Babybox från PampersHämtat vår babybox från Barnens Hus nu. En blöjhink och ett mindre paket med diverse saker:

1 blöjhink från Angelcare
1 refill med påsar
1 Vi Föräldra tidning (skrattade flera gånger och verkade riktigt vettig.)
4 stycken blöjor från Pampers
20 kr rabattkupong för blöjor från Pampers
1 tunt paket med våtservetter (bra att ha i skötväskan)
3 skedar från Hipp
1 liten flaska från Avent
1 Comviq kontantkort
1 välkomsterbjudande från Goboken värde 764 kronor (OBS porto 59 kronor)


Missat något? Sen lite reklam i form av små broschyrer.  

Kolla med din butik om blöjhinken finns i lager, då den inte är garanterad! Gå dit igen om det skulle vara så- ring om du har en bit att åka. Barnens Hus hade just fått in ett nytt lager då. Vi hämtade på Babyproffsen förra gången, och då hade de ett erbjudande på att köpa påsarna till rabatterat pris som är till blöjhinken. Det hade inte Barnens Hus.
Känslan av att vara fången i sin egen kropp
Jag = Pigg? Nope...


Jag har verkligen insett hur psykiskt tärande det är, när koppen inte fungerar som den borde. Inom normen ”normalt”. I mitt normala fall så kan jag röra mig utan smärta och med tempoväxlingar. Nu är det som någon glömt att olja mig, maskineriet är stelt och låter väldigt mycket. Har nog aldrig stönat, kvidit och flämtat så här mycket - och då inte av den bra sortens… Det är så mycket man ”borde” klara, enkla saker. Som att bara vrida sig i sängen utan att kippa efter andan. Gå i trappan utan att vara alldeles svettig när man väl kommit upp. Att kunna stå still en något längre stund utan att trilla ihop.

Fick under promenaden till läkaren stanna till många gånger, trots att den underlättades med mina två metallvänner – kryckorna! Ändå tar det lång tid, och ändå gör det ont. Men jag ligger åtminstone inte i en hög på grusgången. Jag kände hur provocerad jag blev när människor som säkert är 50 år äldre än mig går förbi mig och försvinner fort utom synhåll med sina rullatorer. Jag slängde fruktansvärt avundsjuka blickar när permobilerna åkte förbi mig, i en fart som i mina ögon rörde sig med jumbojet!


Jag är en sengångare, som ibland fastnar mitt i ett steg - då höften slutar reagera på hjärnans order att lyfta det aktuella benet. Släpande, hasande. En snigel som någon hällt lim över. Jag kan och har ändå accepterat att allt händer i slowmotion ganska hyfsat. Det är smärtan som gör det outhärdligt! Jag kom på mig själv att sitta på bussen och med tänka nästan perverst tillfredställande tankar på hur jag till sommaren kan röra mig som jag vill igen. Jag såg till och med framför mig hur jag sprang, hoppade och snurrade runt på en solig gräsmatta – ni vet sådär som barn eller människor gör på film, med huvudet bakåtkastat och skratta mot solen. Något som man tidigare har gjort hur lätt som helst, utan att ens tänka på det.

Det är det som gör att jag står ut tror jag. Att detta närmar sig sitt slut, och jag kanske får tillbaka min kropp så som den var förr. Ordet kanske är faktiskt riktig uppmuntrande. Det är så mycket bättre än aldrig. Det är inte slutgiltligt.

Vecka 33


Idag går jag in i vecka 33!
Ja, jag var tvungen att fråga BM, då jag tappade räkningen. Får ju erkänna att jag fick fråga två gånger. 7 veckor kvar till beräknat datum. Stirrar mig inte blind på bf datumet, så länge den lille håller sig inom ramen av det "brukliga"! Det kan alltså vara 4 till 10 veckor kvar med andra ord. Ställde mig på vågen på vårdcentralen idag när jag ändå var hos läkaren, då vi inte äger någon hemma - aldrig gjort och lär nog inte göra det heller? Man ska aldrig säga aldrig i o för sig. Har nu gått upp 8 kilo totalt! 2 kilo på en månad! Om två veckor så kommer det lilla livet börja fixera sig mer, och växtspurten kommer öka. Enligt kurvan så har han gått ned lite, men inget som oroar enligt BM. Men för en annan gnager det ändå. Är det något fel? Jag har ju tappat aptiten avsevärt igen och blir snabbt mätt när jag väl äter. Men, ska inte haka upp mig - bara försöka äta lite mer.


Kändes illa att läkarbesöket tog ca 10 minuter,
och promenaden över en timme. Fick svar på odlingen, att det inte är något som kräver medicin eller liknande. Utan bara stå ut med alla toalettbesöken. Det är en kombination av trycket av barnet samt foglossningen som gör att de blir så många. Pratade också om sömnproblemen, men fick än en gång tacka nej till sömntabletter. Är jätte emot all ”onödig” medicinering och det faktum att jag har ett småbarn hemma så är jag ännu mer emot det. Mamma ska inte vara helt väck om det händer något!


Förövrigt så är det en väldigt aktiv och livlig krabat
som befinner sig därinne i magen. Allra helst när kvällen kommer och en annan vill sova…

Ur barnamun: 3 ½ år

När vi gick hem från dagis ville lillan vara ute och leka. Vanligtvis så brukar vi göra det, bara hämtar hunden så hon är med ute. Med tanke på hur mina höfter gav med sig lite då och då så fick jag med ett trasigt mammahjärta neka och bad henne fråga sin pappa när han väl var hemma en timme senare. När vi var hemma glömdes det bort, sedan myste vi lite vid tvn för att sedan gå och fika i köket och måla lite teckningar. När väl far i huset kom hem så frågade hon om de kunde gå ut. Värmen hade visst sjunkigt en hel del ute så han ville bara vara inne så han försökte prata bort det med att hon kunde få bada istället för att enbart duscha. När lillan började fråga ut honom en stund senare så fattade jag instinktivt direkt vart samtalet skulle sluta, men det gjorde inte han...

Lillan: Pappaaa...
N: Ja..?
Lillan: Har du ont i huvet?
N: Nej?
Lillan: Har du ont i magen då?
N: Nej?
Lillan: Har du ont i bena?
N: Nej, jag har inte ont någonstans...
Lillan: Då kan vi gå ut nu…


Han gick rätt in i det! Rätt. In. I. Fällan.

Allt går så långsamt

Jag var visst något övermodig i min promenad till BM igår. Det fick jag tji för i natt. Började på kvällen, då den lille i magen var mycket pigg och aktiv med sin gymnastik. Fadern tyckte det var jättekul och busade tillbaka. Jag som låg där emellan fick ta volterna. Sov som vanligt väldigt dåligt, och kryckorna var guld värda när man var uppe. Vid halv 4 så vaknar lillan, det hände en liten olycka i sängen. Hon är egentligen helt blöjfri, men nu efter att hon var sjuk och aptiten kommit tillbaka med råge, och att hon drack väldigt mycket när hon kom hem så hände det oundvikliga. Efter att allt klarats upp, sängkläder ur och lillan duschad så somnade resterande om fort. Utom den lille då - och sover inte den lille så sover med andra ord inte jag. Låg och såg hur den digitala klockan bytte siffror.

Vid 5 var sista toalettbesöket som jag fick göra, urinodling är en riktig plåga för gravida! När väl klockan ringde hade jag kanske fått 2-3 timmars total sömn, bäckenet kändes som gelé och det hela slutade med att jag fick kräkas. Sambon fick ta både lillan till dagis och åka till vårdcentralen för att lämna den lilla papperspåsen. Den andra blivande föräldern kommer med andra ord inte alltid helt undan. Själv låg jag och grät mig till sömns; hormoner, trötthet och smärta blandat med känslan av att inte räcka till och klara av vardagen.

När jag väl vaknade upp efter att ha tagit igen ett par tre timmars förlorad sömn, så kändes det lika uppgivet - vad är poängen med att gå upp nu? Men, hunden måste ut. Så det har gått med snigelfart runt med kryckor och en hund med en parabol runt huvudet. Undrar hur det såg ut? Nej, nu blev det allt endel gnäll... Resten av dagen blev bättre, när alla kom hem. Mat lagades, lilan badades och vi gjorde lite sockervadd och sedan var det godnattböcker som lästes. Hoppas på en bättre natt i natt. Imorgon ska jag till läkaren, får hoppas på något som kan hjälpa.

En inte allt för nöjd fyrbent damKan ju säga att det finns en viss fyrbent dam som inte är allt för nöjd...  Över en viss tratt... Eller vissa mediciner, men, det får hon stå ut med. Blir korta promenader och som grädde på eländesmoset - i koppel. Det sistnämnda är inte heller det minsta roligt. Nu håller det på att pratas med försäkringsbolag men summan just nu är upp i:

Jourtelefonsamtal - 200 kronor +
Veterinärbesöket - 5 546, 59 kronor
Medicin - 206 kronor
Tur att hon hade så mycket hud så de kunde dra ihop och lappa igen såret!

Surr surr surrVäldigt mycket tankar som snurrar i huvudet idag. Virrvarr. Hur kommer framtiden bli? Försöker slå bort alla tänk om. Är nog en väldans massa hormoner som är med och spöker misstänker jag. Försöker komma på saker som ska göra mig glad. Jag är mest trött nu dock. Bättre dag imorgon kanske. Imorgon ska jag ha kommit på något att göra som är kul! Kanske blir bättre, snart är sambon hemma så man kan få sig lite avslappnande massage, och prata av sig lite. Han har varit uppe i Torsby och hållit i något möte med en fotbollsklubb.

...Tänk om...

När allt väl lugnat sig, så hinner tankarna ikapp. Så många tänk om! Tänk om bettet tagit i mjukdelarna - som magen istället för revbenen? Tänk om det tagit i halsen, eller tänk om det hamnat i ansiktet... Tänk om det varit lillan som blev biten? Ungefär där börjar jag mer aktivt tänka på något annat, de innan kommer titt som tätt i bara farten.

Nåja, natten har varit lugn och hon har nu fått äta lite. Tratten får åka av så hon kan slappna av när vi befinner oss i samma rum så jag kan övervaka. Hon är nog ganska medtagen fortfarande, för den redan trötta hunden är sover möjligen ännu mera. Medicinen sitter i till ikväll, så vi får se då.

Akuttid hos veterinärenJa, dagen blev inte riktigt som någon av oss tänkte oss. Lillan fick välja vad vi skulle göra, och hon ville till en släkting i Degerfors. Så vi åkte dit, och var där några timmar. Nästan när vi skulle åka hem så var vi ute. Då bet en annan hund vår hund. Såg ut som den tog sig en tugga från vovvens revben, då pälsen saknades. Bara att hoppa in i bilen och åka till veterinären i Karlstad. Finns bara en, som ligger på Färjestad som har jourtid. Upptäckte att bara att ringa dit för akuttid kostar 200 kronor.

Men, vad ska man göra? Hunden hade ju ett öppet, blödande sår och infektionsrisken från den andra hundens mun är ju stor. Kom fram, och vi fick hjälp direkt. Vi hade ju i oför sig ringt innan, och vi var där en timme efter. Efter en lättare undersökning som kom hon in till operationssalen där hon sövdes och mer grundläggande undersökning. Vi satt i väntrummet och väntade. Lite tråkigt att allt var stängt, men så var det ju ändå söndag kväll. Lillan fick titta igenom på alla leksaker och rörde bara de som gick genom nätet. Jätte duktig och hängde tillbaka allt. Men hade ju hjälp med att fördriva tiden med att kika på leksaker etc. Hade en automat med lite godsaker som inte direkt var gratis. Som tur var så bjöd de på kaffe och varm choklad så det muntrade upp blodsockret lite. Hittade några papper som lillan målade på och sedan lekte hon att hon var sköterska och skrev ut recept till sin sjuka far.

Efter någon timme efter att vi lämnat henne, så kom vår drogade hund med tratt runt huvudet. Rakad och sydd. Nu ligger hon och vilar, ingen mat och vatten ännu.

Så var lördagenLillan vaknar i samma ögonblick som sambon stänger ytterdörren. Givetvis så går de nyuppslagna blå inte att stänga och somna om igen...

Mamma, kan vi gå och äta nu = No more sleep! 

Fick ett städryck och vips hade ett par timmar gått och sambon var hemma igen för en stund. Han åkte dock ganska snart igen, det första han var borta på var att hålla i ett löptest för andra domare och andra svängen åkte han och dömde. Vi här på hemmaplan har gjort lite allt möjligt. Lillans cykelsadel höjdes och så även stödhjulen så hon får börja hålla balansen mer. Gick iväg en sväng och köpte lördagsgodis och sedan pysslades det lite. Årets första lek i sandlådan med leksaker blev det också.

Idag kom äntligen vajern upp i hallen, och ett passande tyg hängts upp. Tyvärr dog batteriet så har ingen bild på det. Blev hur som helst jätte nöjd, upptäckte hur stressad man blev av anblicken av massor av jackor och allt vad det nu var som hängde där! Lite besök och fika har det även varit från min mamma och sambons styvfar.

Lillan gör födelsedagspresent till pappa


Direkt efter att vi kom hem från dagis så började vi med en present till sambon.
En vit mugg och en massa porslinsfärger. Lillan skulle måla en personlig mugg som pappa kunde ha på jobbet. Hade ett par timmar på oss innan sambon väl skulle vara hemma, och anledningen att vi gjorde den såpass sent, och inte för några dagar sedan, var för att lillan inte skulle avslöja sig vad det skulle bli för present... När vi var klara så gömde vi undan muggen för att torka. Slog in den försiktigt och senare så fick han den. Och med tanke på färgen så sa jag:

Jag: Var försiktig när du öppnar den.
Lillan: Ja, var försiktig, det är en kopp.

Men vad fan! Jahopp... Så gick det med det... Det gick ju nästan...


Så var fredagenKänner mig helt slut idag. Gjort det hela dagen. Smärtor, vad trött jag är på smärtor! Det vettigaste jag fått gjort under dagen var en promenad med hunden. Bestämde med Linn för att träffas så vi satt och satt och snackade om allt och ingenting vid en solvägg. Senare hämtades lillan, hon hade gjort en present till pappa på dagis och fått hjälp med att slå in den!

Uppdaterting Baby To Be boxen

Tjat det var om denna boxen. Men tänkte bara säga att dateringen är ändrad. När jag hämtade ut min så gällde det  endast till 29 februari eller så långt lagret räcker, vilket både stod i text och affärsbiträdets egna ord. Men, nu är det förlängt till hela 2012 ut (eller så långt lagret räcker...) Värde 500 kronor, så passa på!
 
Vad som låg i mitt paket läser du här.
Min varma dag!Tiggarjycken nummer uno! 


Ja, min dag har varit:
Lämnade först hunden till svärformor. Sen in till stan för ärenden, mötte upp sambon för att luncha tillsammans. En sväng till biblioteket och så sedan åkte vi iväg till den sista föräldraträffen. Bästa gången hittills, och då är de gånger med förra graviditeten inräknade! Lillan hämtades av svärfarmor, så slapp tänka på det. Vid 18 så kom hela högen med svärfarföräldrar,barn och hund. Vi bjöd på en tidig födelsedagsmiddag, så de åker ner i Göteborg över helgen. Då vi numera har diabetes att tänka på i deras fall kändes det bättre att bjuda på mat än tårtkalas.

Senaste veckan har varit sjukt jobbig, har värmevallningar så det står härliga till! Det är helt otroligt, ugnskaminen i magen börjar fungera nu... När våren, solen och värmen är på väg! Kunde den inte kommit i november? Får duscha var kväll och sedan på morgonen igen då jag vaknar och hela kroppen känns het som helst! Kvällen har ägnats åt att baka till sambon. Kola tema fick det bli, och så önskade han sig kladdkaka. En läskigt mäktig choklad och kola kladdkaka och så en dumle kladdkaka. Och så kolakakor. Så de ska göras i ordning så ska det få följa med till sambons jobb i morgon.

Vad har ni haft för er idag?

55 dagar kvar!Bilden är tagen för några dagar sedan.

Har helt tappat bort vilken vecka jag är i. Har dock för mig att det ändras varje onsdag... Har försökt få in en widget som visar här på bloggen, men det ville sig inte. Tips om hur? Hur som helst, enligt den så är det 55 dagar kvar nu. Känns inte lika segt längre, kan ha och göra med att det bara blir ljusare och varmare ute så det känns som man äntligen är på rätt sida av årstiderna. Våren närmar sig!Glatt humör!

Kan ju säga att jag höll på att sätta teet i halsen nu när jag kikade på statistiken. 91 unika och 179 sidvisningar. Det är stort för lilla mig. Hej på er!

Lilli Nyfiken - Junibrud 2013!

Familj Vänner Foto Choklad Böcker Bakning Matlagning

RSS 2.0