Trippel choklad & kola kladdkaka




En riktig kaloribomb deluxe! Låter kanske lite krångligt med de olika momenten, men läs igenom receptet noga några gånger så fixar det hela sig! Lite tålamodsfrestande då den först ska svalna innan man skär upp den och gärna ha ett dygn på sig att "gotta till sig".


Chokladkakan:
125 g smör
180 g choklad, blanda gärna mörk och ljus
3 ägg
2 dl socker
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt


Kolasås:
1 ½ dl vispgrädde
½ dl socker
½ dl sirap



Koka kolasmeten först, så den är klar och hinner avsvalna något så slipper man tänka för mycket på att ugnen står på. Blanda ihop alla ingredienserna och koka upp i en kastrull under omrörning. Koka tills den tjocknar ordentligt, om du drar med vispen så ska det bildas en väg som inte flyter ihop på direkten.


Smörj och bröa en form med löstagbar kant, och sätt på ugnen på 175 grader. Smält smör i en kastrull och dra bort den sedan från plattan, bryt ner chokladen i och låt den smälta helt i det varma smöret. Rör om då och då. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ihop mjöl + vaniljsocker + saltet. Rör ner chokladblandningen och vänd i jämt. Vänd sedan i mjölblandningen - tänk på att inte slå ut luften som bildades tidigare. Häll i hälften av smeten i formen och grädda i cirka 10- 15 minuter i mitten av ugnen. När tiden har gått så sticker du ned en sticka ska den vara kladdig men ytan ska vara tillräckligt fast för att inte glida med när man stryker på kolasåsen. Häll i all kolasmet ovanpå kakan och kyl snabbt – i frysen eller på balkongen om det är vinter, så kolasåsen stelnar. Samma princip här, man ska kunna hälla på resterande av chokladsmeten ovanpå utan att all kolasås följer med. Grädda ytterligare 10- 15 minuter.


Tag ur ugnen och låt kallna helt och som sagt, gärna stå i kylen ett dygn innan servering! Detta för att inte hela kakan ska förvandlas till en chokladsoppa!

 



Kommentarer
Emma - snart tvåbarnsmamma ♥

åh gud så gott det där såg ut :)



Roligt att du gillade mössan, tyvärr köpte jag den åt Alicia på H&M i höstas, så den finns nog inte kvar nu kan jag tänka mig.



Kram

2012-03-12 @ 07:59:25
URL: http://emmaochmatte.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Lilli Nyfiken - Junibrud 2013!

Familj Vänner Foto Choklad Böcker Bakning Matlagning

RSS 2.0