Energinivå; Pizza



Ja, ni kan ju tänka er hur trött man är. Varför? Ingen aning. Men det var herrn i huset som skulle laga mat idag. Det brukar sluta så här. Latmasken. Men just ikväll klagar jag inte alls.

Tandläkarbesök



I morse 8.45 satt vi i väntrummet hos tandläkaren. Lillan hade tid kl 9. Allt gick jätte bra förutom att hon är något reserverad mot främlingar. Men det är ju enligt mig en ganska bra sak. 10 tänder uppe och 10 tänder nere och allt såg jätte bra ut. Var lite små nervös med tanke på att ungen älskar socker... Och att folk runt om inte riktigt lyder oss föräldrars motto "Godis på lördagar".

Efteråt fick hon titta i duktiga-lådan. Där valde hon en ring med ett lila hjärta på. Hon hade lite svårt att bestämma sig. Vart har klistermärkena tagit vägen? Hon gillar klistermärken. Det fanns snurror, små block, ringar och små bilar samt sudd. Nu i efterhand skulle jag nog ha demonstrerat oh-vad-fina då det tycks råda suddbrist i detta hemmet.

Jag tyckte att hon var så duktig att hon fick två presenter till. Egentligen skulle hon väl ha fått dem när hon fyllde år. Men jag minns att när jag hade varit duktig hos tandläkaren så gav min mamma mig något litet. Man kan "muta" barnen vid betydligt värre tillfällen än efter att ha varit duktig hos tandläkaren...

Krämbullar



Kärt barn har många namnkrämbullar, solbullar, vaniljbullar... Sockret smälte fort i solskenet dock, så ni får nöja er med denna bild.

25 g jäst
2 dl gräddmjölk ( 1 dl mjölk + 1 dl grädde)
75 g smör
3 msk strösocker
1 ekologisk ägg
ca 8 dl mjöl + till utbakningen

Tjock vaniljkräm eller marsankräm, ca 4 dl
Smält smör
Strösocker

Smula jästen i en mindre skål. Värm mjölken till 37 grader. Häll i lite utav mjölken i jästen och lös upp den, och häll i resten av mjölken. Vispa med hjälp av en elvisp smör och socker smidigt i en större bunke. Tillsätt ägget och den lösta jästen. Arbeta in lite mjöl i taget, funkar bra med elvispen även här, till en smidig deg, Jäs till dubbel storlek.  



Sätt på ugnen på 250 grader. Kavla sedan ut degen ganska tunnt. Degen är helt fantastisk mjuk att jobba med! Jag tog ut cirklar på ca 14 cm i diametern då jag ville ha dem lite större. De åker ihop lite när den väl läggs på plåten. 
 


Klicka på vaniljkrämen i mitten av varje cirkel med hjälp utav en sked. Nyp ihop kanterna väl så inget smiter ut och lägg skarven nedåt. Låt dem jäsa väl, såpass stora som ni vet köpebullarna är. Grädda i 10 minuter.



Att pensla det smälta smöret (OBS! Avsvalnat!) och sockra är det perfekta assistentjobbet för barn!

Släktkalaset



Igår var det stora kalaset. Det gick jättebra och jag tror att varenda gäst lämnade kalaset proppmätta! Det serverades två stora "vanliga" smörgåstårtor och en vegetarisk. Sen blev det kaffe och bullar och en hel del småkakor och så den rosa Barbietårtan!














Tårtbotten



Hade ingen lust att fuska med färdig tårtbotten. Roligare att göra med samt att man är lite stoltare över sin färdiga tårta sedan. Sedan tycker jag faktiskt att e hemmagjord är bättre än köpt. Köpte en gång och om det inte krisar så kommer jag nog aldrig göra det igen heller. Om ni undrar över bilderna så tänkte jag visa er ett enkelt knep att fixa fina lager. Det är nog en av anledningar till att jag tror att många hellre köper en färdig tårtbotten. 

Men först, receptet. Detta recept använder jämt min mamma så jag tjyvade det från hennes egna receptbok!

4 separerade ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

ev. Om det är till en chokladtårta så lägger ni till någon msk kakao

Slå på ugnen på 175 grader. Dela först äggen och lägg vitor och gulor var för sig. Vispa vitorna till ett hårt skum (ni vet det där att hålla bunken över huvudet utan att behöva duscha testet). Vispa sedan gulor och socker pösigt. Sikta ned de torra ingredienserna i en djup tallrik och sedan en gång till i sockersmeten. Här kommer det lite trixiga, att vända ned äggviteskummet försiktigt i den ganska fasta smeten. Man får inte röra för mycket för då vispar man ut luften och kakan sjunker ned till en kompakt sorglig sak som inte är så rolig att ha i en fin tårta.

Grädda i 25 minuter i mitten av ugnen. Prova med att sticka ned en tandpetare eller sticka, den ska komma upp torr. Låt kallna helt innan den skärs. Denna kan ni med fördel göra dagen innan ni ska göra själva tårtan, förvara den bara väl försluten i en plastpåse.

Och som ni ser på nedersta bilden så spökade jag alltså inte ut min tårtbotten till en igelkott för intet. Hitta den i mån tunnaste sidan av din botten. Placera därefter ut tandpetare med ett jämt mellanrum vertikalt. Min kaka var omkring 3 cm hög och jag ville ha tårtan med 3 lager så varje lager blev alltså runt 1 cm. Fortsätt att trycka in tandpetare runt hela kakan. Återgå till den tunnare sidan och börja skära där med en tandad kniv. Dra med långa jämna drag så att inte lagren blir hackiga. Följ tandpetarna, och skär yttersidorna först och sist mitten delen. Lyft av och fortsätt vidare med nästa lager.

Jag brukar lägga topplocket underst på tårtan, och mitten delen överst. Då toppen och botten har en "skorpa" så blir inte tårtan lika blöt om man lägger dem själva tårtan. Och mitten är mer följsam och spricker inte lika lätt som de andra två vilket gör den bättre att ha som ett nytt topplock.

Förberedelse

Nu är är det bara jag och hunden hemma. De andra är iväg till Maxi för att handla de sista infr dagens kalas samt att hämta de tre (eller var det fyra?) smörgåstårtorna! Just nu tar jag en minipaus för att sedan gå in och duscha.

Vilekt väder vi har fått nu! Älskar det. Varmt men blåsigt så man inte rinner bort. Gillar att inte solen gassar heller. Då här kunde det gärna ha varit under hela sommaren!

Nej, duscha nu. Och hitta något i klädväg.

Vad i hela?



Alltså, jag försöker verkligen skriva så noga och utförligt jag kan när jag skriver recept etc, speciellt om jag själv har kokat ihop något. Men när resultatet ser ut som ovan (Sofie?) så känns det verkligen som att någonstans har det gått snett? Väldigt snett....

Annars så är det jätte roligt att se när folk testar det som jag visat på här på bloggen dock. Mer sådant!

 

Lite om dagen



Bakat lite nu. Har haft så ont i ryggen i flera dagar nu, igår fick sambon massera lite, och jisses vad det knastrade runt hela höger skuldra! Aj aj aj! Knutor i mängder. Så bakandet går inte i rekordfart om jag säger så. Men kokosmums, chokladbollar, chokladmuffins och mockarutor är färdiga.

Förut idag så gick jag och lillan en promenad för att handla in mera ägg, jäst och kokos. Så nu kan jag baka ostört ikväll, om jag orkar. Nu väntar jag på att tvättmaskinen ska bli klar så vi kan gå ut en sväng med hunden. När vi kommer in ska det bli fredagsmys. Hon fick välja vad hon ville ha när vi var i affären så det blev äppelcider óch Tom & Jerry kex.

Vad har ni gjort idag, och ska göra resterande av denna fredagkväll.

Nu är hon 3 år!



Nu i dagarna har min lilla tjej blivit en stor tjej! Firade lite lugnt med på själva dagen med oss i familjen och gammelfarmor kom över på en tårtbit. Dagen efter kom hemmes mormor på en tårtbit. Tårtan gjorde vi själva, jag och lillan. Hon ville ha en en rosa. Så vi bakade självklart en rosa!

Denna helg kommer det bli full rulle! Imorgon är det stora släktkalaset och på söndag ska vi ha barnkalaset för hennes små vänner. Så idag ska jag börja baka. Vet knappt vart jag ska börja...

Bountykakor - utan ugn



Nu så kommer svaret på denna.

När jag var på Malta så blev det många timmar på språng,
backe upp och backe ned, från gatorna in i affärer igen. Man hade inte alltid tid att knalla in på restauranger. Då kom jag på det lite mindre nyttiga idé att köpa på mig lite godis och ha i handväskan eller kameraväskan, då choklad alltid varit mättande för mig. Ja, jag köpte frukt också men det var inte alltid att de var jätte fina eller att det var smidigt att bära på. 

Bara för att jag inte skulle trycka i mig allt på en gång så kom jag på den jätte briljanta idén att jag köper ett godis som var ”mindre gott”. De som var med mig skakade lite på huvudet medans de köpte sina favoriter. Kan ju säga att det var jag som hade kvar mitt inköp längst… Dock hade jag inte ju inte riktigt räknat med att efter halva veckan vara smått beroende utav dem… Det mindre goda blev plötsligt jätte gott.... Så nu lekte jag lite i köket, vilket resulterade i detta:


200 gram kokos (1 påse)
2 dl florsocker
50 g smör
1 dl grädde


choklad till att doppa bollarna i
ev vit óch/eller mörk choklad till garnering


Blanda kokos och florsocker väl med hjälp av en gaffel i en medelstor bunke. Mät upp smöret i bunken och ställ in den i mikron och smält smöret. Tänk på att det ska vara nätt och jämnt smällt. Blanda lite snabbt och häll på grädden, och blanda jämnt. Ställ in i kylen, då kokosen sväller av vätskan, och stelar lite så det är lättare att rulla. Rulla till små bollar eller gör avlånga kakor.

Ställ de färdig rullade bollarna kallt igen om det är varmt i rummet, (ställ gärna över natten) så kylan gör att chokladen stelnar fortare. Smält chokladen över vattenbad, och doppa bollarna med hjälp av hamburgepinnar (långa stickor) eller tandpetare. Eller häll chokladen med hjälp utav en matsked. Kyl.







Lek med olika former och storlekar! Här är det stora bollar, små bollar, fyrkanter, båtformade...



Smält mörk choklad gör garnering. 6-8 bitar räckte gott till detta recept. Undertiden utav den processen så klipper du till 1/4 utav ett bakplåtspapper och snurrar till en liten spritts. Tag hjälp av lite tejp för att förhindra den att gå upp - men tejpa på tejpen då den inte fäster så bra på pappret. Spritsa olika mönster. Gjorde allt ifrån ränder till cirklar och hjärtan.





Tomatfajeten



Jag och Honraw tycks ha en tomattävling. Våra respektive skakar lätt på huvudet åt oss. Han kom hem hit och fick syn på tomaterna. Harmset började han räkna dem. Räkningen resulterade till att det var närmare 90 stycken tomater som jag odlat fram. Han började snacka om att det är storleken som räknas. Han har två.


Jag tyckte att det var mängden som räknades, men han muttrade något om kvalitet är bättre än kvantitet… Då föreslog jag att vi alltid kunde väga dem. Trots att han inte är med på det så anser jag mig vinna denna lilla dust. Både till antal, vikt men nu även till färg! Första tomaten är röd!


Japp, jag vinner. Oavsett vad han säger.





Vilken bild tillhör vem tror ni? För att inte överglänsa så gjorde jag mina bilder lite mindre...

Nya IKEA katalogen - Dagens ilands problem nr 2



Väntat med glädje på nya IKEA katalogen. Så idag låg den i brevlådan, tillsammans med en katalog från MIO, biltema och ellos. Skön kväll i soffan tänkte jag. Kunde dock inte hålla mig från IKEA katalogen. På första sidan hittar jag dessa två erbjudanden, och all min glädje dör. Gissa vad jag köpte till fullpris?

Japp. Ett helvitt skrivbord som vi har som sidobord till soffan, med den fula metallpinnen gömd mot väggen. Det var enda bordet som var närmast passade till mitt syfte. Lamporna har jag älskat sedan de först kom ut. Gillar dragfunktionen.

Ja, så kände man sig plötsligt 500 kronor fattigare. Tur att man har råd till denna fadäs i alla fall… Skulle ändå inte orka vänta till de få dagarna som sakerna erbjuds. Jag ville ju ha dem när jag köpte dem, så det var värt det iallafall! 

Men ändå, inte okej IKEA, inte okej...


Känner han mig inte alls?



Av någon konstig anledning har jag fått för mig att man efter att i flera år utav att bo tillsammans, så lär man sig en sak eller två om sin partner. Men vissa saker som man tycker borde vara självklara vid det här laget tycks vara märkligt svårt att komma ihåg. Jag tycker milt sagt inte om lätt produkter. Varken att äta, dricka eller tillaga med. Men ändå tycks några produkter leta sig in i mitt kylskåp. Så varför göra han såhär mot mig?

Jag vägrar köpa lätt produkter. Då är jag hellre utan. Ingen light cola eller lättmjölk alltså. Jag och N kompromissade om mjölk köpet då jag jämt köpte 3 % mjölk och han lättmjölk. Så det blev mellanmjölk… Nu måste jag köpa det då jag inte hittat någon laktosfri 3 % variant.

Detta var dagens ilandsproblem. Vad är erat?

Nytt i köket!



Ni anar hur glad jag är över min nya leksak. Har sökt med lyktabara efter liknande. Tur att jag har Ns faster som mina ögon ibland. Denna finnstydligen på Jysk för en hundralapp. Jag bara betalade henne. Billigt och bra! Plåten går att ha i ugnen, och när den kallnat så kan man ta på locket.

Perfekt
till bakverk eller potatisgratäng eller liknande. Särskilt om man tar med mat vänner och familj! Började använda den direkt faktiskt. I och med att locket är så högt så är den bra för ex. cupcakes, som man ändå inte kan stapla på varandra. Tror jag vill ha en till faktiskt!

Vad är detta?



På ett par träd på vår gård växer dessa. Runt 2 cm i diameter. Köttet är gul orange och en kärna i mitten. Smaken är söt och lite som ett plommon. Jag och lillan var ute, och vid dessa träd står det en stor krusbärsbuske. Vi brukar jämt plocka några bär där om vi ska in från gungorna.

Nu stod det ett par barn och en äldre kvinna där. Jag hälsade och hon hälsade tillbaka. Sen började hon peka och jag förstod nu att ordet hej var i stort sett det hela i det svenska språket hon kunde uttala (och hej då senare).

Hon hade en påse full med dessa. Jag pekade på krusbären och artikulerade krusbär. Hon pekade på dessa och uttalade goschi eller iallafall något liknande. (ja, inte kan jag stava det). Det hjälpte mig ju inte nämnvärt om jag säger så. Vet ni vad det är?

Bröd med dinkel, linfrö & solrosfrön



Blev sugen på bröd bak igen.
Tänk att jag inte gillat att baka med jäst alla dessa år. Får ta igen det nu! Fanns så goda bröd i Skåne, så nu försöker jag återskapa något likande. Provar mig fram.

5 dl ljummet vatten
1 pkt jäst
1/2 dl olivolja
1 1/2 msk grovsalt
½ dl linfrö
½ dl solrosfrö
6 dl dinkelmjöl
ca 6 dl vetemjöl

Lös upp jästen med ca 1 lj av det ljumna vattnet. Häll i resten av vattnet och tillsätt även oljan, grovsalt, linfrö och solrosfrön. Ta 3 dl av varje mjöl sort och blanda i. Arbeta med degkrogar. Häll i resterande mjöl när det väl blivit jämnt blandat. Spara ca 1 dl av vetemjölet. Degen ska släppa från kanterna. Jäs i 30 minute under duk på ett dragfritt ställe, pudra på lite mjöl på degen så den inte fastnar  bakduken när den sväller. Gick ned och hämtade på dagis under denna jäsning.





När första jäsningen var klar så hade jag slagit in min dotter i mitt gigatiska förkläde. Delade degen i tre, då lillan fick en. Hon ville ha russin i sin, så varför inte? Bara att prova sig fram. Gör limpor, eller gör dem lite roligare. Vrid degen så det blir ett fint vridet bröd när det är klart. Lägg på baklåtsklädd plåt. Jäs ytterligare 30 minuter.

Sätt på ugenen på 225 grader strax innan halva tiden har gått.  Grädda sedan i mitten i ca 20 minuter. Knacka lite i botten för ett jämnt ljud över hela brödet, eller prova med en sticka så att brödet är torrt.







Gårdagen



Höstmarknad skulle jag nog inte kalla det vi var på igår. Minimarten typ. Jag såg framför mig att det skulle vara som det är på torget ibland. Försäljning av grönsaker och blommor etc. Skördemarknad typ. Nyttigaste jag hittade var väl räkorna och löken på bilden ovan.Det var två korta rader med försäljare och några karuseller. Ändå var vi där i några timmar. Blev lite langos (snålast med gräddfil) och munkar, köpte lika baksaker och godis. En tur i flygplanskarusellen och hoppborgen. En angenäm söndag med andra ord.



Ja, vad tänkte han här? Hjälpte han bara oss att räkna? H smet fram med kameran, killen innanför såg rätt sur ut så honom klippte jag bort. Fast han hade ju fått skylla sig själv.



Den här dök upp senare. H studsade och kved men denna försäljare hann ta ned skylten innan kameran åkte fram. Men ni ser ju, det stod 5 innan. Dumt att bara byta papper...



Även N lekte paparazzi. Så här såg S ut när hon upptäckte det.



Själv "hittade" jag en bebis....





Medans fadern till bebisen hoppade hoppborg med min dotter så passade vi på med en fika.



Sista bilden tillägnar jag till Sofie! Jag var oerhört frestad att köpa denna!

Höst?

Gårdagen var mycket trevlig. God mat i goda vänners sällskap. Efter maten smet killana in i ett rum och spelade tv spel. Lillan hängde också på, då det rummet har alla Ms leksaker. Så killarna fick leka affär samtidigt. Resterande tjejer placerade oss i soffan och kikade runt på gemensamma vänners bloggar, kläder och hade lite prattid. Gos med bebis blev det också. Hon började visst skratta mer rullande när lillan och N busade med henne, så flickans mor var smått lyrisk. Medina har även börjat upptäcka tungan vilket kan se väldigt komiskt ut. Åkte därifrån vid 01 inatt, men som tur var så borstade vi tänderna på lillan där innan så det var bara att stoppa henne i säng när vi kom hem. När väl vi låg i sängen var klockan 02. Smått förundrade var vi över denna händelse. Inte till vanligheterna i denna familj.

Nu så håller vi på att vakna till. Sen ska vi göra oss i ordning för att ge oss iväh på höstmarknad. Löven som ändrat färg högst upp har jag försökt lura i mig att det är solen som bränt sönder dem. Dock har jag ingen förklaring till att det blir mörkt så mycket tidigare på kvällarna. Försöker ignorera det. Och iomed att det faktiskt är höstmarknad så jag får väl ge mig med att kalla att det är sensommar och inse faktum att det numera är höst.

Förhöst tänker jag kalla det, med en hint av sensommar.


Gosiga barn



Lillan: Mamma, vad är de här?
Jag: Det är en trådrulle, älskling.
Lillan: Leka?
Jag: Nej, det där är ingen leksak, mamma kanske måste sy något. Låt bli den nu.

Några minuter senare såg det ut såhär. Japp, hon är lika lydig som sin mor verkar det som.


Snart så åker vi till våra vänner som var här på kräftskivan. Nu är det tacokväll. Mest intresserad är jag nog utav att snosa bebis. För 3 år sedan gick jag omkring med en gigantisk mage, 1 dag över tiden. Allt har gått så fort, så det är bäst att passa på och lilla Medina är närmsta bebis så faller det på hennes lott att bli kramad. Måste ju kika på hennes nya tand också, hoc fick den dagen efter kräftskivan, och hon som inte ens är 3 månader än. Min flicka var 6 månader då två risgryn poppade upp. Tror ni jag var nervös när jag ammade? Och än värre när det kom ut två till på ovansidan någon månad senare.

Lillan har längtat efter M också. Så nu har hon packat lite och ser framemot lite bebistid. Hon har väntat hela dagen på att sin pappa ska komma hem från fotbollen så vi kan åka.

Nytt i köket!



För några veckor sedan kunde jag knappt tåla mig till lillans födelsedag. Allt jag skulle baka. Nu har det tagit tvärstopp idéverkstaden. Tårta eller cupcakes? Båda sorter? Kakor? Hur många? Bakelser? Godis?


Ge mig lite förslag då… Köpte i vilket fall hem en större ballongvisp, tyllar och en riktig spritspåse. Har engångsspritsar också. Lillan bestämde strössel. Rosa. Det är lite svårt att tänka sig att hon är en rosa tjej nu när hon springer runt i sin älsklingströja som är en blå gul fotbolls t-shirt...

Ibland är förbud till för att brytas....



Behöver man ifrågasätta Ns beslut att ha ett shoppingförbud på mig? Kanske. Men jag är nog inte så vidare lydig...

Svarta & röda vinbärs gelé



Sambon beställde gelé, och bäst gillar han en blandning mellan svarta och röda vinbär. Så jag kokade sonika saft med 50/50 (ja, lite mer röda vinbär). Detta är busenkelt om man väl är igång med saftkok

Sättet när man kokar gelé och saft så är det nästintill lika. Man följer alla moment fram tills dess sockret ska i efter  den avrunna vätskan. Då tar man ut den mängd råsaft i en ny kastrull och har lika delar gelésocker som saft. Här tog jag 4 dl saft och 4 dl socker. Vispa runt och koka upp. Koka i 1/2 minut. 

Se till att ha dina bunkar och lock väldiskade och varma innan koket är klart! Stelningsprocessen börjar fort, så du får sila vätskan innan den hälls ned i burken om den fått stå något för länge.





Vaken

Fröken dramaqueen är nu vaken. Utan mardrömmar! Jippi! Tänkte fira med att åka till stan och shoppa lite i sann hemmafru stil. Luncha med N också. Härligt.

Läggdags



Ja, nu är det läggdags även för den stora damen.
Egentligen skulle det nog har varit vid samma tid som lillan om inte tidigare. Men jag drar mig verkligen för att göra det. Hade fruktansvärda mardrömmar, och vaknade innan klockan ringde. Försökte lägga mig med det kom obehagliga drömmar i mitt halvslummer. Hoppas det inte blir en ny period till. Jag kan nämligen få långa perioder, att jag drömmer hemska drömmar varje natt. Hade en fyra veckors praktik, på en lyxrestaurang till på köpet som jag var allt annat på hugget att lära mig något utav, och drömmarna började innan och slutade efter denna praktik. Gick som en zombi ibland. Jag brukar nämligen vara helt förstörd efter sådana nätter. Som en kaffejunkie som inte får sin kaffe på morgonen. Men har några härliga såser i min egna receptbok, så något gott kommer från den praktikplatsen i alla fall. 

Ska ut med hunden också, inte för att jag tror att hon gärna lämnar den mjuka fotändan av lillans varma säng direkt. Tidigare idag hade jag tänk dra på mig inlinesen nu på kvällen, men inser nu att jag dragit på det för länge och det är alldeles för mörk just nu. Drar mig nog för att det betyder att efter promenaden så brukar jag i regel gå och lägga mig. Vill inte lägga mig. Baka något? Kanske ska ut och ta en redig löprunda, en sådan som man kommer tillbaka hem av ren viljestyrka och att andan har jag tappat bort för länge sen långt bak längs vägen. En sådan som man sedan tvingar in sig i duschen och sen somnar gåendes till sin säng.

Ja, jag drar mig för att sova.

Tiden går så fruktansvärt fort!



Behöver jag nämna att det är kalas på gång? Min dotter blir snart 3 år! Ofattbart, 3 år... Hon var ju nyss en bebis ju. Känns som att jag har blinkat 3 gånger och så är jag i nutid. Och i år blir det kalas. Först var det tänk att det skulle bli 4 kalas. Ja, 4. Ett på själva födelsedagen, för oss. Och ett på dagis. Sen helgen efter, på lördagen med släkten och söndagen för vänner.

Och om någon funderar på bilden, så är det faktiskt lillan som valt precis allt. Vi ställde henne bara framför hela hyllan på affären och lät henne välja precis det hon ville ha. Fanns ju bilar och spindelmannen etc. Men hon tog detta. Inte bara prinsessor, utan djurballonger också. Nu är ju saken den att vi faktiskt inte har en enda film med prinsessorna som influerat henne. Lite komiskt ändå.

Nu är det även så att min lilla flicka har blivit så stor att hon bytt avdelning på dagis för ett par dagar sedan. För stora barn som är 3-6 år. Där har de en dator som barnen får spela på och barbiedockor. Hon är frälst. Leksaker för stora barn. Dock när jag frågade om det obligatoriska kalaset på dagis om allergier etc fick jag höra att de ska börja med något nytt, och lillan är först ut. Det ska bli nyttigare, och inget socker. Vad har hänt med fruktsallad? Och då menar jag inte den som serveras i matsalar från burkar.

Så de ska alltså inte fira med något ätbart utan att lillan ska få bestämma mer den dagen, och lekarna blir de hon vill och de ska sjungas och en liten present. Själva grejen är väl rätt bra, men jag tycker det är något överdrivet. Sen tycker jag att det är lite dumt att det visst är en pojke som fyllde på sommaren, och han ska firas innan lillan på det gamla sättet. Så lillan får ju "tråkkalaset". Kände lite att de kunde börja helt från början med höstterminen. Men det kanske bara jag som överreagerar. Jag såg ju fram emot att baka nyttigt men gott för många små. Så det blir alltså 3 kalas.

Kladdkaka med lime



Jag är inte så jätte begistrad i kladdkakor om jag ska vara ärig.  Jag brukar i regel avstå från att ta alls om det bara finns det och tar oftast hellre torra kex. Detta är för att ,ånga har så sjukt mycket socker i dessa kladdkakor att när man tuggar så blir knastrar det sådär sockersandigt mellan tänderna.

Tills jag smaka på denna hos min kära mormor som hon hade gjort vill säga. Mycket otippad favorit alltså... Och snäll som jag är delar jag gärna med mig receptet till er! För den är nämligen grym!

100 g smör
2 ägg
2 dl (rågade) strösocker
1 dl mjöl
3/4 siktad kakao
1 tsk vaniljsocker
1 lime - skal + saft

ströbröd
florsocker

Sätt på ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Ta lite av smöret och smörj och sedan bröa en form. Riv och pressa limen. Vispa ägg och socker väldigt pösigt. Häll ned smöret, och sedan limen. Blanda alla torra ingredienser och sikta sedan ned allt i smeten. Vänd med en slickepott. Häll i form och grädda i mitten av ugnen.

Pudra på florsocker när den är kall. Låt den kallna helt innan servering, helst 3- 4 timmar innan. Bäst blir den dagen efter. Perfekt att förbereda alltså!

OBS VIKTIGT! Om du har en form som är 23 cm i diametern så ska den stå inne i 21 minuter. Om du har en form som är 20 cm i diameter så blir ugnstiden 24 minuter. Klocka tiden så den blir exakt. Annars blir den torr och tråkig.

Josephine Bornebusch

 


Josephine Bornebusch. Vet ni vem det är?
Ja, bilden avslöjar ju för den i Sverige som missat detta. Hon spelar överklassfrun i Solsidan. Jag har aldrig sett ett helt avsnitt av det. Jag lyckades alltid missa det. Reste, bakade, pluggade eller sen kväll med lillan. Eller vad det nu var. Minns att jag att jag läste tv tablån då det skulle börja. Ja, det verkar kanske lite roligt. Men sen blev det aldrig av. Avsnitt efter avsnitt så fastnade mina vänner, och några började oja sig och undrade hur / varför jag inte sett ett enda program. Att jag bara måste se ett.

Så en dag så lyckades jag bläddra in på rätt kanal, och inte missat så mycket. Smsade mina vänner om detta fenomen. Försökte titta. Men det snackades hela tiden om överklassfruns makes anal hela tiden. Jag orkade inte så mycket mer efter undersökningen av just denna i en bil... Jag är inte riktigt med i den humorgenren. Efteråt frågade mina vänner ivrigt om jag sett och gillade det. För det var klart att jag var tvungen att göra det. Jag sa nej. De höll på och dåna. Men när de fick höra varför så erkände de ovilligt att det kanske inte var det bästa avsnittet att börja titta på. Jag håller nog med.

Så en tid nu har jag känt att de vanliga bloggarna har mist sin glans lite. Vännerna uppdaterar inte så ofta, de större bloggarna har man blivit rätt mätt på. Visst, make up och så är intressant, men jag är inte i min sminkperiod just nu.
 

Ni måste kolla in hennes blogg här. Klickade runt lite, då det är fotboll vilket per automatik gör N onåbar. Och hittade hennes. Blev i vanlig ordning nyfiken. Och någon timme senare nu så har jag läst igenom alla 39 sidorna (!) och garvat högt ett flertal gånger. Ja, så intresserad är jag av fotboll, ja... Efter att ha läst denna blogg kan jag faktiskt tänka mig att ge Solsidan en chans till. Så Emelie kan verkställa sitt hot om att kidnappa mig och binda fast mig i soffan och titta på hennes säsonger (säsong?) på dvd. Jag hoppas starkt på att hon tvångsmatar mig med choklad undertiden också... Det vore ju jätte hemskt....

Trolldega med barnen!



Klassisk trolldeg:

1 dl ljummet vatten
2 dl mjöl
1 dl salt
1 msk olja - detta för att det inte torkar ut händerna lika hårt

evt karamellfärg, mängd efter önskad färgnyans
evt extra mjöl om det blir för kladdigt med för mycket färg

Blanda salt och vatten. Blanda ihop ingredienserna till en smidig deg. Lek med olika former, använd kavel och verktyg. Exempel vanliga bestick. Ska de sparas så ska de torkas 1 h i en 100 gradig ugn och sedan stå i rumstemperatur ett dygn. Väl färdiga kan man, om man vill, måla dem med valfri hobby färg.

Ytterligare, om du sitter en stund så tvätta av händerna lite med jämna mellanrum.

Lillan och jag gjorde lite trolldeg.
Vi satt och lekte en stund med en vanlig "vit färg" som vi efter en stund delade vi upp den och färgade den i olika färger. Började med gul, och skulle sedan ta röd. Men lillan var allt snabbare än mig och snappade åt sig den gula - fortfarande öppna, flaskan och ville också dosera färg. Sonika fick vi färga två degklumpar blå, varav en fick blandas med den gula vilket resulterade i en grön färg. Var fortfarande för mycket färg, degen var lite väl lös och kletig, så vi skippade den röda och blandade i den sista, fortfarande vita, degen med.

Tyvärr så slog lillan alltför snabbt ihop allt i en enda deg, och sen tröttnade hon och gick och tvättade händerna. Kvar sitter jag med en stor grön boll. Slutade med att jag plastade in den och la knytet i kylen och städade upp. Lättare sagt än gjort det. Glömde bort hur torr jag var om händerna innan, och att jag verkligen inte tänkte mig för utan blandade färgen och degen med händerna.

Jag såg ut som en färggrann blandras utav en människa, smurf och träsktroll. Dubbel sagofigur i ett!

Så efter en stunds skrubbande med tvål, diskmedel och köksspray, med en färg som bara bleknat en aning, så slängde jag ihop en snabbpeeling och började skrubba. Den hjälpte! Lillan fattade också intresse för det så där stod vi och hade lite handspa till på köpet! Fick dock klippa av naglarna då färgen fastade lite. Men de växer ju som ogräs ändå så det gör ju inget.











Socker är...



Humor... Skulle googla, och så kom detta upp. Tyckte det var så roligt att jag gick och hämtade kameran! Nå, vad tycker ni? Vad är socker för något?

Resa utomlands



Jag är resebiten. Usch, visste nästan att det skulle bli såhär efter att jag var på Malta. Kommer inte på vart jag vill bara. Italien tror jag. Alltid velat dit. Spanien också. Eller Frankrike.

Någonstans varmt och barnvänligt och med inte alltför jobbigt med engelskan. Så Frankrike går väl bort. Jag kan typ säga hej, presentera mig och beställa glass. Ja, räkna och färgerna också med resten är lite väl ringrostigt.

Vart har ni varit? Något tips?

Ska man vara fin får man lida pin...

Lillan och jag ska strax gå iväg till frisören... Det öser ned. Känner mig inte alltför pigg på det nu. Men, bokad tid är bokad tid....

Kräftskiva!



Ikväll hade vi kräftskiva. Sonja, Honraw och lilla Medina kom över. Först så skulle H döma, så N hängde på och lillan med. Men hon tröttnade och kom hem till oss andra flickor som gjorde maten. Ovan ser ni ett halvdukat bord.

Kräftor, västerbottenostpaj, creme fraiche, rom, rödlök, blandsallad, egengjort örtsmör helt från grunden, citron, gräslök, baguetter, coca cola, mojjito virgin och maltesiskt salt. Missade jag något? Efterätten blev chokladmuffins med daimmousse.

Tusen tack för en trevlig kväll! Skönt med äkta vänner. Känns som vi passar rätt bra ihop också. Killarna kan prata om sin domarkarriärer och vi tjejer om barn och shopping, och lillan är galen i M!





Pratis

Lillans mun går i ett just nu, berättar om allt möjligt. Hon är inte jätte noga med svar heller, utan pratar på...

Jag - Är du lite pratig idag?
N - ...lite...
Lillan - Mycket!
N - Är du pratsjuk?
Lillan - Mmmmm....


Kantarellpaj



Har ni provat på kantarellpaj någon gång? Om inte så gör det! Oftast så äter jag kantareller på ett gott vitt bröd, men man måste ju variera sig lite...

Förbannade kärring!

Jag är på uruselt humör! Och bara så ni vet så är det ytterst ovanligt att jag benämner människor med något så otrevligt som kärring!  Vi var ute på en promenad för, jag och mina flickor. Det börjar med att vi får gå en omväg då en man stod längre fram på gångvägen och beteende sig minst sagt berusat. Gick vidare till en av min dotters favorit lekplatser. Vi har varit där många gånger denna sommar, och bredvid den så växer flera fina svarta vinbärsbuskar som jag kikat på några gånger. Så idag upptäckte jag att ingen varit där och plockat, på hela sommaren! Och bären började skrumpna på sina ställen. Lillan älskar vinbär så jag började plocka några i det enda vi hade med oss. En liten ren bajspåse.


Tänkte att vi skulle leka med dem, till försäljning när vi leker affär i det lilla huset som finns på lekplatsen. Jag hade precis börjat plocka, och en sådan påse är ju knappast stor, så jag kunde ju knappast plocka rent alla buskarna. Då hör jag:

 

Kärring - Ursäkta, men bor du här?

Jag Nej, men…

Kärring- Då får du inte plocka här!

Jag – Men jag…

Kärring – Det är bara de som bor här (pekar) som får plocka bären.

Jag – Men jag plockar bara för att vi ska leka!

Kärring – Då plockar du inget mer nu ..!

 

Jag har väldig respekt för andra människor, särskilt äldre. Så jag bet mig i tungan för att inte säga något skarpt. För hade detta varit en främmande kvinna så hade det inte rört mig så mycket. Men det som gjorde mig så arg var att denna äldre kvinna, numera benämnd som surkärring och andra fula saker i mitt huvud, är en som jag under 3 års tid har mött många många gånger på promenader. Hundarna har lekt, och jag har stått så många timmar totalt och lyssnat på hur hon mår, om hennes hund och om hur hunden mår! Timmar!  I  f l e r a  å r!  Varje gång man har träffat henne så står man fast minst 15 minuter, trots bitande kyla! Och tillråga på allt så vet hon ju om att vi inte bor just där, utan några hundra meter bort.


Hon har alltså stått och lurpassat på oss genom fönstret, sen gått ut på balkongen med en mycket otrevlig ton, stod sedan kvar efter sin reprimand och sedan stod hon i fönstret igen. Jag gick därifrån för att inte sänka mig i den nivån hon befann sig i. När hon stod på balkongen så kom det än dam förbi, och ”kärringen” stod och skvallrade med henne, om oss! Tyvärr gick hon kort efter det också ut, och satte sig en bit ifrån lekplatsen och skvallrade vidare med några som satt ute. Det förstörde allt roligt med lekandet.


Jag är lite osäker på det här med allemansrätten vid detta fall, då hela detta området är uppdelat i stora blockhus med hundratals lägenheter. Just där vi var är det privatägda lägenheter, alltså att de bara äger lägentheten med tillhörande balkong. Utanför alla dessa stora block finns stora gårdar. Men det är ju knappast någons egna privata trädgård vi hade att göra med, utan just en stor öppen gård. Det är ju självklart att man inte kliver in i någons egna trädgård och tomtmark! Allemansrätten står ju för att man får plocka bär, men inte bryta kvistar och dra av löv. Och det var ju bara bären vi plockade, så vi skadade ju inte växten. Varför planterar man överhuvudtaget ut bärbuskar, vid en lekplats, om det inte är meningen att inga som faktiskt är där får äta? Ska bären få ruttna bort, då ingen annan plockat eller plockar, hellre än att någon kan njuta av dem och samtidigt sköta busken? 

Saken är den också att vi har flera vänner och dotterns gudfar bor där, så just nu i mitt något upprörda tillstång funderar på att gå dit imorgon med någon av de som bor där och plocka rent varenda sabla buske…

Svarta vinbärssaft



Gjorde lite svarta vinbärssaft, på hemmaplan denna gång. Lite enklare nu med en riktig sil!

1 kg bär
6-7 dl vatten
socker efter smak, men ca 5-6 dl socker
1 krm natriumbensonat per kg

Stor gryta
Potatisstöt
Sil
Hålslev
Vattenkokare
Flaskor - glas eller hårdplast (bunkar)

Rensa ut fula bär, övermogna som omogna. De kan förstöra hela saften. Bry dig inte om att repa av, utan ta med skaften också, det spelar ingen roll. Skölj väl. Koka upp vattnet och tillsätt sedan bären, låt koka i 10 minuter. Ta en potatisstöt och mosa bären. Häll över i en finmaskig sil och låt rinna av. När det mesta utav saften runnit ut så kan du lägga över bärmassan i gryta och koka upp igen med lite vatten. Ta gärna fram en stavmixer och purea skalen ännu mer för att få en mer intensiv saft. Häll åter igen i silen och låt stå och rinna av i ca 30 minuter.

Diska rent grytan ordentligt. Se till att dina flaskor är väl rengjorda! Koka upp vatten och häll i de tilltänkta flaskorna OBS! du ska inte hälla kokande vatten i plastflaskor som det varit kolsyrat vatten i eller coca cola! Utan detta råd gäller bara glasflaskor eller hårdplastflaskor. Lägg kapsyler eller korkar i en mugg och häll på hett vatten. Detta för att sterilisera din flaska för en mer hållbar saft! Häll sedan ut då en liten stund innan saften är helt klar då flaskorna ska vara varma, men inte för heta.

Häll upp saften och koka upp på nytt. Släng bärmassan. Vispa i lite socker i taget, smaka av eftersom. Om du vill ha en hållbarare saft kan du ha i natriumbensonat. Om du vill ha en saft utan, så håller saften ca en vecka. Om du ska frysa saften direkt så uteslut då bensonatet. Ha inte i för mycket då saften kan smaka best. Natriumbensonaten häller du i efter sockret, då saften fortfarande är het, och vispa noga.

Ställ undan ca 5 minuter så att skummet ska framträda helt. Använd en hålslev (eller en vanlig matsked, men hålslev är enklare) och skumma av. Skummet innehåller bakterier som kan göra att saften möglar eller börjar jäsa!

Häll upp i varma flaskor, ändå upp till kanten! Saften sjunker lite när den kallnat, men detta gör att det skapas ett naturligt vakuum. Ska du dock frysa saften så häll då i rena plastbunkar, men inte ändå upp - då saften expanderar. Eller varför inte först frysa in i iskuber, som man sedan lägger i en stor plastbunke med lock, och sedan ta några kuber och lägga i ett glas och fylla på med vatten. Och vips, så har man ett iskallt glas saft.

Några tips är att ställa flaskorna i en större bunke när man häller i det kokande vattnet, då man häller detta på tygsilen. Koka även upp en ny omgång vatten, då svarta vinbär är ena riktiga skvallerbär och missfärgar tyget mer än röda vinbär! Notera också att saft skvätter när bärmassan "trillar" ned i silen, och saften är varm. Torka bort så fort som möjligt. Använd även ett stort förkläde att skydda kläderna med!







Dagens lunch: Wokade grönsaker med örtkräm



Här har ni min lunch idag. Vegetariskt. Har tidigare tipsade om wok thai, som ni hittar här. Men jag öste i mer bönor och även broccoli. Flingsalt och persilja. Blandade creme fraiche med salt och peppar och grovhackade basilika och persiljeblad. Mycket gott!

Denna morgon och förmiddag har jag ägnat åt saftkok, göra vinbärsgele och solbullar. Vad gör ni?

Man tager vad man haver



Lite av vad jag gjorde idag. Kan ni gissa vad det är?
Trots att min sambo är något utav en shopaholic gällande tekniksaker, så har jag lyckats slänga all frigolit som oftast följer med prylarna i mängder. Detta insåg jag när chokladen var smält och jag hade börjat glasera dessa godingar.

Tyckte inte det blev vidare fint att doppa och sedan lägga på plåt. Då de står på tandpetare så funkade inte socker knepet (socker i en stor bunke som stöttar upp pinnarna). Men, jag kom på något. Hittade tillslut en kartong till en av de bärbara datorerna och i där låg bitar i kartong som ändå ska slängas.

Tog en stor kniv och gjorde snitt, och tryckte ned tandpetarna i. Funkade ypperligt kan jag ju säga! Ibland är man bra smart. Fast nästa gång ska jag göra en hel mice en place istället för en nästan klar...





Sista bilden har chokladen stelnat...

Jeans shorts



Jag är inte direkt ett stort fan utav kläder som är trasiga, ens om de är "på de rätta ställena", alltså skönhetsslitna kläder. Helt och rent vill jag ha. Och bekvämt. Detta var en av mina favoritjeans, och använde dem jätte ofta. Så döm min förtvivlan när jag märkte att tyget vid knäna blev allt tunnare och tunnar, och slutligen blev ett hål. Försökte använda dem, med slitningar, men det kändes inte riktigt jag.


Så jag tog fram saxen och gjorde ett par shorts utav dem.
Bättre det än att slänga. Har ni några byxor som ni inte slängt fast ni inte använder? Gör shorts! Kom ihåg att klippa dem längre än vad du tänkt dig, då kanterna ska rullas upp lite. Och hellre klippa så de är för långa, än att klippa dem för korta… Jag klippte så det blev ett par längre shorts, har redan korta. Super bekväma!

Dagens lunch: Laxfilé med myntasallad och varma primörer



Jag älskar lax! Här blev det en ugnsstekt laxfilé med en massa smör, med en klick creme fraiche med havssalt och svartpeppar. I slutet av ugnstiden så la jag in mina första nyskördade bönor, och strax innan uttagning la jag även in tomaterna så de blev helt varma - men inte så att de sprack.  Hackade ner gurka med massa mynta och lät det dra lite. Sallad, gräslök och persilja fick komplettera det hela.  







Morotsmuffins a'la kanel & choklad med citronfrosting



Blev lite experimentsugen. Och sugen på morotsmuffins. Så här är resultatet:

Muffins:

200 g smör
2 dl strösocker
3 små ägg
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk (rågade) kanel
1/2 dl mjölk
3 dl rivna morötter
choklad

Slå på ugnen på 200 grader. Det tar ca 15 minuter för en ugn att uppnå den värmen, så man kan ju starta i tid. Ställ fram muffinsformar, gärna i muffinsbleck. Riv morötterna, var 3 medelstora morötter. Nästa gång tror jag att jag kanske ska ha 5... Vill ha mycket smak. Grovhacka chokladen. Tro det eller ej så gifter sig smakerna ypperligt med varandra! Prova!

Mät upp smöret och vispa det mjukt med elvisp, häll i socker och vispa det poröst. Vispa ned ett ägg i taget. Jag använde mig utav ägg av modell mindre, då morötterna är så saftiga. Rör ned dem i smeten. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned i smeten. Från det bakpulver rör vid vätska börjar hela processen, så blanda fort och klicka ned i formarna. Stoppa ner chokladen jämnt innan de åker in i ugnen. Grädda mitt i ugnen i 18 minuter. 
 


Det finns en laktosfri variant på philadelphiaost, det är det närmaste jag kunnat hitta. Nedanför ger jag receptet, igen mängddosering dock då jag alltid gör den på känsla, för alla är vi olika. Smaka av eftersom, vill du ha en sötare så häller du i mer florsocker, eller mer smak av citron, då dar du i mer citron...

Frosting:

cream cheese - eller philadelphiaost
citron - skal och saft
florsocker

Väldigt enkelt, vispa cream cheesen lösare, riv skal och pressa i saft. Sikta i florsocker efter smak. Om du tänker spritsa ut den så häll i krämen i en spritspåse och sätt på en klämma, och ställ in sedan i kylen för att stelna lite, annars så smälter den ihop lite. Eller så ställer du in skålen i kylen och brer på krämen med spatel eller kniv. Tänk på att muffinsen alltid ska vara helt kalla innan man glaserar den, för att det inte ska smälta och halka av.





Blå dåre



När vi var i Skåne hittade vi den här!
Blev mycket nyfiken och lite nostalgisk, då det fanns en sådan här läsk när jag var liten som man blev alldeles blå om tungan efter att man druckit. Både jag och N stod och stirrade på den en stund och letade i minnesarkiven innan vi båda utbrast - Monster!

Lillan blev också nyfiken, så vi köpte hem den till fredagsmyset. Smakade lite på den, men det var ingen direkt smak på den. Inte blev man blå om tungan heller. Men lillan fick en blå mustasch! Försöker att inte tänka på vad det är för tillsatser i... Eller vad det var för några i Monster, då man blev så blå om tungan...

Cleas Ohlsons baksortiment



På cleas ohlsson finns lite smått och gott, sist jag var där- vilket inte är så ofta, fick jag span på dessa. Köpte ingenting då, men tyckte det var lite roligt att visa er. Hittade ett kakfat för cupcakes. Finns i färgerna rosa och silver.. Hittade även en baksten, har velat ha en länge, får ta och köpa mig en. 33 cm i diameter- kanske är lite liten, då jag vill ha den för bröd och pizza bak. Men serveringsställ medföljer och det är ju bra.  En baugettplåt skulle jag gärna vilja prova. Bakplåtstället skulle passa perfekt i vårat smala kök, nu belamras stolar med plåtar, ovanpå micron eller vart det nu kan få plats. Muffinsformarna var faktiskt det enda jag köpte med hem. Tyckte de var så söta och tänkte på pojkbarndop eller kalas. Men alla runt mig har bara små flickor! Nåväl, det funkar nog med blåbär också...

Kakfat 149 kronor
Baksten 129 kronor
Baugettplåt 89 kronor
Bakplåtsställ 129 kronor
Muffinsformar 19 kronor

Mjölkchoklad tryffel



När jag var i Skåne så snodde jag ihop dessa. Fick gå lite på känsla.

Tog en 1/4 dl grädde som värmdes i kastrull, inte koka men het. Tag av spisen. Hade ingen våg, men av en 200 grams chokladkaka så lämnade jag kvar 10 rutor. När det var vispat slätt så hade jag i en klick smör, vispa runt även det. Kyl, låt stå några timmar eller en natt i kyl. Rulla till små bollar och rulla dem i en blandning av kakao och oboy. Ett tips är att ta lite av pulverblandningen i en djup tallrik och lägg i några bollar, rulla dem sedan med hjälp av tyngdlagen med att veva lite med tallriken. Ja, ni kanske fattar....

När jag skulle fota dessa, så blev det inge bra på grund av ljuset (det var på kvällen, förvånad?). Så ställde in dem i kylen och arrangerade dem lite fint dagen efter. Gick för att hämta lite papper för att torka bort lite kakao som kommit på kanten (lite pedant), och när jag kom tillbaka så låg de inte lika fint längre, samt att de inte hade samma fina pudertäcke på sig. Mormor skyllde på att hunden kommit åt och att den trillat på kant, samt att någon trillade ner... Det var ett kakao spår längs bordet. Hur nu hunden kom upp på det. Sen sa hon att de var goda, fast hon inte smakat?

De finaste, som jag lagt högst upp saknades också. Så ni får nöja er med en bild på avpudrade andraklassen bildsköna tryfflar....

Surar ordentligt



Ja, jag surar nu. Ordentligt! Kokade sylt nu på kvällen, och min helt nya burk sprack! Hela botten, rätt igenom! Sen brände jag mina två brödskivor i rosten. Borde bara gå och lägga mig nu. Inte road!

Gissa....



Någon som kan gissa var vi var den sista semesterdagen?

Lilli Nyfiken - Junibrud 2013!

Familj Vänner Foto Choklad Böcker Bakning Matlagning

RSS 2.0