Skatteverket, huvudvärk & rådvill

 
Blir smått tokig, har nyss haft över en timmes långt samtal med skatteverket. Varav 20 minuter i kö visserligen. Snacka om att bygga upp nervositeten, ingen musik eller så utan bara enträgna telefonsignaler som avbryts med "du har nu plats 6 i kön"... Inte jätte mycket klokare efter det måste jag säga. Jag har spenderat ändlösa timmar och letat information om allt det här med starta eget och om hobbyverksamhet, och hittat "fotografer" som driver hobbyverksamheter. Och får nu veta att man inte alls får det! Där det är näringsverksamhet och då behöver man ha enskild firma för att kunna ta betalt.
 
Började prata med en telefonist, som verkade bli irriterad när jag inte enkelt godtog det svar hon gav först utan frågade vidare om just det svaret. Jag vill ju förstå. Jag vill att det blir rätt... Jag blev bortkopplad 2 gånger för att hon skulle rådgöra med någon. Kopplas vidare till någon annan. Som just kommit tillbaka efter semestern. Kul för henne. Hon kanske inte heller föll den första telefonistens i smaken?
 
Den andra erkände om att det var jättesvårt att skilja mellan hobby och näring i mitt fall, vilket jag nu skulle ha. Om jag fotade den närmaste kretsen och tog betalt så var det okej men inte annars? Om jag fotar en blomma ex en röd lilja och vänder mig till en tidning så får jag sälja den. Men om tidningen (eller vem som) frågar om jag har en bild på en röd lilja att sälja så får jag inte sälja den... Etc etc
 
Grejen är ju att jag bara vill börja. Bygga upp en portfolio och lägga erfarenhet under fötterna. Läsa in mig, gå kurser osv. Växa som fotograf så att säga. För att under våren 2014 vara startklar och flygfärdig. Men icke, inte som hobbyverksamhet då tydligen så som jag då trott. Jag har kollat upp olika kurser, varit på arbetsförmedlingens info - en typ 20 minuters höguppläsning av en Powerpoint med information från den egna hemsidan men inga direkta svar. Ett diffust om att jag "startar" innan jag startar eget så får jag inte något starta eget bidrag? Skrev upp mig på en intresselista om en starta eget kurs som är 3 veckors heltidsstudier som kommer börja "någon gång under hösten". Skatteverket har också en informationsträff som kommer vara i 2 ½ timme men den är den 23 september.
 
Jag känner mig fortfarande rådvill. Det är mycket att lära, och jag vill att det ska bli rätt från början. Det är F skattsedel, FA skatt, moms, enskilda kostnader och avdrag och en massa massa mer. Jag vill ha förklaringar, så jag förstår dem och anpassat efter mig och min verksamhet. Den andra telefonisten raddade upp allt för mig, men bara är tomma ord då jag inte förstår all innebörd, hänvisade mig till verksamt.se och sedan sa hon att "nu måste jag faktiskt ta andra samtal för nu har vi pratat såååå länge. Lycka till" Ska jag behöva ringa en gång till för att få svar på några andra frågor?
 
 
Skatteverket:

"Hobbyn kan till exempel vara hemslöjd, biodling, trädgårdsodling, djuruppfödning,

jakt, fiske, hästsport eller kulturell verksamhet. Vad menas då

med hobby? Tre saker är utmärkande:

 

• Hobby är något du själv utövar på din fritid.

• Hobbyn är inte din huvudsakliga försörjning.

• Du utför inte arbete på uppdrag av någon annan.

 

Du deklarerar överskott av hobbyverksamhet i din inkomstdeklaration."

 

Telefonisten/terna gick benhårt  på den sista punkten.

 

 

Verksamt.se:

"Hemslöjd, biodling, trädgårdsodling, djuruppfödning, jakt, fiske, hästsport eller kulturell verksamhet är exempel på möjliga hobbyverksamheter. Det handlar om något som

  • du utövar på din fritid
  • inte är din huvudsakliga försörjning
  • du gör utan vinstsyfte.

Om du omsätter mer än 30 000 kronor i din hobbyverksamhet ska du redovisa moms. Dessutom är du anteckningsskyldig. Det betyder att du ska spara anteckningar, räkningar, kvitton med mera inför deklarationen."

 

Jag, som jag förstår, berättigad inom hobbyverksamhetens ramar enligt verksamt.se men inte skatteverket? Summan av samtalet med skatteverket verkar vara som: Fortsätta fotografera gratis. Och vänta till hösten. Känns ju sådär givande... Jag är ju inte ute efter vinsten i form av kronor på det sättet. Jag är ju ute efter att kunna ha hobbyn igång. Det är ju förslitningsskador, ny utrustning och "bra att ha saker" - pengar för att driva hobbyn vidare. Jag är ju också ute efter erfarenheten. Och "övning ger färdighet". Jag vill kunna starta en sida, portfoliosida inte för att marknadsföra mig som HÄR ÄR JAG utan visa vad jag kan. Jag vill ju inte göra fel, ex starta en hemsida för att sedan få veta att jag inte blir berättigad ett starta eget bidrag eller vad det nu kan vara?

 
Nej, ska gå och äta min väldigt försenade frukost... Och ta ett par huvudvärkstabletter... Någon som har något tips här?
 
 


Kommentarer
Loo

Men va stört... De låter ju typ samma men med konstiga "motiveringar". Schyst att de inte hade mera tid att prata med dej. Undrar fortfarande vitsen med att starta eget om man på sikt inte får ta betalt. Det va konstiga regler på Skatteverket. Jag är inte insatt med detta så ja kan inget tyvärr... Kan du inte fråga vad andra fotografer gjorde och hur de starta?

Svar: startar man eget får man betalt. Men då är det mer avgifter. Tar jag 500 i betalt så får jag bara 250 i slutändan...
Lilli Nyfiken - Nybliven fru, småbarnsmamma och blivande fotograf!

2013-07-17 @ 20:58:10


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Lilli Nyfiken - Junibrud 2013!

Familj Vänner Foto Choklad Böcker Bakning Matlagning

RSS 2.0