Vår ultimata bordsplacering! Tips, tankar och spoiler.

 
 
 
Här kommer mina tips på när man gör en bordsplacering. Och hur vi har tänkt. De gäster som läser min blogg får alltså en liten spoiler här. Vi gjorde ju klart placeringen igår, har varit på den några gånger men inte varit riktigt nöjda. Nu så har några gäster valt av olika anledningar att inte komma - och det är mer deras förlust då några av dem hade riktigt illarimmande "orsaker" och då får den banne mig vara! Men detta gjorde faktiskt bordsplaceringen mycket enklare och vi kunde skala av ett par bord! Som ni kommer märka så har vi lagt mycket tid och tanke bakom detta - så detta blir ett rätt långt inlägg.
 
 
Varför bordsplacering? Vi har av tidigare erfarenheter av kalas och dop lärt oss att fri placering betyder grupperingar. Och minns ni i skolan, var man var sist in hade man kanske inte så mycket val i frågan om att man ville sitta med någon man kände och tyckte om, utan fick snällt sätta sig i den ensamma stol som var mellan några som man kanske inte alls hade till övers för. Och med det göra att allt blev tyst, ensamt och obekvämt. Så detta är ett av skälen till varför vi valde bordsplacering.
 
 
Bordsformationen: Som ni ser så kommer vår placering utav borden inte vara av det klassiska al'a honnörsbord. Detta för att undvika allt kiv bland gästerna som kan uppstå (vi har några som vi annars skulle räkna med att få gnäll ifrån". Vem som "ska" enligt etikett sitta vart, och den bredvid den och de som inte i regelboken inte på papper ska sitta så nära vill vi ha närmare, och vart ska barnen sitta och varför ser inte den gästen någonting etc etc. Hängde ni med?
 
Vi har kollat, och denna formation funkar i både vår A och B plan (2 olika lokaler som vi har) så varför inte? Detta blir bord om 6 personer per bord, gästerna sitter mitt emot och faktiskt kan se och höra varandra utan att höja rösten vilket kommer göra hela middagen mer intim och exklusive och gästerna behöver inte få dåligt samvete över att de inte pratat med den de känner 5 stolar bort. Detta gjorde också det hela lättare att matcha ihop gästerna med personlighet och "trygghetsfaktorn" i åtanke . Och detta gäller ju endast under själva middagen och bröllopstårtan, som varar ett par timmar. Inget hindrar ju att förflytta sig och mingla runt efteråt.
 
Jag kallar själv detta för blomformationen. Vi som brudpar sitter i mitten - själva. Alla kan se oss och vi kan se dem. Se till att inte ha några bord bakom ryggarna. Gästerna sitter alltså på "blombladen".  Jag har satt "mina" gäster "bakom" min då nyblivne make, och "hans" gäster sitter "bakom" mig. Mina ser främst mig och hans ser främst honom.
 
Huvudtipset här är alltså: Tänk utanför ramen! Bättre lösningar kan finnas bara man har lite fantasi!
 
 
Barnen: Med tanke på att vi har egna barn i småbarnsåldern och att flera gäster har barn och ålderskategorin ligger på 6 månader till 6 år så är det för oss självklart att ha med barn på vårt bröllop. Och så även under middagen. Också skulle det vara svårt att hitta en barnvakt som vi litar på - då vi har redan bjudit alla. Vi har en tidsgräns dock, då alkoholen kommer fram annat än den mindre mängden som kommer vara till middagen. Det har de med barn accepterat och vår barnvakt är också införstådd i det. Det kommer inte bli en fyllefest, men ändå. För mig som barn som sett lite för mycket vad alkohol kan göra och det faktum att jag inte dricker alkohol över huvudtaget gör att det kommer finnas en hel del alkoholfria alternativ.
 
Det man ska komma ihåg angående barn, särskilt de som inte har egna och alltså inte är vana, är att barn tröttar fort. Kommer ni ihåg själva när man sitter still länge? Det är skittråkigt. Barn äter fortare, och när maten är slut och magen är full? Sitta still? Hah! Njuta av maten? Konversera med vuxna? Och än en gång - Sitta still?!?
 
Huvudtipset här är alltså:  1) Att ha barnen på hörnen. Med denna formation finns det många hörn. Detta för att barnen då kan lämna bordet utan att det störa övrig gäster. Tänk er själva en trång sittning så kommer den en unge som ska fram och tillbaka till sina föräldrar gång på gång. (Tänk biosalong...) Det är också svårt för föräldrarna att ha överblick över de sina. Det är även svårt för vuxna att pila fram och tillbaka när det gäller att bistå sitt barn i situationer som "måste-kissa-NU", byta blöja eller pussa bort de onda på ett slaget knä...
 
2) Och med den ålderskategori som vi har så har vi satt dem med föräldrarna. Småbarn gillar inte främmande barnvakter. Så lugnast för både föräldrar och barn är att sätta dem tillsammans. Föräldrar är alltid ansvariga för sina barn oavsett vad, så det är bättre att göra såhär. Och det är inte heller kul att lämna ifrån sig barnen till någon man aldrig träffat eller någon som bara är ett ansikte för dem. Så för att få en avslappnad och orosfri middag så är detta alltså väl värt att tänka på! Skulle åldern ligga på 8-12 så kan man ju kanske ha ett speciellt "barnbord", men för oss skulle inte det fungera. Våra egna barn hamnar dock inte på utkanten av hörnen, då vi föräldrar sitter i mitten. De hamnar dock hos de släktingar som de är absolut tryggast med, de som de träffar mest.
 
 
Delning på gästerna: Än en gång, detta tål att upprepa! Dela inte på småbarnsfamiljer. Speciellt om de inte känner övriga gäster. Vi har själva varit på ett bröllop en gång. Sambon och dottern hamnade då på honnörsbordet . Det var det bordet som hade bestämd placeringen, och det bordet stod även för sig flera meter bort. De övriga långa raderna av bord var alltså inte i tungor. De övriga borden var alltså valfri placering och jag som var kvar av min lilla familj kände alltså ingen alls av de övrig gästerna i princip. Behöver jag säga att det inte alls kändes bra? Och detta inte bara för egen del utan för min sambos och dotters del med. Inte alls uppskattat alls.
 
Huvudtipset här: Dela i minsta mån överhuvudtaget alls så att någon gäst blir "ensam". Sätt en gäst med i alla fall en som de känner sen innan. Detta är inte 1800 talet, inte en kunglig bankett eller nobelmiddagen. Detta är en bröllopsmiddag. Med gäster ni känner och tycker om (...förhoppningsvis...) och visst ska det väl vara både en lycklig kväll och minne? För alla. Vi har visserligen gäster som kommer ensamma men av deras egna val, och dessa har vi placerat in - antingen med de som de känner eller med sådana som vi tror matchar deras personligheter. Vi känner ju våra gäster. Alla gäster känner inte varandra.
 
 
Tips för att göra bordsplaceringen (mycket enklare): Visst, det finns en del sajter som erbjuder onlinebordsplacering. Men då gäller det oftast honnörsbordsmodellen och man kan välja mellan hur många tungor man vill ha. Nu har inte vi det. Sitta på papper och sudda kändes inte heller bra. Det är alltid någon gäst eller gäster som inte känns "rätt".
 
Så jag klippte ut de 7 olika borden och så skrev upp alla namn på ett papper, och klippte ut dessa till små namnlappar, detta för att enklast att verkligen få med alla namn, än att skriva dem på små lappar från början... Sen började pusslandet. Vilka passar bäst ihop? Är det någon som har svårt för en annan gäst? Vilka pratar? Det sistnämnda gäller också att tänka på då man inte tar en pratglad gäst i ett bord med övriga som är tystlåtna - det är inte juste att låta en ensam individ stå för hela middagskonversationen.
 
Var det ett bord som inte kändes bra, så flyttade vi bara lapparna och voilá. Ett tu tre så hade vi vår bordsplacering!
 
 
Hoppas detta kan vara till någon hjälp!
 
 


Kommentarer
L

Många bra tips!

Svar: Tack!
Lilli Nyfiken - småbarnsmama!

2013-06-05 @ 16:45:47


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Lilli Nyfiken - Junibrud 2013!

Familj Vänner Foto Choklad Böcker Bakning Matlagning

RSS 2.0