Kära familjemedlemmar:



G l ö m   e r   d r ö m ,  f ar   o c h   d o t t e r !  

Har ni inte brytt er om inredningen hemma hittills behöver ni inte börja nu. Bara så ni vet.



Nu börjar det gå över styr...


För några år sedan så kom det en ny smak i Marabouserien ibland.
Lite som att det kom nya Disney filmer, någon gång per år... Men nu följer Marabou i Disneys fotspår för nu strömmar det ut nya varianter i olika former. Det finns med olika smaktillsatser som blåbär, jordgubb, lakrits... Cookies, bollar och nu även i bullform... Och i färskostform! Jag tål choklad men philadelphiavarianten vågar jag mig inte på att prova... Om någon annan testar får ni gärna recensera den för mig...




Ur Nettos reklamblad

Nytt i hyllan...



Helt andra prioriteringar numera. Helt andra...




Ur barnamun: 3 ½ år

Satt vid datorn och jag och sambon pratade om att någon skulle gifta sig. Lillan springer fram, som om jag hade bilder på skärmen på paret:

Lillan: Ska hon bli en prinsessa?
Jag: ? Men det sa jag väl inget om? Jag sa att hon ska gifta sig...
Lillan: Men mamma... Man blir ju en prinsessa då!

Det sista säger hon som om det att "ja, det är klart att mamma borde veta det". Tror dock att jag förstörde det hela för henne när jag frågade om gammelfarmor eller gammelfaster var prinsessor då de var gifta. Hon blev nog lite sur på mig. Men ja, hon har ju egentligen rätt när man tänker efter. Brudar är väl prinsessor på den stora dagen?

BVC idag



Var till BVC idag. Grabben växer så det knakar! 4750 gram och mäter numera 56.6 centimeter! Sköterskan är så nöjd med honom, han följer med blicken och han slösade rikligt med charmen med att och "skratta" stort mot henne. Storasyster var också med, men hon höll sig med leksakerna istället.

Inte riktigt min dag

Inte min dag idag... Börjar med att jag vet att sambon inte kommer hem förens sent ikväll - fotboll direkt efter jobbet. Inget dagis idag heller. Tog fel på BVC tiden, skulle varit kl 11 men fick en ny 13.30. Insåg att jag inte hittar min plånbok. Någonstans. Så kunde inte passa på att handla middagsmaten. Har väldans otur med den där plånboken på senare tid... Gick iväg till ena öppna förskolan, för att göra avtryck på barnens händer och fötter. Men då hade hon inte tid. Går till BVC som ligger i närheten, och när jag ska ta quadroliften och böjer mig för att ta med skötväskan som jag ställt under inser jag att den står kvar på förskolan. Innehållande min systemkamera... Språngmarsch tillbaka då alltså.

Skulle ha playdate med Anna och två barn, som är i samma ålder som lillan ungefär, men det föll bort ur huvudet det med. När det senare plingar till i telefonen är humöret allt annat än på topp. Men fick förståelsen och förslaget om att ta det en annat dag. Väl hemma igen ser jag att jag glömt slänga in det nya nattlinnet som jag fick i mors dagspresent i den tvättomgången som jag satte igång i morse. Ser även att TENS maskinen som skulle tillbaka till vårdcentralen, fortfarande ligger kvar hemma... Nu sitter jag och tröstäter chokladcookies med några glas mjölk. Känns lite bättre... Fast börjar må lite illa...

Mors dag!



Jag och Liten låg i sängen under morgonen. Sambon och Lillan kommer in för att säga att "de skulle ut med hunden". De var borta ett tag. Satt i soffan och ammade när de kom hem och de kommer in till mig med en bukett rosor. "Det finns en liten present i köket också" så jag gick in för att hämta den och sätta blommorna i vattnen. Då stod dessa på köksbordet! Kan ju säga att jag blev jätte förvånad! Efter kramar och pussar så blev det också en liten överraskning till:




"- Blunda mamma!" säger hon och hjälper mig att tjuvkika samtidigt som jag får en puss på pannan. Så kom även jordgubbarna fram. Pappa fick en, mamma fick några fler men resten försvann mystiskt...



En dag med nya äventyr



Känns som vi har varit ute på vift större delen av dagen idag. Först åkte till Barnens Hus. Hade fått ett "sommarblad" på mejlen och för en gångs skull så hittade jag massor som vi skulle köpa som badleksaker, badhandduk och flytväst mm. Bara för att komma dit och upptäcka att det inte gällde Karlstad butiken! Surt! Sambon hittade dock nya fotbollskläder till lillan, och jag undrar om han ens frågade henne om hon ville ha dem? Blev en rosa hov också, en sådan som man fångar små fiskar vid badstranden med. Försökte få lillan att förstå att man släpper ut de små fiskarna sedan igen, och att man enbart bara använder den vid stranden och inte leker med den med annat. Vet inte hur eller om budskapet gick fram för under tiden jag pratade, då jag plötsligt fick hoven över huvudet - då en viss pappa höll i skaftet...

Efter en kik på Rusta också så åkte vi till Max. Inte ätit där sedan de öppnade för några år sedan, men hamburgarna var fortfarande ingen höjdare. Men glass är alltid glass, så en sådan blev det också medans lillan hoppade i hoppborgen. Sambon åkte till fotbollen och resterande av oss begav oss hemåt. När vi sedan kom in på gården blev vi bjudna på grillning, fick till och med lägga en beställning på vad vi ville ha med i från affären iomed att sambon var borta och vi var på väg in för att vila.

Efter att ungarna sovit, de sov givetvis i skift - så jag kunde då inte sova, så gick vi ut för middagen. Inte något som helst fel, behövde inte ens sköta grillningen utan fick allt serverat i princip. Så kul att den som bjöd in mig har en dotter som är några veckor yngre än Lillan, och sedan en till dotter som är ett par månader äldre än Liten. så medans de äldre barnen lekte, de mindre sov eller ammades så satt vi mammor och pratade om allt och ingenting! Var lite mer folk med och ungarna sprang fram och tillbaka. Kom in typ 19.45 så vi blev visst ute ett tag... Dock var det tyvärr som att trycka på en knapp med lillan, hon var jätteglad och busig ute men så fort vi började gå upp för trappen blev hon sur och gnällig.



Pappa: Vart har den glada tjejen tagit vägen?
Lillan: Henne har jag slängt!




Pappas tjej?


Max i Karlstad



Ett tips för föräldrar med barn som bor eller är i Karlstad- är att svänga in på Max som ligger vid Gruvlyckan/ Romstad. De har ställt upp en hoppborg där sedan några dagar tillbaka, där ungarna kan hoppa gratis. Bra mycket bättre än det nyligen besökta tivolit där vi betalade 25 - 30 kronor per gång. Så nu la vi pengarna på glass istället. Råkade även vara familjedag eller vad det nu var, så det var ansiktsmålning också. Lillan fick en fjäril i ansiktet.



En av favoritklänningarna åkte på idag igen... Nu åker den dock in i tvättmaskinen...

Molkomsmarknad



Heliumballonger är djävulens påfund. Först en massa (massa!!!) tjat, sen är de svindyra och sist men inte minst så är de i ansiktet konstant på en, då man som förälder tillslut måste ta hand om den när ungen väl har tröttnat och ha sina egna händer fria...

För en vecka sedan, förra lördagen alltså, skulle sambon till Molkom och döma fotboll. Nu råkade det vara så att det var marknad i byn också så hela familjen hängde med. Lillan har aldrig varit med och tittat på när pappa dömer så det var också en nyhet. Dock var hon inte så road, då hon inte fick gå ned och säga saker som nu poppat upp i huvudet på henne under pågående match...

Precis när vi skulle gå från idrottsplatsen, ned till själva marknaden inser jag att jag fått med allt. Utom plånboken. Sambon var då ute på planen och jag hade ingen aning om att Molkom fått en riktig bankomat. Trodde man skulle vara tvungen att ta ut pengar på Konsum i kassan, så jag kunde ju inte ta sambons kort. Han kan använda mitt kort då mitt namn är så ovanligt och han kan "komma undan" med att heta det men jag kan inte använda hans då han har ett typsikt mans namn... Som tur var bor underbara Sarah där, så fick i lite panik tag i henne som så snällt gick och tog ut pengar i bankomaten åt mig... Kände mig dum för andra gången då jag lika gärna kunde tagit med sambons kort. Men men. Tack igen och ändå, Sarah!




Här blev hon sur på mig, för att hon inte fick gå till pappa...



I pausen fick hon dock hjälpa till att samla in bortskjutna bollar.



På marknaden var humöret bättre. Frågade när vi gick förbi ett ställe där de sålde korv om lillan ville ha en. Men nej. När vi gick förbi där på väg tillbaka så var svaret också nej. Men jag ville ha. Så köpte en, försäkrade om hon inte ville ha en ändå en sista gång och så gick vi och satte oss vis sidan om. Precis när jag svalt sista tuggan säger hon:


"-Mamma, jag vill ha en korv"





Det blommar!








Varför jag vill bo i hus typ... igår...

Har börjat kalla tonårsdotter ovanför för "Hälen" nu. Hon dundrar med hälarna när hon går där uppe när hon är hemma. De som hängt med vet om att det har varit en hel del FF för hennes del. Mamman jobbar. Så fort mamman gå så drar oftast "musiken" igång. Jag kan ordagrant höra ex Molly Sandén -  why am i crying eller Michel Telós - ai se eu te pego… Och jag har en hörselskada…


7.15 drog hon igång dagarna innan lillen föddes med dunder av en mixad blandning med genomgående temat dunk - dunk - dunk. Bankade två gånger i väggen med kryckan då jag inte kunde gå - med hopp om att hon skulle ha vanligt folkvett att "hoppsan, det blev visst lite för högt". Men icke! Ringde surt KBAB, då detta pågått i flera dagar. Efter några om och men kom de och sa till henne. Mamman hade visst gått till jobbet. Nähä... Det hade jag ju absolut inte räknat ut själv.

Idag har hon spenderat denna varma och soliga dag på balkongen. Med sina vänner. Mer ljud ju mer klockan blir. Någon av dem skrattar Ehehehehe. Med stark betoning på E i början. Stackaren. Låter inte riktigt... "normalt". En annan låter som en hyena. Just nu sjunger de mycket falsk version av we are young som skulle få artisten att ångra att låten ens spelats in... Släng in några spontana skrin här och var som inte alls passar in också. Och att refrängen går i repeat, då de visst inte kan hela låten. Knappt refrängen faktiskt.

Förstår inte riktigt. Varför skriker och tjuter de för minsta lilla? Allvarligt, tänk er hur ungar kan låta när man kittlar dem? Just så låter det. Fast hela tiden. Eller så brölar de. Japp, ni läste rätt. Brölar. Som älgar. Ibland går någon av in av någon anledning. Att gå med hälarna är visst ett syndrom som smittar? Dörrar kan de inte heller stänga. De slänger iväg dörren och hoppas på det bästa. Någon har visst försökt säkert 35 gånger nu under tiden jag skrivit detta. Och vad det verkar som så kan dörren visst inte gå igen...

Just nu tänker jag på ett gäng gravt överviktiga fiskmåsar med hopprep.


Baka baka goda kaka...



Erkänner att jag verkligen föll för dessa cookies! Skyller dock på att jag gett bort en hel del av dem, därav att förra omgången är slut... Är fotbollsänka igen och lillan tittar på barnprogram. Lillgrabben har hållit sig såhär under hela tiden! Sovandes! Ska snart ta ut sista plåten... Sedan - fredagsmys!

Chokladsug?



Tycker mig ana ett mönster här... Är lite av en aha upplevelse - är det på detta jag lägger mina pengar på? Funderar i affären "har vi choklad hemma?" och blir osäker och tänker då "dumt att chansa". Men jag handlar visst oftare än vad jag faktiskt äter. Kanske ska baka lite ikväll... Som för att rättfärdiga det lite, +2 kilo choklad har väl alla liggandes hemma i skåpet? Inte? Bara jag?

Överraskning!



Blev lite av en överraskningsutflykt idag. Klädde barnen och åkte in till staden. Lillan hade ingen aning om vad vi skulle göra. Vi tog oss till stadsträdgården. Sambon jobbar ju i närheten, och jag fickk till det så att vi var där strax innan lunch. Skickade ett sms och bad honom ringa när han fick lunchrasten. Lillan fick svara.

" Hej pappa, kom till stadsträdgården. Överraskning! Vi ska äta glass!"

Tja, nästan i rätt ordning som jag viskat till henne. Men sambon kom, och intog först sin lunch och så gick vi och köpte glass! Man får passa på att träffas, speciellt dagar som denna! När vi kom hem så somnade hon, och jag tänkte mig ha gjort det... men A vaknade. Han somnade nyss i min famn men det är väl inte ens värt att lägga honom i sängen. Då vaknar väl lillan...

Bra amningsplats



Fin utsikt i stadsträdgården när jag ammade sista gången innan jag och liten begav oss in till centrum igen efter gårdagens lunch. Avslappnande med fontänen och alla blommor överallt doftade så härligt!

Underbara dag!



Efter att vi skrivit på alla papper så tog sambon en tidig lunch så vi kunde äta tillsammans. Köpte med sallad från Lilla Saluhallen - där de enligt sambon har stadens bästa sallad. Så promenerade vi till stadsträdgården och intog vår måltid där. Hur mysigt som helst, det var varmt, solen sken och alla blommorna doftade! Efter vi skiljts åt så sprang jag in i en klädaffär och köpte en solhatt till liten. Passade på att köpa med jordgubbar till lillan innan jag tog bussen hem också.


Smile!



Lillgrabben har fyrat av leende efter leende både igår och idag! Tittat mig rätt i ögonen och log som svar. De sägs ju att småbarn inte ler om det inte är för att det händer något i blöjan, men där hände det ingenting! Dock var de inte lätt att hinna med kameran. Detta var väl bästa som jag fick, precis när leendet håller på att gå ned, men som inte var suddig. Men mjölk och allt, han är väl lycklig då vi just avslutat amningen...

Pratat på har han också gjort under dagarna med, mitt lilla charmtroll! Nu ska vi strax in till staden och skriva på papper om att hans far faktiskt är hans far.


Kakor... Mer kakor!


Fick besök av en av mina bästa vänner igår, Lollo.
Vi skulle setts typ 3 gånger förra veckan, men fick skjuta på det av diverse anledningar. Första gången hade jag gjort lemon curd till fikat. Andra gången gjorde jag chokladcookies. Tredje gjorde jag ingenting då det var kvar av det andra. Men det tog ju slut, förutom några cookies. Så jag bakade kolakakor igår, som jag satte i ugnen precis när hon kom.

Blev sugen på cooikes igen, men upptäckte att jag hade för lite kakao. Så det blev annat istället. Testade att göra de klassiska hallongrottorna med jordgubbssylt istället - lillan älskar nämligen jordgubbar! Gjorde hallonsnittar istället med en del av degen. Brukar inte baka småkakor så mycket annars, jag föredrar tårtor. Funderar lite på vad man ska ha till både dop och senare bröllop, kanske är det?


Vilka är era favorit kakor?


Sol, sol, sol!



Har varit riktiga sommardagar nu de senaste dagarna! Härligt! Direkt efter dagis gick vi på en tur med hunden. Lillan ville till en lekpark "så kunde ju jag amma lillebror så länge" (smarta unge). Där träffade jag på några bekanta mammor så vi hade lite mammahäng där på några filtar medans de stora barnen lekte tillsammans.

Då lillan fortfarande behöver ha vila så gick vi in efter en stund. Men lillan var lite småhungrig. På kakor... Hon äter lunch på dagis strax innan jag hämtar henne, så visst. Så vi hamnade på bolkongen och hade "pick nick" där.

Ur barnamun: 3 ½ år


Som de flesta vet så har inte bebisar någon styrsel i nacken den första tiden. Huvudet far fram och tillbaka i whiplashs knyck... Så gjorde även A vid frukosten igår:


Lillan utbrister förskräckt "- Mamma! Lillebrors huvud håller på att trilla av!"




"Borta!"



Plötsligt var tre familjemedlemmar plötsligt och mystiskt "borta".
Den fjärde medlemmen på fyra ben får inte vara i soffan, annars hade hon varit "borta" hon med. Den fnissande filten fick dock ge upp relativt snabbt pågrund av ett hysteriskt hämndpussande från den uteslutna medlemmen som stod och viftade på svansen nedanför...

Enkelt att göra en fin "gå - bort - present" burk!


Jag gillar ju som bekant att baka...
Och jag gillar presenter, både att få och att ge. Speciellt ätbara sådana. Sen gillar jag att pyssla, vilket kan vara bra när man ger bort ätbara presenter, då man inte alltid har en fin burk eller påse till hands. Och hur kul är det att få något i en fryspåse eller som här - i en urdiskad bearnaiseburk? Så jag tog fram lim, presentpapper och en sax - och vips - men mycket trevligare burk! Är ju ett plus att det är mer ekonomiskt och miljövänligt!

Denna fylldes till bredden med lemoncurd, och var till Helena som även fick receptet till scones som passar utmärkt till lemoncurd, som en utmaning då hon inte bakar annars.


 

Hej värmen!



Har varit lite ur gängorna i några dagar nu, har nog inte haft min dator uppe ens. Allt kretsar runt barnen, man ska uppmärksamma lillan och lära känna minstingen. Men, det flyter på. Har varit på marknad, träffat vänner och varit ute - får skriva av mig lite senare. Är inne på andra sommarvärme dagen nu, och har storstädat och fixat på balkongen så ska nog ta och sitta där lite senare.

I måndags - en dag med liten

Var först till BVC med liten. Han har växt! På 5 dagar har han gått upp nästan en chokladkaka. Det var faktiskt sambon som gjorde den jämförelsen. Han lär sig, han tänker lite som mig efter alla dessa år.! Liten väger nu 4205 gram, växt till 54 centimeter och huvudet har nu omkretsen 37.6 centimeter… Ögoninfektionen har nästan gett med sig helt. Bröstmjölk är verkligen en magisk medicin. Lillan tittade skeptiskt på när jag först droppade i i ögonen, sedan i naveln som fortfarande läker och så sedan smorde in fötterna som var torra.


Var sedan till banken.
Kära sambon tryckte in sin egen kod på min bankdosa (alla tre gångerna) (jätte tack för den…) så vi låste upp den. Öppnade upp konton till liten. Ändrade även om lillans ena, båda barnen har en med fonder - som inte kan röras hur lätt som helst och en som vi sätter in sparpengar som vi kan ta av när det behövs – typ till en ny säng eller bilbarnstol… Ändrade om så att vi föräldrar står på ett konto var åt dem och de står som förmånstagare, detta för att de inte ska göra slut på pengarna samma helg de blir 18 år (som en viss fader gjorde…) och så att det blir enskild egendom vid eventuellt giftermål (ja, lillkillen är 2 veckor gammal, men här tänker vi långsiktigt…) Jätte trevlig kvinna som hjälpte oss, och hon visade fnissande vart personaltoaletten låg när jag plötsligt började läcka. Tur att jag bar svart så inte den fina fläcken med bröstmjölk inte syntes alltför väl!  


Hälsade sist på sambons jobb och tog en fika.
Vet inte om det gick löpeld genom byggnaden men helt plötsligt kom det chefer och folk från olika avdelningar och ojade sig över liten. Samma fråga som kom i flera omgångar, allt eftersom folk strömmade till, var: Hur sover han på natten?

Egentid!



Från det jag vaknat, och följande timmar under resterande dag har jag varit irriterad på typ... allt... Allt och ingenting ungefär, irriterad på lillan när hon bråkade, irriterad på den otrevliga kassörskan på ICA Kärnan, irriterad på att vi missade en marknad som var för någon dag sedan - trodde den skulle vara typ nästa helg.

Men på väg hem från affären fick jag nog av mig själv. Stannade, plockade lite blommor som nu står på köksbordet, och när vi kom hem så satte jag igång med att baka. Har knappt bakat alls, sedan liten föddes har det väl bara blivit matlagning bortsett ett par scones och en sats lemoncurd. Och innan han föddes hade jag för ont för att baka som vanligt. Kände mig väldigt tillfreds och mer som mig själv igen när jag stod där och hackade upp choklad. Snart ska sista plåten med cookies snart ut.

Drog igång radion där Dannys Amazing just började - just som den låt som jag förknippar med min son och sjunger när han ska sova, och då kändes allt ännu bättre...


"I'm feelin' great
Right here beside you
that's where I will stay
You are the reason I breathe
You're
AMAZING
AMAZING
You're
A A A A-MAZING 

That's what you are"

Virkad babyfilt



Några tusental maskor och ett hundratal fästade trådar senare - voila - en babyfilt! Detta var ett av projekten jag gjorde när jag var gravid och orörlig. Blev klar några dagar innan BF. Den blev större än vad det var tänkt från början, det gick i bara farten. Tänkt att ha i barnvagnen, men den är nästan vara lite för stor ändå ,för just vagnen... Men om det blir en kall sommar (hoppas inte!) så kan man vika den dubbel... 



 

Present till Liten



Idag var sambons första dag på jobbet sedan liten föddes. Han kom hem med denna. Innehöll en tröja, skjorta och ett par sommarbyxor. Dock var byxorna ganska stora, i storlek 68 (4-6 månader), så undrar om han kommer kunna ha dem alls i sommar. Men om han fortsätter äta i den här takten lär han växa ur dem innan sommaren är slut...



Drama queen...




På väg från lekplatsen trillade lillan raklång över en stenhäll. Hon ojade och gnällde i över en timme, ungefär som om hon skulle mist en massa blod och brutit ett ben. Minst. Gick knappt hål, men tänk vad plåster kan göra...

Pappas tös



Lillan har också ringmärkt sin far. Men en "bästa kompis ring" från en Hello Kitty tidning. De har en jätte stark relation, och det är verkligen pappas tjej...

Nyss utbrast sambon nöjt: "- Nästa sommar får lillan börja i fotbollsskola!"

Jag tänker ..Fan... Inte en till... Men tänker sedan att liten ska bli min... Konståkningsskola? Ridlektioner? Inte för att gå in på såkallade stereotypa könsroller, utan för att sambon tycker konståkning är urtråkigt och så är han livrädd för hästar...

P e r f e k t a   h ä m d e n . . . (mohahaha...)




Sommarfest



Idag var det sommarfest på dagis. Eftersom korvgrillningspremiären gick i stöpet förra veckan på grund av regn hoppades vi optimistiskt att det skulle gå vägen idag. Men under promenaden dit, nästan framme, så började det dugga. Första föräldraparet där var vi med, började misstänka att det inte skulle komma så många fler. Men, regnet försvann och föräldrar kom. 3 små engångsgrillar tändes och delades upp i veg, nöt och för gris. Tanken var god men kändes inte helt välplanerat då merparten av oss faktiskt åt vanliga korvar och stod och trängdes i en hög runt om med barn som ville ha korv just på sekunden... Inte blev det bättre att en tog fel grill och grillade sina hamburgare... En eller ett par grillar till hade varit välkomna.

Ett par halvråa korvar med bröd senare, lite saft och annan fika senare var lillan nöjd i vilket fall. Fick alla rätt på tipspromenaden och lillan (och alla andra barn) "vann" en glass. Liten lillebror började skrika så vi begav oss hemåt. Då började det regna ännu mer, så vi alla var rätt nöjda med att nästan vara hemma... 

Jag vill plocka blåbär!



Betyder det här en lovande blåbärsäsong? Hoppas hoppas hoppas...

För exakt en månad sedan



Bilderna togs 13 april 23.30.24 och 23.30.42. Tog med mobilkameran. Vad tiden går, känns besynnerligt att min mage nu är platt (nåväl, sånär...) och att ingen längre utövar gymnastik runt därinne. Redan i min mage var vår son en riktigt nattaktiv bebis, han brukade vakna till vid just denna tiden... Så även nu... Tyvärr. Vissa traditioner får gärna bytas ut. Faktiskt. Helt uppriktigt och ärligt så är ett byte helt okej för min del...



Ett dagsverke...



Liten är inte enbart skyldig till hela påsen, men nära på!

Ur barnamun: 3 ½ år

Vi var i lekparken och gungade tidigare idag. Lillan skulle försöka ta sig ur gungan själv men fastade med skon när hon var nästan helt ur den. Hon trillade ur med rumpan före ned i sanden.


"-Det gick bra! Tur att det inte låg en igelkott där under!"


Undrar just vem som hade tur, hon eller igelkotten?

Nödlösning



Jag dricker mängder med vatten nu, känns som en öken i halsen och att jag inte druckit på flera år så fort lillkillen ammas. Har gett upp det där med glas nu... Dricker upp ett stort glas direkt och sambon får gå och fylla på 4 gånger. Minst. Nu räcker det med en gång oftast.

Saker en förälder måste räkna med...

Lillan skulle sova ännu en natt hos svärfarmor. Vi var där förut och "hälsade på" och tog en fika... Men så ringde det i telefonen vid 21.30:

"Hej. Jag vill komma hem"

Bara sådär. Så det var bara att sätta på sig skorna och knalla dit. Väl hemma så var det rätt in i badrummet och borsta tänderna. Just i detta nu läser hennes far ena godnattsagan. Hon valde en evighetslång Bamse givetvis. Jag som var på väg att gå och lägga mig tidigt... Inte alls den avslutning på kvällen som jag tänkt mig med andra ord.

Ur en babys liv... "Mammaledighet"



Detta var för lite innan en timme kvar tills lillan skulle hämtas från dagis för någon dag sedan.
Hade gått och städat och plockat under morgonen, och sedan gjort i ordning en kopp te och ciabatta, som fortfarande var varm från ugnen. Tänkte fnissande för mig själv att ”nu är jag värd en lugn fikastund”. Sambon kommer då med vår son i famnen och meddelar att han fick tid att lämna plasma om ca en halvtimme och att han nu skulle sticka iväg. Dessutom var sonen hungrig upplyste han mig om i förbifarten. Hejdå vällustig egentid… Nåväl, ställde undan den varma koppen som precis svalnat av så man precis kunde dricka, och tog ett glas mjölk istället. Åt gjorde jag samtidigt som jag ammade. Kändes som jag hade en hel okej tidsram ändå, och att jag då kunde amma igen strax innan jag skulle gå så skulle han vara nöjd några timmar, så man kunde vara ute en stund med lillan.

 

Åt klart och det hade låtit i blöjan så bytte den. Perfekt, då är även det behovet också gjort. Kläder på lillen återstod. Hittade en bra body, har inte så många jätte små, och började klä på honom. Så lätt är det inte att ta på kläder på ett spädbarn kläder, faktiskt. Precis när den är på så kräks han. Bara att byta. Samma sak på andra bodyn – precis när den sitter på så kommer ännu en spya. Gissa vad som hände med tredje… Mmm, precis…

 

Muttrade lite och tänkte att jag väntar med överdelen då. Börjar nedifrån så byxor och strumpor på. En halvtimme kvar. Tänker på min nu redan en gång microåteruppvärmda tekopp som än en gång står och svalnar på köksbordet. Hör hur det brakar till i blöjan. Igen. Suckar. Går till skötbordet. Passar på att sätta på mig en kofta. När jag sträcker mig efter en ny blöja känner jag att det blir varmt om handen och jag tittar ned. Strålen träffar min hand, min kofta, hans byxor och även den matchande settröjan.

 

Fem av hans plagg i tvättkorgen, och det enda som återstår av de tilltänkta original kläderna är hans strumpor. Strumpor som det står LOVE på. Med stora bokstäver. Som jag senare fick ta av då jag fick ta ett par byxor med fötter på. Under hela den här klädproceduren skriker han argt, han vill mycket hellre vara nakenfis, och klockan går rasande fort. Blev mycket frestad att bara linda in honom i en varm filt tillslut. När kläderna väl var på så tystnar han. Bara sådär. Lägger ned honom i quadroliften och han ligger där och tyst. Bara tittar upp på mig. Som det vore mammas första svek. Inte ett pip. Inte inne, inte på promenaden före eller efter hämtning av storasyster- som jag förövrigt precis hann i tid till.

 

Att kalla detta mammaledighet känns ibland som ett hån.

Första ridturen!



Idag var det öppet hus på 4H gården som finns här i Karlstad. Såg en lapp om det igår på BVC. Sambon åkte iväg och köpte korv och bröd då det skulle vara grillar igång. Tyvärr började det regna när han var på väg hem igen, och det höll aldrig upp! Hämtade lillan på dagis med löfte om en överraskning, och åkte ned ändå. Så nu har hon ridit för första gången. Vi har tyckt att hon har varit lite för liten innan. "Jag har längtat att få rida på en häst!" Lite blyg var hon från början. Jag gick bredvid henne, först ville hon hålla i ena handen och sedan att jag skulle hålla lite i midjan. Andra gången behövde jag inte hålla i henne alls utan hon red helt själv. Oj, vilken bra hållning hon hade! Synd att bilderna inte blev så bra i det dåliga ljuset i ridhuset bara.

Hon tyckte det var jätte roligt, så jag gissar att det blir en del häng i stallet om några år... Gick och klappade lite kaniner, och fick även gå in till en av minigrisarna. Blev ju ingen grillning, utan vi åkte hem och åt stekt korv med bröd istället. Aldrig gjort det så enkelt för oss någon gång, men lillan tyckte det var roligt. Nu verkar det som strålglansen av att få en lillebror har mattats av lite, så nu ska hon sova hos svärfarmor igen. Får väl se när hon kommer hem igen...






BARBAPAPA



När lillan föddes så har jag för mig att märken på barnkläder var: Hello Kitty, Pippi Långstrump och Bamse. De finns fortfarande kvar visserligen, speciellt Hello Kitty, men nu så har Barbapapa slagit igenom mer och mer. Hade en film med dessa när jag var liten och jag tycker det är jätte kul att det nu har kommit tillbaka! Här har lillen en skallra - Barbaflink heter han visst (minns ej namnen på alla barnen, så tack google...) 


Första BVC besöket



Första BVC besöket gjordes idag. Och jag promenerade faktiskt dit! Fick pausa några gånger, men är ändå nöjd med att rullstolen fick stå kvar hemma. Lillen, som förövrigt har fått ett namn nu- A, har växt. Han väger nu 4030 gram och ökat 3 mm runt huvudet... Det sista är ju ingenting direkt, men jag är nöjd med vikten. När stora syster föddes vägde hon 4160 gram, så han är alltså mindre än henne nu, och han känns ganska stor nu ändå. Tokigt!

Navelsträngen tappades när han var exakt en vecka, och naveln håller på att läka fint. A har dock fått lite ögoninfektion, vilket tydligen är ganska vanligt för spädbarn. Nya världen innehåller mycket ovana bakterier, så håller på och rengöra och badda med bröstmjölk. Ska avvakta lite och se om det blir bättre. Fick också D vitamindropparna, så får börja göra det till en vana med.

Kallt men soligt


 
Soligt men ganska kallt här i Karlstad idag. Annars händer det inte så mycket. Handlat, tvättat och fikat hos svärfarföräldrarna. Sambon åker snart iväg på möte, och lämar mig med barnen. Hade varit okej om det inte var så att lillan är extremt tröttgrinig. Och det smittar av sig. Tror inte jag vill ha fler barn...

Ur en babys liv...



Mat, somna. Vakna, mat. Byta blöja. Mat. Titta runt lite. Mat. Somna om...

 

Andra rundan på Mariebergsskogen



Blev en sväng på Mariebergsskogen idag med. Tredje gången för lillan på 1 ½ vecka... Lillens första gång... Men han sov i vagnen hela tiden... Försöker ju hitta på något för lillans skull, och nu när hela familjen är hemma på dagarna innan sambons 10 dagar tar slut så får man passa på. Oerhört lite folk, vilket var väldigt skönt - inga skrik, ingen kö till gungorna etc. Förra gången jag var där satt jag i rullstol med stor gravidmage. Idag kunde jag gå själv med barnvagnen framför mig!

 



Litet bä.....



Sådana här ville jag ha när jag var liten...

Saker man glömt... (eller totalförträngt?)



Återupptäckt massor av saker nu när man åter har en bebis i famnen!

*   Hur sömngroggy man blir när man ammar...

*   Hur akut törstig man blir när man ammar... och i ständigt behov av ett stort glas med vätska... vilken som helst, ge hit bara!

*   Hunger! Ovan känsla. Det tar mycket när man ammar! Sambon retar mig att jag blir hungrig mellan tuggorna...

*   Brösten som ökar till size gigantisk och som drar åt och börjar läcka vid höga ljud... oavsett om det är babyskrik eller vaktmästarens traktor utanför... 

*   Bajsblöjor... Så. Många. Bajsblöjor... 

*   ... och i dessa är det först färgnyans svart och konsistensform geléslem till att sedan övergå till något som liknar currygul keso...
 
*   Att man, när precis färdig för att gå ut genom dörren, hör blöjan vibrera eller en kaskadspya plötsligt täcker de nyss torra och rena kläderna (och gärna över en själv med)...

*   Sömnbristen. I. say. no. more...

* Småhanddukar från IKEA är bland de bästa inköpen man gjort...

*   Främmande människor som stannar och kikar in i vagnen och ojar sig hur liten en bebis kan vara...






*Nyförvärvad erfarenhet: Skillnaden mellan pojkar och flickor... pojkar kissar annorlunda än flickor... mycket mer annorlunda...  den klassiska bågen är upplevd...


Det lunkar på



Lekt i lekpark, ammat, bytt  blöjor, åkte och handlade, hälsade på min mor, hälsade på svärfar - han har varit sjuk och fick se sonsonen för första gången idag. Tja, det var väl dagen. Oerhört spännande eller hur!

Regnbågar



Lillan frisknade till fort, förutom några svängar på morgonen igår. Sen var hon hur pigg som helst efter lunch. Idag med, lekt och pratat öronen av oss. Annars händer inte så mycket, amma - byta blöja - amma igen... Och så fortsätter det stort sett följande timmar! Somnade på eftermiddagen, och då städade lillan hela sitt rum helt själv, som hon i tornadofart stökat ned. Sambon lagade mat och städade. Jag och lillen låg och snusade bredvid varandra i vår säng. Helt okej arbetsfördelning må jag säga. Har verkligen glömt hur totalt sömnig (och törstig) man blir av att amma!

Förut idag åkte vi bil, och jag fick för mig att ett moln var en regnbåge. Den var så ljus och i vinkel som en och munnen hann säga det fortare än ögonen att registrera att det inte var en regnbåge. Både sambon och lillan retade mig. Så när vi låg i soffan och tittade på film så tittade jag ut en sväng. Och ingen tror mig. Överbevisade dem. Sen kom regnbåge nr 2 fram.

Numera har jag annat att koka...




Själv så steriliserar jag nya bröstmjölkspumpen med tillhörande flaskor. Vad gör ni då? Använder spisen till något så vanligt som att göra mat kanske? Tja, livet är olika...





Hemliga recept?



Budapestlängd med hallon och mörk choklad.

Denna är från ett "hemligt recept" från ett fint bageri, som min mamma knappt släppte till mig. Lånade hennes receptbok så hon hade ju inte jätte mycket till val. Jag nog ett par, denna som jag inte får ge ut och en till tårta som jag endast delat med min morfar - och det tog faktiskt emot får jag lov att erkänna. Beställningsvara brukar jag säga.

Har ni några "hemliga recept"?

Det här med att vara tvåbarnsförälder...



Efter att man efter en natt med lite sömn väcks av att äldsta barnet, som smugit in under natten, kräks i ens säng av helt andra orsaker än minstingen så känner man att dagen som komma skall enbart blir lång och utdragen... Bara för sambon att åka iväg till affären och köpa ett flak coca cola, isglass och blåbärssoppa och diverse annat i proviantväg.

Heja flerbarnsfamiljelivet... 

Njuter av livet



Idag gjorde vi PKU test, allt var bra! Blodproverna får man svar om 7 - 10 dagar, och hör man ingenting så är allt okej. Övriga tester, koll på hjärtat, ben och leder har inte heller visat något mer än att vi har fått en frisk pojke! Hoppas resterande fortsätter lika bra! Han är inte heller det minsta gul och inte mycket plitor eller så. Känns så skönt, man oroar sig ju så under graviditeten - får man ett friskt barn?

Nu går jag mest och njuter av min lilla son, kan ha honom i famnen i timmar. Amningen går också bra, och mjölk finns i överflöd. Snusar honom  i nacken och kan inte låta bli dra fingrarna över den så mjuka huden. Han är äntligen här!

Tusen tack!



Hej allihopa! Tusen tack för alla gratulationer som kommit i form av sms, telefonsamtal, besök och givetvis i kommentars fältet! Blev jätte glad nu när jag loggade in! Anledningen till att jag inte uppdaterat så mycket är för att jag drar mig för det främst av den graciösa anledningen till att det gör sjukt ont att sitta ned. Stygnen håller på att drar alldeles förskräckligt nu under läkning. Smällar man får ta när man föder barn...

Övrigt idag så går timmarna i sann babybubbla. Sömn har det varit mer av under natten, både jag och sambon har turats om. Lillan var till dagis för första gången på länge och skröt järnet om att hon fått en lillebror. Vi var iväg till sjukhuset och gjorde PKU testet, och hörseln (och alla andra övriga undersökningar som gjorts) var finfint! 

Det blev en pojke!



Vår son har nu äntligen kommit, och vi är åter på hemmaplan. Han vägde 3980 gram och mätte 51 centimeter. Allt gick bra, en smula för fort bara. Storasyster är helt salig i sin lillebror!




Lilli Nyfiken - Junibrud 2013!

Familj Vänner Foto Choklad Böcker Bakning Matlagning

RSS 2.0