8 år av fruktansvärd saknad!

Idag är det 8 år sedan min storebror dog. Han fick aldrig träffa min nya familj. Min sambo. Aldrig hålla sin systerdotter. Inte ens veta om dem. Aldrig ha egna barn. Så mycket han aldrig fick uppleva. Så mycket han gått miste om. Vår bakgrund var mörk, och bara en av oss klarade sig. Om ett år kommer jag vara i samma ålder som han var när han dog. Det var 9 år mellan oss. Killen som var där hela min födelsedag när vår biologiska pappa var borta på annat. Som jag kunde krypa ned i sängen hos när jag hade haft en mardröm, och som lät mig ligga kvar. Som fortsatte leka med mig trots poliserna som kom på helgerna.


Jag känner mig trasig.
Ensam. Så mycket jag ville att han ska ha vetat. Så mycket känns så orättvist. Jag blir så arg på människor som inte kan glädjas åt vad de faktiskt har, utan bara gnäller om vad de inte har! Kan knappt se datorn längre, tårarna rinner. Försöker tänka på våra egna lyckliga minnen med så många dåliga kommer upp. Min fina bror som var ljuset som fanns de där jobbiga ”varannan helg” dagarna. När du väl flyttade så var det ingen mening med att komma "dit" längre. Socialen lät mig faktiskt själv få välja som 9 åring vart jag ville bo. Och jag återvände aldrig till det ställe som min bror tvingats kalla hem.


Jag hoppas du är lyckligare där du är nu! Saknar dig något så fruktansvärt!

Ur barnamun

Lillan har verkligen levererat idag!

Jag gick och kramade om lillan när hon satt och tittade på barnprogram.

Jag: Mmmm...
Lillan: Jag är inte gosig!


Lillan och sambon lagade mat. Hon tittade på vad han gjorde och utbrast:

Lillan: Pappa, jag har ingen aning om hur man gör det där!


Vi åt maten samtidigt som vi tittade på idol. En kille sjöng och i refrängen så sa hon väldigt fundersamt:

Lillan: Varför sjunger han så många oooooo hela tiden??

Höstkänslor med äppelkaka



Finns det något mer höstigare än att baka med saftiga äpplen? Vad är era favoritrecept med äpplen?

Jajo, det är ju sant...

Lillan slog precis i handen. Lät lite hemskt och hon höll sig om den, stönade lite och stod lite dubbelvikt.

Jag: Oj, älskling. Gick det bra?
Lillan: Handen sitter kvar...

Pajskals tips- Linfrö (och annat bra att veta om linfrön)



Nästa gång du gör en mat paj så strö över lite krossat linfrö innan förgräddningen. Tryck ned dem något i degen så de inte flyter upp när fyllningen senare hälls i. Ett lite knaprigare skal, och då fröna inte har någon egen direkt smak så påverkar det inte smaken i pajen nämnvärt. Linfrö i brödbak gör det även saftigare och får en längre hållbarhet.

Linfrö är nyttigt för magen, men se till att de är just krossade för hela frön passerar genom kroppen osmält rakt av. Livsmedelverket rekommenderar ett intag på högst 1-2 msk/dag då linfrön faktiskt blir giftigt (blågift) om man tar högre doser! Men håller man sig inom den rekommenderade dosen så är det ingen fara utan man kan med gott samvete tillgodose sig med bl.a. nyttiga fettsyror, omega 3 och omega 6!

Om man vill få fart på magen så ska man visst äta blötlagda hela frön, då de hela frön bildar en gel när de kommer i kontakt med vätska som hjälper tarmarna att komma igång.

Tjejkväll recension

Ja, blandade erfarenheter av tjejkvällen. Ganska roligt. Massor av folk! Åkte in vid 17 med lillan och mötte sambon en stund innan han åkte på hockeyn. Lillan fick en rosa ros, då det stod några killar som delade ut. Fick nästan köra på honom typ. Snacka om att sätta fel personer på det jobbet. Tre unga killar med ett bra utseende. Tror ni man såg en massa yngre fnissiga tjejer om bar rosa rosor? Endel med två! Den andra ålderkategorin hörde till farmorsgenerationen. Inte många mitt emellan. Såg flera "mittemellan"som typ stod och köade för att få en.

Fixade med mitt läppstift. Hittade lite hårprodukter. Gick förbi minomin igen efter att jag köpt dem på mitticity för 99 kr styck, och på minomin hade de dem 2 för 99 kronor. Och expediten sa igår att ingenting fanns kvar! Hmm. Men ärligt talat, trots att de båda butikerna hör till samma ägare, så lägger jag hellre pengarna på mitticitys affär. De är trevliga med det är verkligen inte de som jag nu stött på hos minomin! Och trevlighet vinner!

Hade kikat lite på gina tricot för några dagar sedan. Så nu kom jag på att jag kunde kika där med. Var väl tur, för mellan kl 18-21 så hade de 20 % på hela köpet. Så jag köpte en svart och en grå finstickad tröja. Så istället för 500 kronor så blev det 400 kronor. Fick med en Sofies Mode. Helt ärligt, det var ingen rolig tidning. Alls...

När jag tänker efter, så var det lite för mycket folk. I alla fall utav den sorten som inte visar hänsyn alls till andra människor. Inte ens de med barnvagn. Tränger sig före, går före, stannar mitt i gångar oavsett om de ser att man kommer. Tröttsamt! Tillslut gick vi in på pressbyrån och köpte oss en varsin glass. Där muttrade jag något om att jag aldrig kommer gå på något liknande igen! Då instämde en kvinna i butiken fullständigt med och även hon undrade vad det var för fel på endel människor!

Efter det tog vi bussen hem. Men, jag fick de produkter jag tittat ut, lite billigare. Skulle ju ändå köpa dem i vanliga fall så nu tjänade jag ju lite extra på det. Alltid något.

Sol & Värme



Oj, vad hände med värmen? Gick till dagis med två tröjor, min svarta ull jacka och en sjal. Hur varmt som helst! Trodde det har varit som innan, ni vet- sol men kallt. Men icke. 22 grader sa dagisfröken. Ska man se det som en av säsongens sista ynnest dagar eller retas vädret bara?

Make Up Store diss, men också hiss!



Har varit och siktat in mig ett nytt läppstift ett tag. Men jag har aldrig hittat något som passat mig färgmässigt. Har velat ha en nude ton då mina läppar är så naturligt röda. När jag hade min bal var jag inne på Martins Parfym och berättade om mitt "dilemma" och expediten plockade fram ett urval. Hittade ett som var svindyrt, 300 kronor någonting. Men jag tänkte att ja, detta kommer ju räcka länge och nu var det ju för ett speciellt tillfälle samt antagligen något lyxigare märke. Kom hem och började öva in bal makeupen. Men läpparna blev så fnasiga. Tillslut så tittade jag på botten av stiftet. Det var en concealer hon sålt mig! Som torkar ut!

Men nu hittade jag ett på Make up Store. Och det kostade 170 kronor, som medlem får man 5 % av köpet så alltså 161 kronor Jag var lite skeptisk och var in och provade den en gång innan. Men sen fick jag inte läppstiftet ur tankarna så jag var in till stan igår jämt innan stängning. Jag sa att jag hade tänkt och komma in dagen efter (alltså idag) på tjejkvällen. Expediten sa då att det inte var någon mer rabatt ändå på läppstiften, så jag kunde ju lika gärna köpa det nu. Fanns bara ett par stycken kvar av färgen. Så nöjd gick jag hem med mitt lilla paket. Var nöjd ända tills jag öppnade mejlen idag och då fått ett från Make Up Store om att alla medlemmar nu hade 20 % på hela sortimentet.

Jag är enormt service inriktad när jag arbetar, och nu blev det mer en principsak. Det är inte okej att stå och lova en kund något som inte stämmer 10 minuter innan stängning. Så jag ringde faktiskt till butiken. Var samma tjej som svarade. Hon hade skickat ut mejlet när hon kom hem, men hon lovade mig att jag kunde komma in igen så skulle jag få rabatten. Med concealern kunde jag ju inte gärna komma in och klaga, och skulle nog inte vågat då heller. Jag hade ju ändå använt den ett tag. Men nu så hade jag ju inte ens öppnat den! Om jag gör ett fel med en maträtt eller så och någon säger till om det så kompenserar jag det med ny mat men lite extra och kanske bjuda på en kaka eller så. För dålig reklam enligt den klassiska mun- mot- mun metoden ger inga nya kunder, utan bara mindre. Nu är det ju även upp till kundens ansvar att faktiskt säga till så att den som gjort "fel" faktiskt får veta det och rätta sig...

Men, bra gjort av Make Up Store. Tackar jag för!

TJEJKVÄLL I KARLSTAD



Någon annan en jag som ska in och kika? Jag och lillan ska åka in senare tänkte jag och kanske hitta något fynd. Jag tycker det är himla kul när staden faktiskt anstränger sig att hitta på olika saker som just sådant här. Värt att stödja ändå. Och killar är ju också välkomna, så ni kan ju hitta något till era kvinnliga närstående!

Kvalifikation 1 av 4...

Var inne på arbetsförmedlingens hemsida. Vill hitta någon sysselsättning, inget direkt heltidsjobb men något att förströ mig med på dagarna. Klickade in på en personlig assistent annons. Så här stod det i kvalifikationen:


”Du som söker ska vara en kvinna mellan 30-50 år. Ett krav är att du är husdjursfri och inte har barn i dagisålder.”

 

Jag är 1 av de 4 kraven. Jag är kvinna. Jahopp, så var det med det…

KMS flatout - Värmeskyddade spray

 

För ett tag sedan köpte jag åter igen min superfavorit bland värmeskydd. Köpte den för några år sedan när jag klippt av allt hår, och då jag la lite extra pengar på håret. 250 kostade den, och den ligger fortfarande omkring på samma pris idag med. Men nu köpte jag den hos mitt i citys frisör och där kostar den "bara" 220 kronor. Den är helt perfekt för mina bångstyriga lockar och håret håller sig fortfarande luftigt och fräsch och jag har inte fått den där känslan att håret blir fett efter några dagar. Sen älskar jag ju spray före kräm, och detta munstycke är suveränt!

Men den börjar befinna sig på halvtomstadiet just nu, men så fick jag veta att minomin i Duvan huset i Karlstad (även där jag köpte den första gången) nu rear ut dem ( alla i hela KMS serien då de ska byta utseende) till 99 kr styck oavsett tidigare pris. Typiskt att jag fick reda på det när jag väl kommit hem från stan igår!

Så jag funderar på att trotsa skrällhostan och åka in och köpa hem ett lager. För andra som inte har tillgång till affären så har BangerHead också utförsäljning och de kostar även där 99 kronor. Och de har ju fri frakt på beställningar över 500 kronor. Ska kika runt lite där och se om jag hittar något annat så jag bara kan gå och lägga mig istället för att flänga runt... 



"Värmeskyddande spray innehållande fikon som rätar ut lockar när du fönar eller använder plattång. Skyddar håret vid värmestyling

Fördelar:
Perfekt för att göra vågigt, lockigt eller grovt hår rakt
Ger ett värmeskydd upp till 220C
UV filter
Speciellt framtagen för att använda tillsammans med plattång och fön


Användning:

Spraya generöst i ett handdukstorkat hår. För svag stadga, föntorka. När du använder tillsammans med plattång, håll 25- 30 cm ifrån och spraya. För bästa resultat, arbeta i små sektioner när du vill att håret ska bli helt rakt.


Tips:

För maximalt resultat, föntorka håret rakt med straightening creme och följ upp med hot pressed spray samtidigt som du använder plattången. Försegla frisyren med anti-humidity spray För maximalt resultat på ett grovt hår, använd hot pressed spray tillsammans med plattång och färdigställ frisyren med smoothing serum."

Ingen matlust ännu

1 clementin och 1 lingongrova med ost samt citron te fick bli frukost. Jämt innan 12 idag med! Sen gick det utför igen och jag fick i mig 1 clementin till. När jag väl kom hem så blev det en mugg med saftsoppa och två hemmabakade rostade smörgåsar med smör. Lite pistage nötter under kvällen. Just nu sitter jag med en tallrik fil med flingor. Jag är lite kaxig med mjölkprodukter just nu då jag har hostmedicin nu.


Jag är rätt missnöjd att det var mindre än gårdagens intag av livsmedel, men jag kan inte hjälpa det. Matlusten? Vart är du? Vad har ni ätit idag?

Lite om dagen

Oj, vilken dag det har varit! En dag jag absolut inte räknat med. Först så cyklade jag in till staden för att gå på en anställningsintervju. Gick rätt bra, men hon intervjuade på löpande band så det är nog en del konkurrans. Jaja, får veta till veckan. Enda jobbiga är att jag måste hitta några svarta skjortor. Testade en jag hade hemma. Nu är det så att jag gått upp i vikt under sommaren, men min kropp har en förmåga att lägga vikt ökningen på helt fel ställen.

Det första som blir större är brösten. Men vid viktnedgång så är det så att det sista som det tas ifrån är brösten. Så jag har alltså växt ur mina bhar och skjortan gör att ja ser ut som något av en pinuppa. Skulle jag ta på mig ett par läsglasögon så skulle jag se ut som hämtad från en porrfilm. Får se det på den ljusa sidan, om jag inte hittar något mer passande så kanske jag i alla fall tjänar in lite extra dricks…


Men får se om det ens är nödvändigt. Kanske inte ens får arbetet. Väldigt fin väder för övrigt så jag surar fortfarande lite på mig sjäv då jag kunde haft med mig systemkameran och tagit lite extra fina bilder då jag cyklade omkring. Känner att jag inte varit igång med kameran på ett tag, så det resulterar mest bara i text här på bloggen. Tycker det är tråkigt att inte se bilder när jag själv läser andras bloggar. Men ni vet ju anledningen till svackan, det brukar ju inte vara såhär urtråkigt jämt...

Resten av dagen får jag visst ta vid ett senare tillfälle. Dagens möte har inte resulterat i det jag vill ha ut av det ännu, så får snällt vänta på det beskedet med. Fick en ordentlig cykeltur pga detta i alla fall. Alltid något. 

En riktigt god morgon!

Natten var magisk. Hostmedicinen var magisk. Hostade nästan ingenting förens jag var upp och rörde på mig vid 8. Klockan 5 inatt så fick det bli nässpray. Även den hjälpte fantastiskt fram tills det jag gick upp. Även om jag vet att jag vaknat hyfsat många gånger i natt så känner jag mig ovanligt pigg. Men väl uppe var det som att stå på ruta ett igen, började nysa som en galning etc. Men det gjorde ingenting, jag var mest glad över nattens framsteg. Leve medicin!

Lillan var så söt. När jag väl fått upp den lilla sömntutan samt klätt på den lilla trasdockan, hon öppnade inte ens ögonen, och väl satt henne framför frukosten så skulle jag gå på toaletten. Hon ropade något som jag inte hörde och så frågade jag igen och fick som svar ett högt och tydligt:

- Mamma, hur mår du idag då?

Hur sött var inte det? Solen lyset upp henne bakifrån och det blonda håret stod som gloria runt huvudet. Och när vi gick ned för trapporna till dagis så höll jag hennes hand.

- Mamma, jag älskar att hålla handen med dig!

Och hand i hand gick vi till dagis.

Matlusten ökar!

Idag har jag lyckats få i mig:

1 lingongrova med ost och en kopp te. Förvånade nog innan kl 12, vilket är tiden jag nu kunnat äta på i två dagar i rad. 1 liten clementin. Senare så blev det 1 lingongrova och apelsinjuice. Senare 1 clementin till och en skalad morot. Och så nu ikväll tre små varma smörgåsar, som var vitt bröd som jag tror heter storform. Blev samma storlek som lite mindre än 1 1/2 lingongrova. Och pizza sallad till det. Och ett par liter vatten under dagen. Alltså 5 smörgåsar, två frukter och en grönsak + sallad samt lite dryck.


Jag är stolt över mig själv!
Har inte ätit så här mycket på många dagar nu! Jag vet att det är alldeles alldeles för lite, men nu har jag fått i mig lite vitaminer och fibrer i alla fall! De som känner mig vet att jag normalt äter som en häst. Hoppas det fortsätter så här och att bara ökar. Men tänkte bara dela med mig av dessa trevliga nyheter. Jag är själaglad i vilket fall.

Sport är tråkigt att titta på



För några lördagar sedan drog sambon med sig en killkompis och tittade på boxning. Nu är det visst dags igen, fast hockey. Någon som vill slåss om min plats? Jag var inte det minsta intresserad utav boxningen och inte heller det minsta förtjust i hockey... Han försöker ju i alla fall.



Det enda skulle väl vara att vi båda jobbat i köket där, så vore ju kul att säga hej och äta lite. Men nej. Jag lagar bättre mat hemma, med mer valfria råvaror. Om jag nu får tillbaka den sabla matlusten vill säga...

Ser ej ljuset i tunneln än

Hur trött på detta som helst nu. Näsan känns värre än någonsin, hostan lika så. Hostade då jag kräktes imorse. Japp, så mysig start på morgonen fick jag. Gör inte så ont i halsen längre. Men jag ser ut som ett spöke och känner mig inte så fräsch. Trots att man kan duscha varje dag så är man alldeles svettig på natten, trots att jag fryser. Värmen i elementen tack! Ställde mig på en våg förut och gått ned 3-4 kilo, blek i ansiktet. Förutom där man fått dålig hy som röda prickar samt röd pga torrhet. Näsan är värst då den till och med börjar svida.

Jätte gulligt av er som skickat sms igår och idag som frågar hur jag mår! Muntrade upp mig totalt! Har även släpat mig iväg till apoteket, så en starkare hostmedicin och en nässpray.

Ska strax ut och städa den andra bilen. Frisk luft. Samt att det ska komma några och titta på den. Glömt och berätta att vi sålde den förra och köpte en ny för några veckor sedan. Och ska nu sälja nr två. Min sambo är så nedrans ombytlig när det gäller bilar och teknik. Tur att det inte gäller mig! Har nu alltså haft 4 olika bilar på 2 1/2 år, bara för att han vill ha ombyte...

Gudmor avslöjar



Pratade förut idag med min dotters gudmor. Vi träffas inte så ofta, men hon är ändå den man kan sitta och berätta allt för! Och nu berättade hon att hon träffat en ny kille. För ett tag sen var hon ihop med en kille, som jag inte gillade alls då jag tyckte hon förändrades när vi träffades. Sen gjorde han slut på allra märkligaste vis när hon var och hälsa på. Efter mycket tid och bearbetning insåg även min kära vän att han faktiskt förändrat henne. Till någon hon inte var och inte heller tyckte om.

Men denna killa, hon lät så annorlunda när hon berättade om honom. Inte alls som när hon beskrev sitt ex. Att han var glad, älskar att dansa, att diskutera och att de var lika på många plan. Han gjorde henne glad helt enkelt. Det enda jag har problem med är att han är från Bangladesh. Och varför? Jag blev livrädd att hon en dag ska följa med honom och bosätta sig där. En helt självisk tanke alltså. Var även sorgligt omedveten om vart landet faktiskt låg. Så jag googlade. Ja, ni ser ju bilden (som jag för övrigt hoppas visa rätt). Så långt kan hon ju alltså inte flytta.

Hon har liksom flyttat runt överallt, Örebro till Blekinge och nu bor hon sedan några år i Umeå. Jag arbetar desperat på att hon ska flytta till Karlstad. Och så kommer han in och förstör. Ja, jag kanske skämtar. Lite. Kanske. Men detta är allvar för mig. Visst, vore kul och hälsa på där en gång i framtiden kanske, men nej tack ändå. Hon kan stanna inom Comviq kompis avstånd. Hon kan i alla fall befinna sig i mittbältet av Sverige. Men vi får se hur det går. Jag ska försöka charma killen när de kommer till jul, så jag har ca 13 veckor på mig att tänka ut min mästerplan, och få honom att inse varför de ska bosätta sig här trakten. För hennes (läs mitt) eget bästa alltså. Och så har hon ju sin plikt som gudmor...

Men ändå, lyckönskningar till er... Men bara om ni stannar i Sverige...

Och det fortsätter...

Dumma hosta. Dumma näsa. Jag verkar ha smittat sambon också, för han hostade mer än vanligt denna morgon innan han åkte. Det gör inte ont att svälja idag i alla fall. Energin är bättre, har äntligen lagt in tvätt i maskinen, vilket jag inte gjort på flera dagar. Plockat ihop den torkade tvätten också, som också väntat i flera dagar...

Imorse konstaterade jag att hostan inte ville att jag skulle sova. Lillan sov för en gångs skull väldigt länge, 9.15. Men var gång som jag blundade och försökte somna om så kom hostattackerna. Men så fort jag låg och tittade en stund så slutade det. Försökte med att höja huvudänden så jag låg i en mer sittande ställning. Fick ge upp.

Morgonen har tillägnats åt att måla med de nya färgerna, och Disney Junior förtjänar Nobelpriset.

Kantarellsug



Jag har ingen vidare matlust.
Men jag har fått sug på sådan mat som jag inte har hemma. Bara för att krångla till allt lite extra, ni vet. Sen ringde jag och pratade med min mamma. Hon berättade då att hon just plockat en massa kantareller. Det är ju klart att jag blir sugen på det då. Förut på promenaden hade jag tänkt gå iväg och leta på mina små ställen.  Men då synen började flimra samt att jag inte hade med mobilen (samt läppsyl...) så kände jag att det inte var det smartaste draget jag kunde göra med att gå ut och gå i en skog...

Sms med min mamma:

Jag: Hur givmild kommer du att vara med de där kantarellerna?
Mamma: Ha ha haha (hon skickade detta två gånger innan jag hann svara till och med!)
Jag: Det där svaret bådade ju inte så gott
Jag: Du behöver ju inte skicka det två gånger
Mamma: Jo
Jag: Du förtjänar inte mig.
Jag: Du favoriserar din andra dotter
Mamma: Nähä det gör jag inte. Ni är båda mina favvosar!
Jag: Nå, då är vi tillbaka på kantarellerna igen då
Mamma: Jag skickar väl med din gubbe imorgon då.

Mamma: Hur har mina döttrar blivit såna utpressare??
Jag: Vad har hon gjort då?
Mamma: Samma som du när hon vill ha nått...!
Jag: Det bör ju vara betydligt oftare?

Min lillasyster bor ju hemma liksom och är en helt annan tonåring än var jag var. Och hade inte mamma börjat med att skicka ett hånskratt utan snällt sagt något i stil med: Ja det är klart du också ska få... så hade vi ju inte haft behövt denna disskution, eller hur? Jag har nästan dåligt samvete, men ändåmålet helgar medlen...

För den delen, de gånger jag själv plockat i sommar så har jag haft "fel" bröd. Nu har jag ju "rätt" bröd hemma men inga kantareller. Och jag brukar inte vara en så hemsk dotter i vanliga fall... Men hon kan ju se det som att hon hjälper sin sjuka dotter. Jag försöker se det just så, och det döver mitt samvete.

Ynklig

Jag känner mig ynklig- Har inte kunnat sova på flera nätter och gårdagens natt så var det näsan som satte stopp för John Blund och i natt var det hostan. Samt att jag såg En vampyrs bekännelser eller vad den hette igår kväll för första gången, och de få stunder jag sov så drömde jag att jag själv var en vampyr. Och att en vampyr inte kan sova, och det lät så hemskt för mig att jag planerade att ställa mig i solen typ det första jag skulle göra när morgonen kom. För så kunde jag ju inte ha det…

 

Lillan är med sambons farmor och faster idag till affärer och shoppar. Vi ringde henne igår och frågade om det kunde gå för sig att ställa upp som barnvakt. Och det gjorde det, och de åkte iväg med bussen förut istället för bilen så lillan är nog bra nöjd. Med tanke på att min energinivå ligger på att byta sida när jag ligger ned så har lillan det nog en miljon gånger roligare nu. Sambon dömer fotboll och kommer hem ikväll.

 

Han skulle dömt två olika matcher idag så han gick iväg tidigt med lillan till farmor. Första matchen skulle börja 11.00 så jag blev förvånad när nyckeln sätts i dörren 10.58. Då hade de flyttat matchen till imorgon. Så med det menas det alltså att han kommer vara borta hela dagen imorgon med. Skulle följa honom till bilen när klockan var runt 12.30. Jag frågade när farmor och lillan skulle åka iväg då det kändes dumt ifall vi skulle stöta på dem. Innan 12 försäkrade N mig. Vad tror ni man får höra så fort vi korsat vägen? Mammaaaa…


Så jag stod kvar med damerna tills bussen kom, men min dotter var inte alls road utav att jag stod kvar då hon tyckte att jag inte fick följa med. Sen tror jag hon hade svårt att höra mig hesa kraxande när jag försökte föra en konversation. Själv så tyckte jag att jag lät väldigt bra då jag hållit igång rösten när sambon var hemma. Men icke.

 

Och sen när bussen kom och började åka iväg så insåg jag att en bekant hoppat utav bussen. Samma tjej som jag tidigare skrivit om när jag mötte totalt ofräsch. Och nu även igen, fast värre. Jag tittade nog inte ens på henne för att slippa ångesten med att jämföra oss. Till och med hon sa att jag inte såg något vidare ut så jag kände mig inte riktigt att jag var något att hänga i julgranen i direkt. Berättade att jag var sjuk och då gick hon fort därifrån.

 

Efter en ytterst kort promenad med den stackars hunden så fick jag ge mig. Satt på en parkbänk en stund medan hon dissekerade en nedfallen trädgren men när det började flimra för ögonen så kände jag att det nog var dags att gå in och inta ett mer horisontellt läge.

 

Ska försöka äta något igen, då jag fått i mig ett mini päron på över ett halvt dygn. Men mat äcklar mig och jag vill bara känna matlust igen. Har skrivit av mig nu, är hyfsat pigg så jag kände att det behövdes… Sova står också i min planeringslista. Kul lördag för mig...

Neeej inte nuuu


Först började lillan. Lite varmare än vanligt, hosta och snorade. Jag började hosta och nu gör det ont att svälja. Sambon har ont i halsen. Inte okej... Helgen är ju nästan här och vi ville ju hitta på något roligt hela familjen. Nej, nu gäller det att kurera. Har svept två koppar te. Klä sig varmt. Sova massor. Har typ sovit hela dagen.

Matmässa den 1 oktober i Karlstad!



Lördagen den 1 oktober så är det matmässa vid Mariebergsskogen i Karlstad! Gissa vem som ska dit? Japp, jag. Om det inte spöregnar, men det hoppas jag att det inte gör! Smsade runt till lite folk och tyckte att de också ska komma. Tycker att det är viktigt att slå ett slag för närproducerat, och att man ska de dessa produktioner för vad det är - ett hantverk. Själv ska jag kika efter bröd, marmelad och karameller och annat smått och gott.

Det ska finnas vedugnsbageri, karamellkokeri och musteri mm! Det är gratis entré hela dagen, så det gör ju ingenting att bara gå runt och inspireras! Kika in på hemsidan här, där jag även lånade bilden ifrån,  och titta vad det finns för fler medlemmar och vad de erbjuder i den ideella föreningen Värmlandsmat! Tänk bara på att ha med kontanter om ni nu vill handla!

Tröttsamt



Ibland är jag bara så trött på mig själv... Jag glömmer alltför ofta att lösa in värdecheckar i tid! Inte okej faktiskt, jag måste skärpa mig!

Skämma bort sig själva



Skämt bort mig själv de senaste dagarna. Håret är klippt, en rejäl bit. Glömmer visst alltid att så fort det är över axlarna så får mitt hår eget liv och att det finns hur mycket som helst utav det! Borde kanske be frisören att tunna ur det rejält också? Inpackning i håret, skrubbad och insmord kropp. Ansiktspeelning samt ansiktsmask, naglarna målade. Kom iväg till affärerna också och uppdaterade badrumsskåpet lite. Pengarna rinner iväg så jag fick hejda mig lite. Så det blev mest de verkliga favoriterna. Även lite nytt i garderoben, men det var mer basrelaterade plagg som leggings och underkläder.

Nu kommer mamma snart, och så ska vi åka till ikea innan hon ska hämta på dagis. Hon ska ha lillan då vi är på mötet. Jag kom på mig själv förut att jag försöker förhindra mig själv att tänka för mycket på vad som komma skall senare idag. Och då är det tur att att affärer finns!

Glad måndag på er



Ja, vad ska jag skriva om dagen? Vi åkte och hämtade hem hunden. Ätit pizza till middag andra dagen i rad... Ja, vi har ätit vanlig lunch också. Sambon fick ta några bilder. Detta är typ det enda vettiga kortet som inte har en massa hår som blåser över ansiktet eller där jag inte pratar. Jag måste tydligen prata när jag fotas. Jag känner mig så obekväm framför kameran, står hellre bakom.

Imorgon eftermiddag kommer bli en hård arbetsdag. Ett barns framtid, ett som inte är mitt eget. Jag vill inte spela gud. Men jag tänker aldrig ge mig lättvindligt. Både jag och sambon har haft allt annat än dröm uppväxter. Det gör oss kanske hårda, enligt vad andra påstår, i vissa avseenden men det är just det som nog kommer bli en styrka imorgon. Vi är lika men inte tvillingar. Utan vi känner och kompletterar varandra. Och det lär gynna oss imorgon.


Men nu ska hunden ut,
enda nackdelen med att hon är hemma – kvällspromenaderna. Och pizzakartongerna ska slängas. En ny dag imorgon. Eller ja, om mindre än en timme. Men då vill jag helst sova…

Nostalgi bröd



Det är inte utan nostalgi som jag nu sitter här och äter barndomens bröd. Ett bröd som mamma bakat så länge jag kan minnas… Undrar hur många bröd man satt i sig under alla år? Men nu finns receptet i min egna receptbok! Och nu befinner sig dessa påsar i frysen! Lycka! Dock så har jag lärt mig av tidigare misstag, och delade alltså bröden innan de hamnade i frysen. Då är det alltså bara att plocka fram, dela och i brödrosten. För när suget kickar in, vem vill då vänta på att det ska tina?

Samtal 04.09 då endast jag är vaken

Vaknade inatt, 04.09. Inte så jätte trött. Ser sambon ligga i en märklig ställning längst bort i sängen på vippen att trilla ned. Jag drar tag i honom och säger lite fräckt:

Jag: Kom hit med dig!
Sambon: Det vet man ju inte! Vart kommer mjölken ifrån?
Jag: ? Eh, men jo, kossan...
Sambon: Mumlar något ohörbart.
Jag: Kom hit nu!
Sambon: Men, vilket mejeri?!

Jag tror han sov... Skrattade en liten stund.

Jag: Du är medveten om att jag kommer reta dig imorgon?
Sambon: Vadå, om från vilket mejeri?
Jag (suckande): Ja ja, du är ju snygg i alla fall....

Kaninpannkakor



Nästa gång ni ska steka pannkakor så testa att finriva i en eller ett par morötter i smeten! De blir underbart goda och saftiga. Och nyttigare, vilket aldrig är fel. Morötterna ger även en oväntad sötma så man kan faktiskt dra ned på sockret evt utesluta det helt!

De syns inte allt för mycket heller, jag tror sambon och dotter inte ens la märke till det. Och märker barnen det så får ni kalla dem kaninmorötter! Eller så får ni göra dem vid halloween, då mat faktiskt ska ha fel färg...

Snurrsugrör utan snurr



Snurrsugrör bör inte diskas i diskmaskin. Bra, då vet vi det nu allihopa...

Slöa dagar

Det första jag vill säga är att fy vad kallt det är på kvällarna! Gick med lillans dockfilt runt halsen när jag gick från bilen ikväll! När hände detta? Usch!

Igår sov lillan över hos sin gammelfarmor, men vad gjorde vi på våran barnfria kväll? Ingenting. Ingen hade energi. Idag har jag i princip inte gjort någonting alls. Efter att N slutat jobbet idag så gick vi och hämtade henne. Blev lite fika. Sen åkte vi på spontanbesök hos lillans farfar. Såg kung fu panda 2 och lämnade av vovven för helgen.

På väg hem så gjorde vi något som gör att jag säger emot mig själv i mitt påstående att vi nästan aldrig äter på Mc Donalds. Vi gick till och med in och åt i "restaurangen". Lillan var alldeles paff. Kan man det? För när vi väl köper något för att äta där så äter vi i bilen. Men lillan ville så gärna ha pommes, och vi orkade inte hålla på med fritösen hemma. Eller ens göra kvällsfika hemma. Så nu vet ni vad jag har gjort denna fredag. Tror jag ska gå och borsta tänderna nu och sova... Lite hungrig ändå, då en cheese burgare inte är ju inte direkt så jätte matigt. Dock har de riktigt goda äpplen i happy meal valen! Nå, äta? Orkar jag?

Födelsedagstårtan



Fick en frågan om lillans tårtan som jag bakade till själva födelsedagen. Har ju visat det färdiga resultatet och hur man gör en egen tårtbotten. Det var en tårta med babyrosa grädde som jag färgade med jordgubbar. Tårtan var smaksatt med lemon curd, blåbär och jordgubbar.

 

Understa lagret började jag med att breda på ett tunnt lager med hemmagjord lemon curd. Bara ett tunnt då jag gör curden ganska stark och jag ville inte att citronen skulle vara för framträdande. Curden hindrade också att tårtbotten inte sög åt sig utav jordgubbsmoset för mycket.



Jag tog upp lite av de jordgubbarna som vi plockade under sommaren från frysen, och lät det tina. Sockrade lätt och mosade försiktigt och silade ut det överflödig vätska. Skedade upp moset, men lät kanten vara då tyngden av den färdiga tårtan kommer pressa ut moset till kanten.



Med jordgubbssaften som blev kvar sockrade jag lite mer, och vispade ihop med grädden. Detta ger en naturlig färg då jag inte vill ha onödiga tillsattser. Ju mer saft, desto mer färg! Socker är faktiskt nödvändigt då grädden helt enkelt inte blir god utan, men smaka utav så du får den precis som du vill!



Efter att grädden var vispad så spritsade jag en kant på det andra lagret för att förhindra blåbären för att rulla ur tårtan. Man måste älska möjligheten att bara gå ut i skogen och plocka detta blåa guld!

Sen tar man på locket och spacklar igen med grädden och leker lite med spritsen och evt garnerar tårtan! Enkelt, naturligt och gott! Och allt är helt hemmagjort och gjort från grunden!

Is skor

Denna morgon var det en lite kallare promenad till dagis. Jag frågade om lillan ville ha en tjockare jacka nästa gång vi går, vilket hon ville. Sa också att vi får ta och köpa en tunnare mössa och ett par tunnare vantar. Men hon sa då att hon redan hade sådant! Försökte med att hon har blivit så stor nu och det som finns hemma är ju lite tjockare. Så hon höll med. Så skojade jag om att:

Jag: Tänk, när vi får gå här när det är snö!
Lillan: Då måste jag ha is skor!
Jag: Is skor?
Lillan: Ja, så jag inte ramlar eller halkar...

Ja, så kan man ju också kalla vinterskor.

Mjölkchoklad kladdkaka



Finns det något bättre än att väckas när man somnat på soffan utav dotterns barnfingrar som stryker en i håret och berättar att hon och pappa har bakat en överraskning?

Posten



Hämtade upp posten förut när vi gick hem från dagis. När jag bläddrade igenom så kändes allt så fasligt upprepat. Det kom liksom inte något nytt. Alla var adresserade till sambon. Skrattade lite när jag såg hans andra namn som var utskrivet på alla brev. Jag brukar aldrig få hela mitt namn utskrivet.

Förövrigt så fick vi ett brev igår, inkasso. Vi blev jätte fundersamma och undrade vad katten som gått fel. Det första är summan. Blev irriterade och letade efter det bolag som vi trodde försökte lura oss. Men då hittade vi att det inte ens var något av våra namn som var på själva räkningen. Utan posten har satt på en adressändringslapp på hela "fönsterrutan" så det rätta namnet inte syntes. Lite pinsamt att läsa andras brev, även om det bara visade sig om en påminnelse. Själva kuvertet är ju uppslitet så vi får väl ta och leta upp personen. Klantigt utav posten. 

Jag tror hon skickade fel...

Fick nyss ett sms från min mamma:

Mamma: Du skulle varit hemma 20.

Jag: Mamma. Jag flyttade för 7 år sedan nu om du har glömt? Jag har varit myndig sen 5 år tillbaka och bestämmer själv när jag ska befinna mig hemma. Men förövrigt, så var jag faktiskt hemma då. Läste godnattsaga för min dotter. Glömt henne också?

Mamma: ?

Jag: Jag skulle visst vara hemma kl 20.

Mamma: Hehe. Skicka visst till fel unge! Har det hänt förut?


Ja det är ju skönt att hon inte blivit dement.... Fick veta senare att min lillasyster tydligen hade halva disken kvar, plocka ihop det som ska tvättas och har en hemkunskapsuppgift som ska göras. Plötsligt känner jag mig glad att vara vuxen. Nog för att jag måste plocka in disken och tvätten men det är ingen som bestämmer att jag ska göra det.

World Trade Center



Idag är det 10 år sedan terrorattacken som skakade världen, speciellt USA. Tvillingtornen rasade. Jag minns att jag kom in efter att jag lekt med gårdens yngre barn och skulle in och göra något snabbt, vad minns jag inte. Min mamma sitter chockat på vardagsrumsbordet. Det var nog därför jag reagerade på att något var fel. Tvn var på och jag gick fram. Såg i direktsändning när andra planet flög in i det andra tornet.

Jag gick ut och lekte igen. Det kändes som det var som på film. Man insåg inte på något vis. Som att det hänt något med själva piloten med första planet, en olycka, men man kunde inte riktigt förstå det hela med det andra planet. Barnen väntade och ville bli underhållna och jag var ju bara 13 år, lite självcentrerad al'a förtonåring. I skolan så hade vi en tyst minut. Tror det var den första jag varit med på. De andra med för den delen.

Vi stod i en jätte cirkel, hand i hand. Det såg lustigt ut. Några fnissade. Jag med tillslut. Det var märkligt att se de "stora" niorna. Jag försökte blunda och koncentrera mig. Det var ju först senare man fick reda på omfattningen, flera plan, och de 2996 offren. Och deras anhöriga. Spillror av familjer. Några år senare såg vi filmen om det planet som passagerarna lyckades krascha på ett fält.  

Man fick höra historier om de med änglavakt. De som var försenade eller inte kunde ta sig till jobbet just den dagen eller liknande. Ungefär som branden i Göteborg. Att någon gick och köpte en hamburgare, vilket nog räddade dennes liv. Tänk vilken tacksamhet dessa människor måste känna sig. Säker skuldkänslor med. Att de borde varit där. Vad glada just deras respektive familjer och anhöriga måste varit!

Det är tragiskt vad människor utsätter varandra för. Hemskt, och inga ord kan nog beskriva det fullständigt. Bilden googlade jag. Finns massor av bilder som visar själva krascherna med rökmoln och flammor. Men jag gillade den här. Passande fridfullt, så soom man hoppas de inblandade fått känna.

Ibland blir det inte alltid som man tänkt



Lillan ville ha lite hemmagjord saft. Men flaskorna är ju inte de mest barnvänliga...

Ja, det är ju lördag


Jag:
Åh, mamma är hungrig som en varg !
Lillan: Vill du smaka lite godis ?


Diss: Mc Donalds nya grilled chicken


Vi äter väldigt sällan på Mc Donalds. Och då menar jag väldigt sällan. Men nu så har de kommit med en nyhet som jag trodde kunde likna Burger Kings Grilled Chicken Baugette. Den verkar nämligen ha försvunnit från menyn, och var det enda jag äter på BK. Bad sambon köpa med efter fotbollen igår kväll. Men hu vad besviken jag blev. Tror inte ens jag åt hälften. Ingen hit. Brödet som ska vara lantbröd, var inge vidare, en ynka tomat och några salladsblad. Såsen var i överflöd, en grönbrun sörja som inte smakade mig alls. Nej, detta köper jag inte igen. Inget gott betyg om inte ens sambon äter upp den.

 

För ett år sedan:



Bra att ha en bilddagbok. Då kan man kolla vad man gjorde ett år tidigare. Själv ordnade jag en inspark för de nya eleverna som börjat på min skola. Dagen började sådär med att mitt respass, nycklar, plånbok och ingen mobiltelefon. De var inlåsta i en klasskamrats bilbagage. Hon stängde även in sina tillhörigheter där, inklusive själva bilnycklarna. Och extra paret var bra högt upp bland Sveriges landskap.

Men, vi fick som tur var tag i min kära sambo och vi tog en av våra bilar. Missade halva dagen i skolan, men vi ville ju inte missa insparken. Var förövrigt som att agera lekledare åt småbarn. Lånade även ut min kamera, för att jag själv ville vara med på några kort. Jag var med på ca 5 bilder, medans andra var med på x antal mer kort. Så jag lärde mig två saker. Vuxna kan inte kallas vuxna när de har för mycket alkohol i sig. Det andra var att inte låna ut kameran och att inte ens ta en bild på vissa som var med. Visst, nu ska jag inte dra alla som var där över en kam, det finns allt stjärnor.

Men men. Lite tråkiga lärdomar där, men sådant är livet. Längre hår hade jag där och åtskilliga nyanser ljusare. Lite skönt att veta att man är mycket lyckligare och i bättre umgänge i dagsläget.

 

Strålande dag



Vilken dag det har varit! Strålande sol och varmt! Så idag har vi varit på långpromenad jag och mina tjejer.  Lekt i lekparken och jag klättrat i träd för att plocka äpplen. Lillan manade på mig att vara försiktig.



En hare sprang in på gården där vi var, jag halvt i chock och glädje. Länge sedan man såg en sådan. Men en mamma berättade för mig att det var typ 3 stycken som sprang omkring där. Att de bodde där eller något. Kul. På våran gård har jag nog mest sett kråkor. Vill byta gård.  Väl hemma så hade vi "nick nick" på balkongen. Åt maten på ett utbrett påslakan som lillan hämtade. Innan vi gick ut hade vi "nick nick" med massa delad frukt. Apelsinen var bra god. Päronet sött och bananen fick jag ingen. Men den tog ju slut så den var nog smaskens den med.



Barnmorskan ringde föresten upp på eftermiddagen. Så ska göra min cancerkoll den 26 kl 13. Barnvakt fixad så det är skönt att det löst sig.

Hon får mig att skratta



- Titta mamma, va många!

Blev så full i skratt. Jag frågade om de också tittade på Musse Pigg. Men nej, de satt och fikade. Och resterande av vardagsrumsgolvets yta är täckta med filtar. Någon som är sugen på picknick?

Surar fortfarande på BMM

Ringt BMM under morgonen igen. Hon hade telefontid kl 08.30-09.30. Det var upptaget hela tiden, vet inte hur många gånger jag ringde. 09.31 så var telefonen avstängd. Och telefonsvararen meddelade mig att för ombokning av tid, så ska man återkomma. Ja men, tack för den! Ringde bara några minuter innan och då var det upptaget. Och det kan ju inte ske automatiskt, som på sambons jobb, om det inte ändrats då. När jag väntade lillan och var där på besök så ringde det flera gånger och fick höra att - oj då, jag har visst glömt att stänga av.

Tröttnade och provade ringa receptionen för råd. Första gången började det tjuta alldeles förskräckligt! Andra gången var det upptaget och tredje tjöt det igen.

Ska det verkligen vara så svårt? Jag tycker inte det här är okej alls, det är en kort telefontid och svårt att komma fram. Inte ens ett kösystem finns! Ringde igen och pratade in på telefonsvararen. Fick ju avboka tiden helt. Bad henne ringa upp mig, men har inte hört något än.

Solrosor



På väg till dagis denna morgon berättade lillan för mig, bara sådär, att hon älskar blommor. Gick och tänkte på det hela dagen sedan. Så efter dagis så gick vi en promenad till ett av solrosfälten. Något jag tänkt på sedan förra sommaren, så ni ser, jag har lärt mig. Och har varit påväg dit med henne ett bra tag nu, så nu när hon ändå nämner blommor så var det extra roligt att göra det!

Tog med ett close up filter, men det var ju lite trixigt när vinden blåste och humlorna var ju inte direkt stillasittande... Men det blev en härlig stund. Lillan tyckte det var lite häftigt att blommorna var längre än mamma! Fina bilder blev det med. Så roligt att vi gjorde det, slapp jag ångra det i vinter...





Så sugen



Just nu känner jag mig mest sugen på detta.... Någon annan? Sommaren- börja om! Jisses vad jag ångrar att jag inte vräkte i mig mer jordgubbar. Suck. Detta skrivs upp på min Att-göra-nästa-sommar lista.

Lärdom till nästa sommar!





Jag har några saker som jag nu ångrar att jag inte gjorde mer utav denna sommar. Plockat mera blåbär och svamp. Och då speciellt i samband med skogspromenader med lillan och vovven. Skulle ha plockat mera vinbär. Grillade lite för lite. Också att det blev väldigt lite badning i år. Det får jag ta igen med att besöka badhuset med lillan. Med vovven har jag starka misstankar om att hon är mer än glad om hon får slippa något som har med vatten att göra än att dricka...

Saker jag inte ångrar är våran semester till Skåne. Det vill jag göra nästa sommar, men lite tidigare. Träffat härliga vänner, ni vet sådanna där som är äkta vara som håller vad dom lovar. Bästa är att jag har varit mammaledig. När jag gick i skolan så försvann mycket mor-och-dotter tid samt att jag var ute och reste i totalt 3 månader. Det har jag fått igen nu. Det är jag så lycklig över! Har världens bästa fästman som låtit mig vara det fullt ut!

Ska tänka ut vad som hör hösten till, så jag inte sitter i vinter med samma funderingar om jag ångrat något. Jag har lovat mig själv nu att lillan ska få gunga i massor, för det om något kommer ju försvinna under vintern. Men annars har jag inte så mycket att komma med.

Några tips? Ångrar ni något? Vad är ni glada för att ha gjort?

Kuddfodral



När jag flyttade hemmifrån när jag var 16 så fanns det bara plats för en bäddsoffa. Den var inge vidare vacker, så därför så fick det bli en alternativ lösning. Två stora vita tyger fick dölja allt. Men, det var ju länge sedan nu, och soffan är ett minne blott. Men tygerna blev kvar. Och ena är nu omsytt till kuddfodral. Är riktigt riktigt nöjd, har dessa stora kuddar i sängen nu.!

Har ni något som ni lika gärna kan sy om?



Med vad är felet BMM?



Jisses vad trött jag är min barnmorskemottagning (BMM)! De är alltid så svåra att få tag i! Igår, efter tandläkaren, så gick jag och lillan dit. Två av tre hade dörrar som lyste rött, alltså upptagna. Knackade på den tredje dörren. Inget svar. Tänkte att jag väntar tills någon kommer ut, ett besök tar ju inte så lång tid. Så kom en Bm (barnmorska) ut men hon tjatade mer om att hon var upptagen, och den tiden hon gjorde det kunde jag hunnit ha sagt vad jag skulle fråga om, om hon bara hade stängt dörren till den kvinnan som var "patient"! Eller bara när hon hade tid. Men nej, hon refererade till telefontiderna. Och jag svarade att det är så svårt att nå. Och det är det! Saken är ju den också att den kvinnan är inge vidare trevlig, man kan säga det att man är upptagen för tillfälligt med en hövlig röst. Inte som om man vore helt dum i huvudet.

Jag har nu suttit, ännu en dag senare, och sitter i telefon. Telefonen ska alltså vara öppen en timme. En ynka timme! Har nu suttit och ringt i 58 minuter. Och telefonen är avstängd!

Anledningen är att jag vill prata om kallelsen om cellprovskontrollen som skickades hem till mig. Jag skulle vilja veta vad som görs, hur man gör det samt boka om tiden då min tid är 8.05 på morgonen vilket inte fungerar med att lämna på dagis för mig.

Funderar allvarligt på att byta vårdcentral, då denna inte gett så mycket för att förtjäna mitt förtroende. För det första så var min Bm aldrig i tid, inte en enda gång, under alla träffar när jag väntade min dotter. Inte en enda gång bad hon om ursäkt heller! Hon var alltid väldigt närgången, verkligen i ansiktet på en. Hon kom inte ihåg en direkt fastän man var där väldigt ofta. Tycker man kommer ihåg en person som tydligen var mycket ovanligt kittlig vid kontrollerna? Hon klagade jämt på mig i slutet att jag vägrade köpa mammabyxor. En hårsnodd och långa tröjor dög bra till mig. Tyckte det var onödigt att köpa byxor som jag inte kommer ha igen senare i vardagen. Jag gick inte upp i vikt på det sättet. Behövde bara byta tröjstorlekar och såg man mig bakifrån så syntes det inte att jag var gravid.

Sen är det lite annat också, men det orkar jag inte skriva nu. Börjar bli förbannad att jag slängt bort 1 timme på att sitta i telefon för ingen nytta!

Pikantost



Tänkte bara tipsa om en jätte god ost. Underbar på exempelvis finn crisp. När jag var liten så köpte de vuxna denna ibland, och ibland fick man smaka... Jag brukar inte äta så mycket annat än hushållsost i vanliga fall, men denna brukar jag köpa mig ibland. Trots laktosintoleranten. Kanske för att jag såg det som en lyx när jag var liten som gör den så speciell. Men ta och våga er på att prova just ostar ibland. Klart underskattat!

Just denna pikantost köpte jag vid delikatessdisken på Maxi. Den är inte så jätte stor, ca 10 x 10 cm och denna kostade ca 25 kronor. Inte så farligt alltså. Så nästa gång du är i affären så våga prova!

Lilli Nyfiken - Junibrud 2013!

Familj Vänner Foto Choklad Böcker Bakning Matlagning

RSS 2.0